Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανάπτυξη στην Ελλάδα πάνω από 3% το 2023 αλλά με αστερίσκους λόγω του εκλογικού κινδύνου

Ανάπτυξη στην Ελλάδα πάνω από 3% το 2023 αλλά με αστερίσκους λόγω του εκλογικού κινδύνου
Σενάρια για πρωτογενές πλεόνασμα 1,4% του ΑΕΠ το 2023
Σχετικά Άρθρα
Υψηλότερη ανάπτυξη με μεγαλύτερα πλεονάσματα και χαμηλότερο πληθωρισμό αλλά με αστερίσκους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2023 λόγω της αβεβαιότητας για σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης μετά τις εκλογές, αποτελούν τις τελευταίες εκτιμήσεις παραγόντων του οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος αναθεωρείται πάνω από το 3% έναντι επικαιροποιημένης πρόβλεψης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για 2,3% και αρχικής 1,8% στον προϋπολογισμό με κινητήριες δυνάμεις την ισχυρή άνοδο του τουρισμού, των επενδύσεων και της ραγδαίας αποκλιμάκωσης των τιμών στο φυσικό αέριο που δίνει σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ.

Συγκρατημένες προβλέψεις

Πηγή του οικονομικού επιτελείου τόνιζε χαρακτηριστικά ότι λόγω της αβεβαιότητας και του ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος είμαστε συγκρατημένοι στις προβλέψεις για τη μεγέθυνση της οικονομίας χωρίς να αποκλείουμε ανάλογα με τις εξελίξεις καλύτερες επιδόσεις.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η μείωση των διεθνών τιμών στην ενέργεια μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ αφού σε σχέση με τις παραδοχές που συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 και τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, προκύπτει μία εξοικονόμηση πάνω από 4 δισ ευρώ.

Αποκλιμάκωση πληθωρισμού

Στο μέτωπο του πληθωρισμού παρά τις υψηλές ταχύτητες των τιμών στα τρόφιμα εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη στη περιοχή του 4% για το σύνολο του έτους από 5% που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024.
Επισημαίνεται ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% από 4,6% τον Μάρτιο, 6,1% τον Φεβρουάριο και 7% τον Ιανουάριο και όλα δείχνουν ότι περνάει σε τροχιά σταθερής αποκλιμάκωσης μετά την εκρηκτική αύξηση το 2022.
Βέβαια οι ανατιμήσεις στην ομάδα των τροφίμων εξακολουθούν να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς πάνω από 11,4% διευρύνοντας την «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Στο δημοσιονομικό πεδίο ο επίσημος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 παραμένει στο 0,7% του ΑΕΠ με αρμόδιους παράγοντες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο πλεόνασμα στην περιοχή του στο 1,4% του ΑΕΠ από 1,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Η επίδοση αυτή δίνει τα περιθώρια εφόσον χρειαστεί να υπάρξει δυνατότητα για παροχές στα νοικοκυριά μέχρι τέλος του έτους.

Εκτεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή

Για το 2024 θα απαιτηθεί εκτεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024 για να οδηγηθεί στο 2,3% το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026.
Με βάση τους παραπάνω στόχους η δημοσιονομική προσαρμογή θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ το 2026. Ωστόσο ο τελικός μεσοπρόθεσμος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για του κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που αναμένεται να καταλήξουν στο οριστικό πλαίσιο το Φθινόπωρο.

Η ακρίβεια

Για την ώρα η ακρίβεια βάζει νερό στον μύλο των εσόδων φορτώνοντας τον προϋπολογισμό με πλεονάσματα, τα οποία στο πρώτο τετράμηνο του έτους ανήλθαν στα 2,4 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπερ-εισπράξεις από φόρους κινήθηκαν πάνω από το 1,63 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου λόγω της δυναμικής από το μέτωπο των έμμεσων, με την κούρσα να οδηγεί ο ΦΠΑ και να ακολουθούν οι ΕΦΚ.
Η εικόνα στον προϋπολογισμό δεν πρόκειται να αλλάξει, εκτός αν υπάρξουν τρίτες επαναληπτικές εκλογές που θα οδηγήσουν σε απορρύθμιση της οικονομίας.
Στέλεχος της κυβέρνησης χτύπησε καμπανάκι για τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας και τις επιπτώσεις που θα έχει στα δημόσια οικονομικά το σενάριο μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης τον Σεπτέμβριο.
«Οσο θα καθυστερεί ο σχηματισμός μιας σταθερής κυβέρνησης μετά τον Ιούλιο τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης