Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα έξι βήματα που αυξάνουν τους μισθούς το 2024 - Ποια είναι η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση

Τα έξι βήματα που αυξάνουν τους μισθούς το 2024 -  Ποια είναι η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση
Οι μισθοί και τα μισθολόγια σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Σχετικά Άρθρα
Το μισθολογικό στη φαρέτρα της αντιπαράθεσης των πολιτικών κομμάτων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για την επόμενη τετραετία ως την τετραετία με «στόχο τους καλύτερους μισθούς», δίνοντας έτσι το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει εφόσον εκλεγεί και αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας.
Με δεδομένη τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% και στο τέλος της τετραετίας κάτω από 8% γίνεται φανερό πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα βρεθεί μπροστά στην «μεγάλη πρόκληση» της επιστροφή του συνόλου των μισθών στα προ της κρίσης επίπεδα.
Και αυτό εξαιτίας της επαναφοράς των τριετιών που έχουν «παγώσει» για τους εργαζόμενους μετά το 2012, όπως και της αποκατάστασης του νομικού καθεστώτος που ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις προ της οικονομικής κρίσης και της ισχύος των μνημονίων.

Οι μισθοί και τα μισθολόγια σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τι περιλαμβάνει όμως η ατζέντα των μισθών;

1. Αύξηση κατώτατου: Με την γενναία αύξηση σε ποσοστό 9,6% του κατώτατου μισθού από τα 713 στα 780 ευρώ, ουσιαστικά η κυβέρνηση ικανοποίησε το θέμα της επιστροφής των κατώτατων ορίων των αμοιβών στα προ της κρίσης επίπεδα. Αντίστοιχες αναμένονται να είναι και οι αυξήσεις για την επόμενη τριετία, αρχομένης από το 2024 όπου αναμένεται η κάλυψη του τρέχοντος πληθωρισμού συν κομμάτι της αύξησης της παραγωγικότητας. Έτσι, από την 1η Απρίλιου 2024 αναμένεται αύξηση της τάξης του 5%-5,5% με τον κατώτατο να διαμορφώνεται στα 823 ευρώ και να υπολείπονται άλλα 127 ευρώ για να καλυφθεί η επόμενη διετία.

2. Οι τριετίες: Η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα. Η τελευταία καταγραφή δείχνει μείωση της ανεργίας κάτω από το 12%, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για ταχεία πτώση του ποσοστού κάτω του 10% γεγονός που θα σημάνει την επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων. Κάτι τέτοιο θα σημάνει προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρείς τριετίες) στην ίδια επιχείρηση και έχουν βρίσκονται από το 2012 με παγωμένη μισθολογική εξέλιξη.

3. Οι συλλογικές συμβάσεις: Η επιστροφή των αμοιβών δεν αφορά το ύψος της αύξησης των κατώτατων αμοιβών, αλλά κατά πόσο θα «επιστρέψουν» οι υπόλοιπες αμοιβές, οι οποίες δεν βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ούτε ακολούθησαν την πορεία αύξησης του κατώτατου μισθού. Η επαναφορά των μισθών προϋποθέτει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Άρση των περιορισμών στις συμβάσεις σημαίνει επαναφορά της ευθύνης της διαμόρφωσης των κατώτατων αμοιβών στην υπογραφή Εθνικής Σύμβασης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και επιστροφή της μετενέργειας των συμβάσεων.

4. Οι μέσοι μισθοί: Την πίεση των μέσων αμοιβών κοντά στα όρια του κατώτατου μισθού, καταγράφει η ετήσια έκθεση του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το έτος 2022. Ποσοστό υψηλότερο του 50% των εργαζομένων αμείβεται με μεικτούς μισθούς της τάξεως έως 1.100 ευρώ, ενώ μόλις ένας στους έξι εργαζόμενους λαμβάνει μεικτές αμοιβές άνω των 1.500 ευρώ. Στόχος, όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι οι μέσοι μισθοί το 2027 να αγγίξουν τα 1.500 ευρώ, γεγονός που θα βοηθήσει το πάγωμα των τριετιών. Η έκθεση της ΕΡΓΑΝΗ πάντως δείχνει ότι οι κατώτατες αμοιβές βελτιώνονται χωρίς να ακολουθούν την ίδια πορεία και οι μέσες αμοιβές, με συνέπεια να αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν μισθούς στην χαμηλή κατηγορία των αμοιβών.

5. Μισθοί Δημοσίου:
Αναμόρφωση του νέου μισθολογίου με αυξήσεις στα κλιμάκια (τουλάχιστον 100 ευρώ), ενσωμάτωση των επιδομάτων στους μισθούς και πριμ παραγωγικότητας το οποίο θα διασυνδεθεί με την αξιολόγηση. Αντιστοίχως αναμένεται και η διαμόρφωση στα ειδικά μισθολόγια για γιατρούς, δικαστικούς κλπ.

6. Μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους: Ο κ. Μητσοτάκης, προδιέγραψε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, γεγονός που θα σημάνει αντίστοιχη αύξηση στους μισθούς. Επίσης υπολείπεται η επιπλέον μείωση κατά 0,50% η οποία μπορεί να γίνει μέχρι τέλος του έτους. Να σημειώσουμε ότι τα σενάρια μιλούσαν για επιπλέον τρείς ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός για το οποίο πιέζουν σθεναρά οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης