Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξοικονομώ 2023: Στις 12 Ιουνίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων - 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εξοικονομώ 2023: Στις 12 Ιουνίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων - 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Το πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης έως 22.500 ευρώ.
Ανοίγει από 12 Ιουνίου ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2023», συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, poy υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

Στόχος του προγράμματος

Ενεργειακός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% για κάθε δικαιούχο/κτίριο κατοικίας, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος καλύπτονται παρεμβάσεις, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωση, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ, έξυπνα συστήματα διαχείρισης (smarthome).

Ποσά

Το ποσοστό επιχορήγησης για τις παρεμβάσεις αυτές ανέρχεται από 40% έως 75% ανάλογα με το εισόδημα των ωφελουμένων/ιδιοκτητών. Οι συνολικές επιλέξιμες δαπάνες που καλύπτει το πρόγραμμα ανέρχονται έως 22.500 ευρώ.
Επιπρόσθετα επιχορηγούνται κατά 100% λοιπές δαπάνες όπως, κόστος ενεργειακών επιθεωρήσεων, κατάρτιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, αμοιβή Τεχνικού Συμβούλου, κλπ, έως 2.500 ανά αίτηση και υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης στο πρόγραμμα και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου.

Αιτήσεις

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά από 12 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2023 στον επίσημο δικτυακό τόπο του Προγράμματος https://exoikonomo2023.gov.gr

Δικαιούχοι

Απευθύνεται σε: Ιδιώτες/Πολίτες
Απευθύνεται ειδικά σε: Φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία.
Το πρόγραμμα αφορά στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών και της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων, στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα «Ενεργειακά Αποδοτικό Σπίτι».

Περιλαμβάνει πέντε (5) κατηγορίες επιδοτήσεων, από 40% έως 75% στις οποίες οι Ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους όπως αναλυτικά περιγράφεται στην ενότητα 2.2. της Πρόσκλησης.

Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα εξετάζει εάν πληροί τα κριτήρια που αναφέρονται στο Κεφάλαιο 2 της Πρόσκλησης, συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απευθύνεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ). Κατόπιν, κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων, συμπληρώνει την αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος.

Επιλέξιμες κατοικίες

Μια κατοικία (μονοκατοικία ή διαμέρισμα), προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

Υφίσταται νόμιμα
Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα
Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία
Έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος καλύπτονται παρεμβάσεις, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ, έξυπνα συστήματα διαχείρισης (smarthome).

Επιλέξιμος προϋπολογισμός

Το πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης έως 22.500 ευρώ.
Επιπρόσθετα επιχορηγούνται από το πρόγραμμα οι ακόλουθες λοιπές δαπάνες σε ποσοστό 100% (υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου): κόστος ενεργειακών επιθεωρήσεων, κατάρτιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, αμοιβή Τεχνικού Συμβούλου, αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών. Το ανώτατο συνολικό επιλέξιμο κόστος για λοιπές δαπάνες είναι έως 2.500 ανά αίτηση.
Eπιλέξιμες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση του ΠΕΑ της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ), και σε κάθε περίπτωση όχι πριν τις 01/02/2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης