Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχονται «ηλεκτρονικά καρφώματα» πολιτών για φοροδιαφυγή - Εξπρές αξιολόγηση επώνυμων ή ανώνυμων καταγγελιών

Έρχονται «ηλεκτρονικά καρφώματα» πολιτών για φοροδιαφυγή -  Εξπρές αξιολόγηση επώνυμων ή ανώνυμων καταγγελιών
Τα στοιχεία αυτά θα φιλτράρονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση
Σχετικά Άρθρα
Σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο με τις ηλεκτρονικές καταγγελίες που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καρφώνουν κάθε μορφής περιστατικά φοροαπάτης, φοροκλοπής, λαθρεμπορίας, παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων αλλά και υποθέσεις διαφθοράς. Τη νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Μετά την εφαρμογή του «Appodixi» που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες μέσω του κινητού τους να καταγγέλλουν περιπτώσεις με «μαϊμού» αποδείξεις και η οποία συνέβαλε στον εντοπισμό κρουσμάτων απόκρυψης τζίρου η ΑΑΔΕ προχωρά στην ενεργοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία οι πολίτες επώνυμα ή ανώνυμα θα καταγγέλλουν τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία.
Τα στοιχεία αυτά θα φιλτράρονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία η της επιχείρησης. Με βάση τις καταγγελίες το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.
Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού πολλές μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου έχουν αποκαλυφθεί μετά από καταγγελία καθώς οι ελεγκτές «δεν κινούνται στα τυφλά» δεν πηγαίνουν πλέον για έλεγχο στα «τυφλά» αλλά στοχευμένα αξιοποιώντας πληροφορίες και δεδομένα για τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, απάτη και διακίνηση «μαύρου χρήματος»
Επισημαίνεται ότι σήμερα οι καταγγελίες που φθάνουν στον ελεγκτικό μηχανισμό φιλτράρονται και βαθμολογούνται από ειδική επιτροπή προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ανίχνευση και τον εντοπισμό μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, παράνομου πλουτισμού και ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος».
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στην επιτροπή, με τον αριθμό 0 αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες τίθενται στο αρχείο, με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος, με τον αριθμό 2 η πληροφορία που είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ο αριθμός 3 δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου ενώ ο αριθμός 4 σημαίνει πως η πληροφορία απαιτεί ειδικό χειρισμό.
Κάθε πληροφορία περνά από τρία ακόμη φίλτρα. Αν είναι απλή, επείγουσα ή εξαιρετικώς επείγουσα. Στην συνέχεια πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές οι οποίοι αναλαμβάνουν την έρευνα των υποθέσεων
Στο μεταξύ την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να παρουσιάσει το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο την αποκάλυψη των πραγματικών τους εισοδημάτων. Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου θα προβλέπει για το 2024 τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

- Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων και καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA

- Επέκταση υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση βάσει Κωδικού Δραστηριότητος (ΚΑΔ).

- Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου δελτίο αποστολής με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.

- Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

- Αποκλεισμό των παραβατών λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων

- Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

- Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης