Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κακά μαντάτα από την αγορά ακινήτων πανευρωπαϊκά - Επιδεινώνει την εικόνα η αύξηση των επιτοκίων

Κακά μαντάτα από την αγορά ακινήτων πανευρωπαϊκά - Επιδεινώνει την εικόνα η αύξηση των επιτοκίων
To real estate ήταν ο κλάδος της ευρωπαϊκής οικονομίας που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλον κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους

Η έκθεση Weil European Distress Index αποκαλύπτει ότι τα υψηλότερα επιτόκια, το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού και η μείωση της ζήτησης εργασιακών χώρων προκαλούν έντονες πιέσεις στην αγορά ακινήτων.
Η μελέτη, που διεξήχθη από τη δικηγορική εταιρεία Weil, Gotshal & Manges LLP, συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερες από 3.750 εισηγμένες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου.
Το real estate ήταν ο κλάδος της ευρωπαϊκής οικονομίας που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλον κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω της αυξανόμενης πίεσης στη ρευστότητα και της συμπίεσης της κερδοφορίας, όπως αναλύεται στην σχετική έκθεση.
Η ανάλυση, η οποία συγκεντρώνει δεδομένα από περισσότερες από 3.750 εισηγμένες ευρωπαϊκές εταιρείες, υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακινήτων. 
Στα πορίσματα της έκθεσης σημειώνεται ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην περαιτέρω πίσεση στον κλάδο των ακινήτων είναι τα υψηλότερα επιτόκια.
Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, το κόστος δανεισμού αυξάνεται, καθιστώντας ακριβότερη την χρηματοδότηση στον κλάδο.
Αυτό, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, επιβαρύνει την οικονομική υγεία των εταιρειών στο χώρο των ακινήτων.
Επιπλέον, η ζήτηση για εργασιακούς χώρους, και ειδικότερα για γραφεία, έχει σημειώσει σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια. Η στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία μετά την πανδημία και η υιοθέτηση ευέλικτων μορφών εργασίας έχουν μειώση την αναγκαιότητα για κλασσικούς χώρους γραφείων όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Ως αποτέλεσμα η σχετική μείωση της ζήτησης έχει επιβαρύνει εξίσου την αγορά.
Παράλληλα, η έκθεση της Weil European Distress Index χτυπάει το καμπανάκι και για την στρατηγική των μεσιτικών σε ένα περιβάλλον κινδύνων αλλά και ευκαιριών.
Υπογραμμίζει την ανάγκη προσαρμογής των εταιρειών ακινήτων στη μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς και την επανεφεύρεση νέων πηγών κερδοφορίας.
Οι εταιρείες του κλάδου, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης οφείλουν να διερευνήσουν καινοτόμες στρατηγικές για να προσελκύσουν ενοικιαστές και να διευρύνουν τα χαρτοφυλάκια τους για να μετριάσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την τρέχουσα πίεση.
Ωστόσο επισημαίνεται ότι παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακινήτων, υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για τους πιθανούς επενδυτές.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η προσεκτική αξιολόγηση του ρίσκου που συνδέεται με την εκάστοτε κίνηση στην αγορά, η ευθυγράμμιση με την ευρύτερη στρατηγική και τους στόχους του επενδυτή και φυσικά η παραμετροποίηση της βιωσιμότητας των ακινήτων, ανάλογα με την τοποθεσία και την επιδιωκόμενη χρήση τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης