Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δύο στα δέκα ευρώ χάνει η Ελλάδα από τον ΦΠΑ, πάνω από 3,2 δισεκ. ετησίως - Τα μέτρα που σχεδιάζονται

Δύο στα δέκα ευρώ χάνει η Ελλάδα από τον ΦΠΑ, πάνω από 3,2 δισεκ. ετησίως - Τα μέτρα που σχεδιάζονται
Πακέτο μέτρων για περιορισμό της φοροκλοπής κατά 2 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η φοροδιαφυγή και η κλοπή του ΦΠΑ στη χώρα μας παρά τη σημαντική μείωση του ελλείμματος το 2021.
Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, το 2021 χάθηκαν δύο στα δέκα ευρώ ΦΠΑ και οι απώλειες σε απόλυτα μεγέθη φθάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ενάμιση ΕΝΦΙΑ.
Μάλιστα η Ελλάδα κατέχει την 3η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ όσον αφορά στη διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων και των εσόδων που εισπράχθηκαν από τον ΦΠΑ ενώ συνολικά τα κράτη μέλη της ΕΕ έχασαν 61 δισ. ευρώ.
Η ψηφιοποίηση των φορολογικών συστημάτων, των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης περιόρισαν την «τρύπα» στις εισπράξεις από το ΦΠΑ κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 σε σχέση με το 2020 με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μειωθεί στο 17,8%.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα βρισκόμαστε κοντά στο 15% και στόχος είναι να πέσει στο 9% τα επόμενα δύο χρόνια όπου από το κλείσιμο του φορολογικού «κενού» θα εξασφαλιστούν εισπράξεις τουλάχιστον 2 δις. ευρώ για νέες παροχές και ελαφρύνσεις.
Αν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 δεν υπάρχει εκτίμηση για τα ύψος των εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής τα μέτρα που δρομολογούνται από το 2024 με επίκεντρο τους ελεύθερους επαγγελματίες εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την ενίσχυση των κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σε σύνολο 676.000 (ΑΦΜ) ελευθέρων επαγγελματιών:

-Το 32,7% εμφανίζεται στην Εφορία με μηδενικά εισοδήματα ή με ζημιές

-Το 25,5% δηλώνει εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ

- Το 20% δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ

Με στόχο την αποκάλυψη των πραγματικών εισοδημάτων από τους ελεύθερους επαγγελματίες στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο με αυστηρότερο πλαίσιο διατάξεων όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπουν:

- Την υποχρεωτική καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.

-Την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS) ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.

- Επέκτασης των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση και σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS για πληρωμές χωρίς επιβάρυνση από προμήθειες μέχρι του ποσού των 500 ευρώ.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εξηγούν ότι με αυτές κινήσεις αλλά με κάποιες επιπλέον στο κομμάτι των έμμεσων τεχνικών ελέγχου που θα κλειδώσουν το επόμενο διάστημα, θα κλείσουν οι δίοδοι της φοροδιαφυγής και έτσι οι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να δηλώνουν υψηλότερα ετήσια εισοδήματα σε σχέση με τα σημερινά. Την ίδια στιγμή, η φορολογική διοίκηση θα έχει πλήρη εικόνα για το πραγματικό τζίρο που δηλώνεται από τους επιτηδευματίες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης