Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιες εργασίες δεν απαιτούν οικοδομική άδεια - Ξεκολλούν εκατοντάδες αιτήσεις

Ποιες εργασίες δεν απαιτούν οικοδομική άδεια - Ξεκολλούν εκατοντάδες αιτήσεις
Οι Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας ισχύουν για 1 έτος από την έκδοσή τους
Ξεμπλοκάρουν από τον ΕΦΚΑ εκατοντάδες εκκρεμείς οικοδομικές εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια και ως εκ τούτου επιπλέον κόστος ως 16.000 ευρώ για το φυσικό πρόσωπο ή την εργολήπτρια εταιρία, καθώς μπαίνει πλαφόν 25.000 ευρώ στο ύψος κατασκευής.

Η εκκρεμότητα αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σωρευτούν στον ασφαλιστικό φορέα, εκατοντάδες αιτήσεις για εγκρίσεις μικροκτασκευών κατασκευών, οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα, λόγω αδυναμία κοστολόγησης.

Με τις διατάξεις του ν.4495/2017 επαναπροσδιορίστηκαν οι περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας και ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν τη διαδικασία έκδοσής τους.

Με βάση τις οδηγίες ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στον φορέα (e-άδειες) μεταξύ άλλων, τα εξής γενικά δικαιολογητικά:

- Αίτηση του ιδιοκτήτη ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του και τα στοιχεία του ακινήτου.

- Βεβαίωση - Τεχνική Έκθεση Μηχανικού και Προϋπολογισμός Έργου. 

Στη βεβαίωση - τεχνική έκθεση εκτός των άλλων, αναγράφεται ο αριθμός της οικοδομικής άδειας ή άδειας δόμησης ή άλλης άδειας, ή/και ο ηλεκτρονικός αριθμός οριστικής δήλωσης υπαγωγής αυθαιρέτου ή της δήλωσης εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή στοιχεία οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση δυνάμει άλλου νόμου και περιγράφεται το οικόπεδο ή το γήπεδο, τα κτίσματα καθώς και αναλυτικά οι εργασίες που θα εκτελεστούν σε αυτά.

Ο προϋπολογισμός εργασιών γίνεται μόνο για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται έλεγχος υπέρβασης ή μη του οριζομένου ποσού των 25.000 ευρώ.

Υποβάλλει επίσης απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ή πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου ή βεβαίωση για την υποβολή δήλωσης στο κτηματολόγιο.

- Φωτογραφίες του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού.

- Δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως ακάλυπτους χώρους οικοπέδου ή γηπέδου ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου, όπως όψεις, φέροντα οργανισμό, δώμα και στέγη.

Διάρκεια ισχύος των Εργασιών Δόμησης

Οι Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας ισχύουν για 1 έτος από την έκδοσή τους, με δυνατότητα αναθεώρησης του χρόνου ισχύος τους κατά ένα επιπλέον έτος. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των εργασιών της έγκρισης εντός του ανωτέρω διαστήματος, είναι δυνατή η παράταση της διάρκειας ισχύος της Έγκρισης Εργασιών για ένα έτος ακόμη.

Μετά την αποπεράτωση των εργασιών όταν διαπιστώνεται η εκτέλεση εργασιών από προσωπικό εστεγασμένης εταιρείας, ζητείται η προσκόμιση τιμολογίων - ιδιωτικών συμφωνητικών κ.λπ. και διενεργείται έλεγχος καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών (μισθωτών και μη μισθωτών).

Στις μικρές εργασίες δόμησης υπολογίζονται μεταξύ των άλλων, κατασκευές:

- εκσκαφές καναλιών οδεύσεως καλωδίων εντός των γηπέδων ή οικοπέδων πρατηρίων υγρών καυσίμων για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών-εκροών,
- εργασίες εξωτερικών χρωματισμών ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων με χρήση ικριωμάτων,
- επένδυση όψεων και αντικατάσταση υαλοπετασμάτων με χρήση ικριωμάτων,
- κατασκευή πέργκολας επιφάνειας άνω των πενήντα (50) τ.μ. σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια, βεράντες ισογείων.
- τοποθέτηση ασκεπούς δεξαμενής νερού ή πισίνας, μέγιστης επιφάνειας πενήντα (50) τ.μ., που εξυπηρετούνται με εξωτερικά συστήματα μηχανοστασίου συμπαγούς τύπου (compact
- κατασκευή τζακιών με τις καπνοδόχους τους σε οριζόντιες ιδιοκτησίες με χρήση κατοικίας,
- ανακατασκευή στέγης, με υποβολή δήλωσης στατικής επάρκειας αρμόδιου μηχανικού,κ.α.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης