Τελευταία Νέα
Οικονομία

Gentiloni (Κομισιόν): Δεν θα υπολογιστούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα οι έκτακτες δαπάνες για τις πλημμύρες

Gentiloni (Κομισιόν): Δεν θα υπολογιστούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα οι έκτακτες δαπάνες για τις πλημμύρες
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί αυξημένες επενδύσεις και δημοσιονομικό χώρο
Σχετικά Άρθρα
Τη δέσμευση της Ευρώπης ότι η διαδικασία κινητοποίησης των κονδυλίων για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤΝEWS Ρrime.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ήταν παρών στην πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο, όπου αναφέρθηκε υποστήριξη προς την Ελλάδα της τάξης των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Χαρακτήρισε την συνάντηση λειτουργική και επιχειρησιακή, αλλά και μία καλή ευκαιρία για να να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα σε αυτήν την πολύ δραματική συγκυρία.
Ο κ. Τζεντιλόνι δεσμεύτηκε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει το ταχύτερο δυνατό και διέκρινε δύο κατηγορίες κεφαλαίων: τα υφιστάμενα κεφάλαια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και που μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα και αυτά που θα ενεργοποιηθούν και θα είναι διαθέσιμα τους επόμενους μήνες.
Επίσης, διευκρίνισε ότι οι δαπάνες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις πλημμύρες για τουλάχιστον 2 χρόνια θα εξαιρεθούν από τη λογιστική αποτύπωση του ελλείμματος.
Υπογράμμισε τη θετική πορεία της δημοσιονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τις ημέρες που συνέβη η καταστροφή, οι πρώτοι οίκοι αξιολόγησης έδωσαν την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα. «Σίγουρα δε θα υπονομεύσουμε αυτή τη διαδικασία. Η Ελλάδα θα πρέπει να αισθάνεται καθησυχασμένη. Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν απειλείται».
Παραδέχτηκε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, απαιτεί αυξημένες επενδύσεις και δημοσιονομικό χώρο. «Χθες παρουσίασα την θερινή οικονομική πρόβλεψη και για πρώτη φορά πιστεύω συμπεριλάβαμε στους μακροοικονομικούς κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση την κλιματική ζημιά όπως την ονομάσαμε. Διότι πρέπει να γνωρίζουμε και να έχουμε πάντα κατά νου ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πολύ συχνά. Πρέπει να αυξήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει αυτές τις έκτακτες ανάγκες και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα του χρόνου, δεδομένου ότι θα έχει διαθέσιμα κεφάλαια της τάξεως του 350 – 400 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης. Για να γίνει αυτό όμως, το Ταμείο αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί από τα κράτη μέλη» σημείωσε.
«Επίσης είναι σημαντικό να επενδύσουμε στη διατήρηση των εδαφών μας, των πιο ευάλωτων περιοχών μας. Οφείλω να πω ότι μέχρι το 2026 έχουμε τους απαιτούμενους πόρους για να το πράξουμε αυτό. Παραδείγματος χάρη, και στην περίπτωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, έχουμε πάνω από 700 εκατ. ευρώ επενδύσεων για τη διατήρηση της φύσης και για την αποτροπή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Βεβαίως όμως, πρέπει να βρούμε τρόπους προκειμένου να συνεχίσουμε αυτή τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να επενδύσουμε στην κλιματική μετάβαση στα ερχόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Tο συντομότερο η μέγιστη ευρωπαϊκή βοήθεια – Metsola: Δεν είστε μόνοι

Την ανάγκη να κινητοποιηθεί το συντομότερο και όσο το δυνατόν περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια επισήμανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, η οποία υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη».
«Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό.
Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια» υποστήριξε η κα.Metsola, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει πως «τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών».

Οι δηλώσεις

«Υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες στεκόμαστε στο πλευρό σας, εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή μας.
Όπως καταλαβαίνω, θα συναντηθείτε τώρα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δύο σύντομα μηνύματα από εμένα.
Πρώτα απ' όλα, από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό.
Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια.
Δεύτερο σημείο: η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη.
Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι επιτροπές του κοινοβουλίου» ανέφερε η κα.Metsola κατά την έναρξη της συνομιλίας της με τον κ.Μητσοτάκη.

Άμεση κινητοποίηση

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός είπε ότι «βρίσκομαι εδώ σήμερα γιατί έπρεπε να συναντήσω την πρόεδρο της Επιτροπής και το επιτελείο της το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι βρίσκονται εδώ αυτή την εβδομάδα και για την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (State of the Union)».
«Ορθώς επισημαίνετε ότι αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, μία καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, κάτι που ήταν ουσιαστικά πέρα από τα μεγέθη που μπορούσαμε να προβλέψουμε.
Και έχετε δίκιο ότι σε άνευ προηγουμένου συγκυρίες χρειαζόμαστε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση.
Γι' αυτόν τον λόγο βρίσκομαι εδώ, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κινητοποιήσουμε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα, να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε πολύ τολμηροί στην πολιτική μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε πολύ πιο δραστήριοι όσον αφορά την προσαρμογή.
Και, ειλικρινά, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την προσαρμογή απλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους γεγονότα.
Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Φυσικά θα συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Θα συζητηθεί -σίγουρα θα το θέσω εγώ- στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Ασφαλώς πρέπει να συζητηθεί και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς στη Θεσσαλία, οι οποίοι χτυπήθηκαν από αυτή την καταστροφή, να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό τους, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με συγκεκριμένες πράξεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης