Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπ. Οικονομικών: «Χαμηλώνει τον πήχυ» για τις συντάξεις των δικαστικών - «Η απόφαση αφορά μόνο όσους προσέφυγαν»

Υπ. Οικονομικών: «Χαμηλώνει τον πήχυ» για τις συντάξεις των δικαστικών - «Η απόφαση αφορά μόνο όσους προσέφυγαν»
Από την οδό Νίκης προσθετούν ότι εφόσον οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί ευσταθούν, τότε η απόφαση αφορά αποκλειστικά και μόνον όσους έχουν κάνει προσφυγή
«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης».
Με αυτή τη διατύπωση το Υπουργείο Οικονομικών επεδίωξε (μέσω κύκλων του) να χαμηλώσει τον πήχυ, αναφορικά με την σημερινή (4/10) απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών.
Το Υπουργείο άφησε να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε επίσημο σχολιασμό της απόφασης, τουλάχιστον όχι προτού μελετηθεί ολόκληρο το κείμενο και φυσικά το σκεπτικό αυτής.
Παρόλα αυτά, από την οδό Νίκης προσθετούν ότι εφόσον οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί ευσταθούν, τότε η απόφαση αφορά αποκλειστικά και μόνον όσους έχουν κάνει προσφυγή.
Φαίνεται λοιπόν, τονίζουν, ότι δεν υπάρχει περιθώριο γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης.
Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καταλήγουν.

Τι προβλέπει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Όπως κρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016).
Παράλληλα, κρίθηκε πως το καταβλητέο ποσό της σύνταξης υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της Κυβέρνησης τι θα πράξει, καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς για όλους τους συνταξιούχους δικαστές είναι πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.
Συγκεκριμένα όπως επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».
Ακόμα, αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης