Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ληξιπρόθεσμα χρέη 142,6 δισ: Εκκαθάριση χαρτοφυλακίου με διαγραφές ανείσπρακτων οφειλών

Ληξιπρόθεσμα χρέη 142,6 δισ: Εκκαθάριση χαρτοφυλακίου με διαγραφές ανείσπρακτων οφειλών
Στόχος να αδειάσει η λίστα από τις χρεοκοπημένες εδώ και χρόνια εταιρίες
Σχετικά Άρθρα
Σχέδιο για μεγάλο «ξεσκαρτάρισμα» της λίστας των χρεών και του αριθμού των οφειλετών προς την σε Εφορία και ΕΦΚΑ έχουν εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προκειμένου από όλο το «βουνό» με τα ληξιπρόθεσμα των 142,6 δισ. ευρώ να μείνουν αυτά που μπορούν να εισπραχθούν.
Το σχέδιο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει ταχύτερο αποχαρακτηρισμό των «κόκκινων οφειλών» που θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης», ώστε να αδειάσει η λίστα από τις χρεοκοπημένες εδώ και χρόνια εταιρίες και να πάψει η στατιστική να τους υπολογίζει μαζί με το φέσι των υπολοίπων φοροφυγάδων.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου το προηγούμενο διάστημα όπου μέσα στον κατάλογο με τις οφειλές άνω του ποσού των 150.000 ευρώ βρίσκονταν και πολλά φαντάσματα του παρελθόντος χωρίς καμία προστιθέμενη αξία για τα κρατικά ταμεία με τα ονόματα των πτωχευμένων εταιριών απλά να επαναλαμβάνονται.
Μολονότι στη λίστα με τα 27.007 φυσικά πρόσωπα και εταιρίες βρίσκονταν και πολλοί νέοι φοροφυγάδες εντούτοις την παράσταση έκλεψαν οι σκελετοί με την αγορά να γελάει με το μέτρο της διαπόμπευσης που έχει αρχίσει να ξεθωριάζει και να χάνει τον πραγματικό στόχο για φορολογική συμμόρφωση.
Υπό το βάρος αυτής της εξέλιξης στο οικονομικό επιτελείο έχουν κινήσει τις διαδικασίες άμεσης εκκαθάρισης χρεών και οφειλετών ξεκινώντας από τα ληξιπρόθεσμα της Εφορίας που ανέρχονται στα 105 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξει μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με το ποια από αυτά μπορούν να εισπραχθούν και ποια να διαγραφούν μελλοντικά. Αν και το πραγματικό ληξιπρόθεσμο μετά από την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης των 26,3 δισ. ευρώ τοποθετείται στα 78,68 δισ. ευρώ, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο χαμηλό.
Το πότε ένα χρέος χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτο είσπραξης και πότε όχι, προκύπτει από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Συγκεκριμένα πρέπει:

1. Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων.

2. Να έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

3. Να έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος να πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.

4. Να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.

5. Για χρέη εταιριών που τελούν υπό κρατικό έλεγχο και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, απαιτείται η αναγγελία του Δημοσίου στις διαδικασίες αυτές.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς οι 2.031.656 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Την ίδια στιγμή οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το ίδιο διάστημα κινούνται πάνω από τα 2,8 δις. ευρώ με τα 500 εκατ. ευρώ να είναι τα φρέσκα χρέη που μπήκαν στην δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα τον Ιούνιο.
Σε ότι αφορά την κατανομή των χρεών η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών του δημοσίου ή 1,87 εκατ. ΑΦΜ χρωστούν λιγότερα από 500 ευρώ με αριθμό αυτών να βαίνει μειούμενος. Στον αντίποδα παρατηρείται αύξηση των μεσαίων και μεγάλων οφειλετών με τα μεγαλύτερα φέσια στην Εφορία να έχουν ρίξει 9.023 φορολογούμενοι οι οποίοι κατά μέσον όρο χρωστούν ο καθένας πάνω από 9 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την ποιοτική διάρθρωση των χρεών, το 57% αυτών που αντιστοιχεί σε 46,3 δισ. ευρώ, πηγάζει κυρίως από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης