Γόνιμη συζήτηση και προβληματισμός για την περιφερειακή ανάπτυξη
Στους μακροπρόθεσμους στόχους και τις στρατηγικές για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, κατά την διάρκεια των εργασιών της δεύτερης μέρας του Olympia Forum IV το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», συμμετείχαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Μανώλης Μάκκαρης και ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δυτικής Ελλάδας, Δημήτρης Νικολακόπουλος.
Στην συζήτηση, την οποία συντόνισε o δημοσιογράφος της ΟΡΤ, Κώστας Κριετσιώτης, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι « ζούμε όλοι υπό τη σκιά των μεγάλων φυσικών καταστροφών και κρίσεων στο επίπεδο Πολιτικής Προστασίας και αυτό έχει αλλάξει κατά πολύ το αντικείμενο συζήτησης. Είναι μία έννοια που την λέμε πολλά χρόνια και είναι η ανθεκτικότητα. Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει τις τύχες των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει να είναι δυνάμεις που πιστεύουν στην πρόοδο, που δεν βλέπουν την αυτοδιοίκηση ως μία νέα υπηρεσία του Κράτους αλλά ως ένα πραγματικό φορέα τοπικής Δημοκρατίας. Οι σχέσεις της αυτοδιοίκησης με την κεντρική διοίκηση δεν είναι καθορισμένες, υπάρχουν θέματα γραφειοκρατίας, επίσης έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό και ειδικά σε προσωπικό που μπορεί να κλείσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και φυσικά μιλάμε και για τους απαραίτητους υλικούς πόρους. Είμαστε πολύ πίσω σε σχέση στην υπόλοιπη Ευρώπη και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν κατευθύνθηκε στην αυτοδιοίκηση η οποία ουσιαστικά αποκλείστηκε από αυτό. Πρέπει Λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει διαφάνεια και να μην αφήνει κανέναν πίσω και φυσικά να δίνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στους ευάλωτους».
Ο κ. Μάντζος στάθηκε στις καταστροφές του 2007 ως παράδειγμα για αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανθεκτικότητας. «Πρέπει η αυτοδιοίκηση να ενισχυθεί και να μην είναι ο φτωχός συγγενής της κεντρικής Κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε μάλιστα και στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για την αποκέντρωση, ενώ ανέφερε και την πρόταση που είχε γίνει το 2017 από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου η χώρα μας να αποκτήσει ειδικά περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης για κάθε περιοχή. «Και η Ηλεία μαζί με την Αρχαία Ολυμπία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτό το θέμα, δίνοντας έμφαση στα παραδοσιακά προϊόντα όπως το λάδι τη σταφίδα και άλλα. Υπάρχει ακόμη η ανάγκη να συνδεθεί η ανώτατη εκπαίδευση προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε ακόμα στις οδικές συνδέσεις του νομού με τους γειτονικούς, αλλά και στην έλλειψη σιδηροδρομικού δικτύου στο νομό. «Όλα αυτά δημιουργούν μία απομόνωση που δεν αξίζει στην Ηλεία», υπογράμμισε. Τέλος, έκανε εκτενή αναφορά και στις δομές κοινωνικής προστασίας, στην υγεία στην παιδεία και στη συμμετοχή των πολιτών στην κοινωνική ζωή.
Δ. Καλαματιανός: «Η Ηλεία χρειάζεται αποφάσεις, σχέδιο και υλοποίηση»
Από την πλευρά του, ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε ότι «Πρέπει να δούμε τι από αυτά τα οποία λέγονται στο Φόρουμ υλοποιείται. «Δυστυχώς οι ανισότητες όσον αφορά την Περιφερειακή ανάπτυξη είναι πάρα πολύ μεγάλες και εμείς είμαστε πολύ πίσω», πρόσθεσε.
Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηλείας τόνισε ότι «Πρέπει να σχεδιάζονται πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και συγκεκριμένα για την Ηλεία, θα έπρεπε να είναι στραμμένη η ανάπτυξη μας στην Αρχαία Ολυμπία κάτι το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί. Ακόμα, στάθηκε στις καταστροφές που έχει υποστεί ο νόμος τονίζοντας πως δεν υλοποιήθηκε ποτέ ένα σχέδιο εγκατάστασης και ανασυγκρότησης.
Για τις υποδομές στο νομό τόνισε ότι είναι πάρα πολύ πίσω αναφέροντας χαρακτηριστικά το δρόμο Πάτρας-Πύργου, τονίζοντας ότι φέτος θα τελείωνε με το προηγούμενο σχεδιασμό. Ανέφερε ακόμα ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί γιατροί από τα νοσοκομεία μας, με αποτέλεσμα αυτά να εχουν αποδυναμωθεί. Μάλιστα τόνισε ότι αυτό έχει επηρεάσει και τη έλευση τουριστών στο νομό.
Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποχώρηση των πανεπιστημιακών τμημάτων από την Ηλεία ενώ τόνισε ότι έχουμε μείνει πίσω και στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία.
Για την μελέτη της διαΝΕΟσις, ο κ. Καλαματιανός, αναφορικά με το περιβάλλον και την ανθεκτικότητα, τόνισε ότι είναι στην θετική κατεύθυνση, αλλά δεν προχωρά η υλοποίηση. Επίσης ανέφερε ότι στην Ελλάδα η κλιματική κρίση είναι παρούσα και θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που φέρνει.
«Το 2007 το ζήσαμε αυτό στο νομό μας όπου θρηνήσαμε πολλά θύματα. Χρειάζονται λοιπόν αποφάσεις, σχέδιο και υλοποίηση» τόνισε ο κ. Καλαματιανός ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν ακολούθησε όλα αυτά τα οποία υπήρχαν κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην συμβούν αυτά που έγιναν Θεσσαλία. Ζήτησε Λοιπόν συνεννόηση και συνεργασία για να αντιμετωπιστούν όλα τα φαινόμενα και φυσικά να υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι και το απαραίτητο προσωπικό.
Τέλος, ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε ότι, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει μεγάλη συμβολή στο τοπικό πεδίο, και επανέφερε την πρόταση για την ενοποίηση της Αχαΐας και της Ηλείας με την υπόλοιπη Πελοπόννησο, καθώς και σε άλλα θέματα που μπορούν να οδηγήσουν στην τοπική ανάπτυξη.
Μ. Μάκκαρης: «Πρέπει να προχωρήσει η διοικητική ενοποίηση της Πελοποννήσου»
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Μανώλης Μάκαρης τόνισε πως «Θέλουμε δυνατές περιφέρειες, δυνατούς δήμους, δυστυχώς όμως η Πελοπόννησος είναι χωρισμένη μιας και η Ηλεία και η Αχαΐα είναι εκτός της υπόλοιπης περιοχής. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσει η διοικητική ενοποίηση της Πελοποννήσου στην ολότητά της. Τα προβλήματα στην Ηλεία είναι κοινά και με αυτά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και πρέπει να υπάρξει μία καλύτερη συνεργασία μεταξύ μας και να προχωρήσει ο οδικός άξονας Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα έτσι ώστε να υπάρχει άμεση σύνδεση της Ηλείας με τη Μεσσηνία. Με την εμπειρία που έχω στο δημόσιο σύστημα υγείας με θλίβει το γεγονός ότι δεν μπορούμε να έχουμε την υγεία που θέλουμε και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και νοσοκομείων. Πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη παρέμβαση της περιφέρειας στη βελτίωση των υποδομών υγείας και φυσικά σε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων».
Ο κ. Μάκκαρης στάθηκε και στα προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή, όπου μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη νερού. «Πρέπει να κατακτήσουμε το λεγόμενο πελοποννησιακό brand name προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές. Πρεπει σαν περιφέρεια να βάλουμε μπροστά όλα τα σημαντικά θέματα», υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε ακόμη στα τοπικά σχέδια ανάπτυξης, που πρέπει να στοχεύουν στην αντιμετώπιση των κλιματικών καταστροφών και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχουν ανθεκτικές πόλεις και ανθεκτικές περιφέρειες. Στάθηκε μάλιστα στο θέμα της ενεργειακής φτώχειας το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Τέλος, για τους πρωταρχικούς στόχους της περιφέρειας τόνισε ότι είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υγείας, αλλά και να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι τοπικές επιχειρήσεις. Επίσης μεγάλη έμφαση να δοθεί στο περιβάλλον και σε αυτό θα βοηθήσει μόνο άμα δοθούν τα απαραίτητα ποσά και ιδιαίτερα στους δήμους.
Δ. Νικολακόπουλος: «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο έτσι ώστε να αναδείξουμε το νομό μας και τις δυνατότητές του»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμου, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος τόνισε πως «Η χώρα μας μετά από μία δεκαετή οικονομική υγειονομική κρίση έχει ανακάμψει και έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει χαράξει πολιτική και έχει βγει προς τα έξω με ένα πρόσωπο εξωστρέφειας. Συστηνόμαστε ως Olympian Land και πρέπει να συστηνόμαστε σαν Ολυμπιακή γη σε όλο τον κόσμο! Ελπίζω ο κόσμος να μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε όλους τους στόχους που έχουμε βάλει από το 2019.
Φέραμε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίου βεληνεκούς και επιπέδου όπως ήταν το ποδηλατικό γεγονός που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, φέραμε το Fly Ολυμπία, μεγάλες διοργανώσεις στη λιμνοθάλασσα του Καϊάφα και πολλά ακόμα για να αναδεικνύουν διαφορετικά την Ολυμπία αλλά και όλη την Ηλεία. Έχουμε κάνει την αρχή αλλά έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη μπροστά μας. Βγαίνουμε πιο δυνατοί από αυτή την τετραετία. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο έτσι ώστε να αναδείξουμε το νομό μας και τις δυνατότητές του».
Σχετικά με την επόμενη μέρα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης τόνισε ότι πρέπει να είναι ακόμα πιο ενισχυμένη από την πολιτεία γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πολύ μεγάλες. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο προηγμένων χωρών του εξωτερικού, να δούμε τις ελλείψεις του προσωπικού και να έχουμε μεγαλύτερη ανεξαρτησία όσον αφορά την ιεράρχηση που πρέπει να έχουμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, στάθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στοχευμένα προχώρησε σε νέα προγράμματα τα οποία έφεραν την ανάπτυξη και έχουν μειωθεί οι δείκτες ανεργίας, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα και τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
«Δίνουμε έμφαση στο να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και των κοινωνιών. Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι η διασύνδεση της Ηλείας με όλους τους γειτονικούς νομούς μέσω σύγχρονων οδικών αξόνων, να προχωρήσει η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού και να φέρουμε νέες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όχι μόνο στην Ηλεία αλλά σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Πρώτος στόχος μας όμως είναι να βγούμε με το όνομα της Ολυμπιακής γης στο εξωτερικό και αυτό θέλουμε να είναι το όνομα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο μέλλον.
www.bankingnews.gr
Στην συζήτηση, την οποία συντόνισε o δημοσιογράφος της ΟΡΤ, Κώστας Κριετσιώτης, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι « ζούμε όλοι υπό τη σκιά των μεγάλων φυσικών καταστροφών και κρίσεων στο επίπεδο Πολιτικής Προστασίας και αυτό έχει αλλάξει κατά πολύ το αντικείμενο συζήτησης. Είναι μία έννοια που την λέμε πολλά χρόνια και είναι η ανθεκτικότητα. Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει τις τύχες των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει να είναι δυνάμεις που πιστεύουν στην πρόοδο, που δεν βλέπουν την αυτοδιοίκηση ως μία νέα υπηρεσία του Κράτους αλλά ως ένα πραγματικό φορέα τοπικής Δημοκρατίας. Οι σχέσεις της αυτοδιοίκησης με την κεντρική διοίκηση δεν είναι καθορισμένες, υπάρχουν θέματα γραφειοκρατίας, επίσης έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό και ειδικά σε προσωπικό που μπορεί να κλείσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και φυσικά μιλάμε και για τους απαραίτητους υλικούς πόρους. Είμαστε πολύ πίσω σε σχέση στην υπόλοιπη Ευρώπη και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν κατευθύνθηκε στην αυτοδιοίκηση η οποία ουσιαστικά αποκλείστηκε από αυτό. Πρέπει Λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει διαφάνεια και να μην αφήνει κανέναν πίσω και φυσικά να δίνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στους ευάλωτους».
Ο κ. Μάντζος στάθηκε στις καταστροφές του 2007 ως παράδειγμα για αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανθεκτικότητας. «Πρέπει η αυτοδιοίκηση να ενισχυθεί και να μην είναι ο φτωχός συγγενής της κεντρικής Κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε μάλιστα και στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για την αποκέντρωση, ενώ ανέφερε και την πρόταση που είχε γίνει το 2017 από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου η χώρα μας να αποκτήσει ειδικά περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης για κάθε περιοχή. «Και η Ηλεία μαζί με την Αρχαία Ολυμπία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτό το θέμα, δίνοντας έμφαση στα παραδοσιακά προϊόντα όπως το λάδι τη σταφίδα και άλλα. Υπάρχει ακόμη η ανάγκη να συνδεθεί η ανώτατη εκπαίδευση προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε ακόμα στις οδικές συνδέσεις του νομού με τους γειτονικούς, αλλά και στην έλλειψη σιδηροδρομικού δικτύου στο νομό. «Όλα αυτά δημιουργούν μία απομόνωση που δεν αξίζει στην Ηλεία», υπογράμμισε. Τέλος, έκανε εκτενή αναφορά και στις δομές κοινωνικής προστασίας, στην υγεία στην παιδεία και στη συμμετοχή των πολιτών στην κοινωνική ζωή.
Δ. Καλαματιανός: «Η Ηλεία χρειάζεται αποφάσεις, σχέδιο και υλοποίηση»
Από την πλευρά του, ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε ότι «Πρέπει να δούμε τι από αυτά τα οποία λέγονται στο Φόρουμ υλοποιείται. «Δυστυχώς οι ανισότητες όσον αφορά την Περιφερειακή ανάπτυξη είναι πάρα πολύ μεγάλες και εμείς είμαστε πολύ πίσω», πρόσθεσε.
Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηλείας τόνισε ότι «Πρέπει να σχεδιάζονται πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και συγκεκριμένα για την Ηλεία, θα έπρεπε να είναι στραμμένη η ανάπτυξη μας στην Αρχαία Ολυμπία κάτι το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί. Ακόμα, στάθηκε στις καταστροφές που έχει υποστεί ο νόμος τονίζοντας πως δεν υλοποιήθηκε ποτέ ένα σχέδιο εγκατάστασης και ανασυγκρότησης.
Για τις υποδομές στο νομό τόνισε ότι είναι πάρα πολύ πίσω αναφέροντας χαρακτηριστικά το δρόμο Πάτρας-Πύργου, τονίζοντας ότι φέτος θα τελείωνε με το προηγούμενο σχεδιασμό. Ανέφερε ακόμα ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί γιατροί από τα νοσοκομεία μας, με αποτέλεσμα αυτά να εχουν αποδυναμωθεί. Μάλιστα τόνισε ότι αυτό έχει επηρεάσει και τη έλευση τουριστών στο νομό.
Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποχώρηση των πανεπιστημιακών τμημάτων από την Ηλεία ενώ τόνισε ότι έχουμε μείνει πίσω και στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία.
Για την μελέτη της διαΝΕΟσις, ο κ. Καλαματιανός, αναφορικά με το περιβάλλον και την ανθεκτικότητα, τόνισε ότι είναι στην θετική κατεύθυνση, αλλά δεν προχωρά η υλοποίηση. Επίσης ανέφερε ότι στην Ελλάδα η κλιματική κρίση είναι παρούσα και θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που φέρνει.
«Το 2007 το ζήσαμε αυτό στο νομό μας όπου θρηνήσαμε πολλά θύματα. Χρειάζονται λοιπόν αποφάσεις, σχέδιο και υλοποίηση» τόνισε ο κ. Καλαματιανός ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν ακολούθησε όλα αυτά τα οποία υπήρχαν κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην συμβούν αυτά που έγιναν Θεσσαλία. Ζήτησε Λοιπόν συνεννόηση και συνεργασία για να αντιμετωπιστούν όλα τα φαινόμενα και φυσικά να υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι και το απαραίτητο προσωπικό.
Τέλος, ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε ότι, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει μεγάλη συμβολή στο τοπικό πεδίο, και επανέφερε την πρόταση για την ενοποίηση της Αχαΐας και της Ηλείας με την υπόλοιπη Πελοπόννησο, καθώς και σε άλλα θέματα που μπορούν να οδηγήσουν στην τοπική ανάπτυξη.
Μ. Μάκκαρης: «Πρέπει να προχωρήσει η διοικητική ενοποίηση της Πελοποννήσου»
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Μανώλης Μάκαρης τόνισε πως «Θέλουμε δυνατές περιφέρειες, δυνατούς δήμους, δυστυχώς όμως η Πελοπόννησος είναι χωρισμένη μιας και η Ηλεία και η Αχαΐα είναι εκτός της υπόλοιπης περιοχής. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσει η διοικητική ενοποίηση της Πελοποννήσου στην ολότητά της. Τα προβλήματα στην Ηλεία είναι κοινά και με αυτά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και πρέπει να υπάρξει μία καλύτερη συνεργασία μεταξύ μας και να προχωρήσει ο οδικός άξονας Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα έτσι ώστε να υπάρχει άμεση σύνδεση της Ηλείας με τη Μεσσηνία. Με την εμπειρία που έχω στο δημόσιο σύστημα υγείας με θλίβει το γεγονός ότι δεν μπορούμε να έχουμε την υγεία που θέλουμε και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και νοσοκομείων. Πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη παρέμβαση της περιφέρειας στη βελτίωση των υποδομών υγείας και φυσικά σε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων».
Ο κ. Μάκκαρης στάθηκε και στα προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή, όπου μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη νερού. «Πρέπει να κατακτήσουμε το λεγόμενο πελοποννησιακό brand name προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές. Πρεπει σαν περιφέρεια να βάλουμε μπροστά όλα τα σημαντικά θέματα», υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε ακόμη στα τοπικά σχέδια ανάπτυξης, που πρέπει να στοχεύουν στην αντιμετώπιση των κλιματικών καταστροφών και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχουν ανθεκτικές πόλεις και ανθεκτικές περιφέρειες. Στάθηκε μάλιστα στο θέμα της ενεργειακής φτώχειας το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Τέλος, για τους πρωταρχικούς στόχους της περιφέρειας τόνισε ότι είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υγείας, αλλά και να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι τοπικές επιχειρήσεις. Επίσης μεγάλη έμφαση να δοθεί στο περιβάλλον και σε αυτό θα βοηθήσει μόνο άμα δοθούν τα απαραίτητα ποσά και ιδιαίτερα στους δήμους.
Δ. Νικολακόπουλος: «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο έτσι ώστε να αναδείξουμε το νομό μας και τις δυνατότητές του»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμου, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος τόνισε πως «Η χώρα μας μετά από μία δεκαετή οικονομική υγειονομική κρίση έχει ανακάμψει και έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει χαράξει πολιτική και έχει βγει προς τα έξω με ένα πρόσωπο εξωστρέφειας. Συστηνόμαστε ως Olympian Land και πρέπει να συστηνόμαστε σαν Ολυμπιακή γη σε όλο τον κόσμο! Ελπίζω ο κόσμος να μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε όλους τους στόχους που έχουμε βάλει από το 2019.
Φέραμε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίου βεληνεκούς και επιπέδου όπως ήταν το ποδηλατικό γεγονός που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, φέραμε το Fly Ολυμπία, μεγάλες διοργανώσεις στη λιμνοθάλασσα του Καϊάφα και πολλά ακόμα για να αναδεικνύουν διαφορετικά την Ολυμπία αλλά και όλη την Ηλεία. Έχουμε κάνει την αρχή αλλά έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη μπροστά μας. Βγαίνουμε πιο δυνατοί από αυτή την τετραετία. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο έτσι ώστε να αναδείξουμε το νομό μας και τις δυνατότητές του».
Σχετικά με την επόμενη μέρα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης τόνισε ότι πρέπει να είναι ακόμα πιο ενισχυμένη από την πολιτεία γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πολύ μεγάλες. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο προηγμένων χωρών του εξωτερικού, να δούμε τις ελλείψεις του προσωπικού και να έχουμε μεγαλύτερη ανεξαρτησία όσον αφορά την ιεράρχηση που πρέπει να έχουμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, στάθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στοχευμένα προχώρησε σε νέα προγράμματα τα οποία έφεραν την ανάπτυξη και έχουν μειωθεί οι δείκτες ανεργίας, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα και τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
«Δίνουμε έμφαση στο να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και των κοινωνιών. Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι η διασύνδεση της Ηλείας με όλους τους γειτονικούς νομούς μέσω σύγχρονων οδικών αξόνων, να προχωρήσει η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού και να φέρουμε νέες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όχι μόνο στην Ηλεία αλλά σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Πρώτος στόχος μας όμως είναι να βγούμε με το όνομα της Ολυμπιακής γης στο εξωτερικό και αυτό θέλουμε να είναι το όνομα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο μέλλον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών