Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το υπουργείο Γεωργίας δεν γνωρίζει το ύψος των αποθεμάτων ελαιολάδου - Οι τιμές έφθασαν έως 18 ευρώ αλλά υποχωρούν σταδιακά

Το υπουργείο Γεωργίας δεν γνωρίζει το ύψος των αποθεμάτων ελαιολάδου - Οι τιμές έφθασαν έως 18 ευρώ αλλά υποχωρούν σταδιακά
Οι πρώτες μειώσεις ανά λίτρο του ελαιολάδου είναι γεγονός - Μειώθηκαν έως 20 λεπτά σε μία εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα
Στα τυφλά βαδίζει το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τα αποθέματα του ελαιολάδου που έχουν οι Συνεταιρισμοί και οι εταιρείες Τυποποίησης Ελαιολάδου.
Το ΒΝ απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα σε ελαιόλαδο, δηλαδή οι άμεσοι εμπλεκόμενοι, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις για το ύψος των ποσοτήτων που έχουν  στις αποθήκες  τους. Η απάντηση που δόθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου ήταν ότι δεν υπάρχει καταγραφή των αποθεμάτων, επισημαίνοντας ότι δεν υφίσταται κρατικός φορέας για αυτόν τον σκοπό.
Είναι προφανές ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεν μπορούν να επικαλεστούν ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά στο συγκεκριμένο προϊόν, μέχρι τη δημιουργία  φορέα, η αγορά του ελαιολάδου θα είναι «μαύρο κουτί» για τους αρμόδιους της κυβέρνησης.
 
Τα αποθέματα και η νέα παραγωγή επηρεάζουν την τελική τιμή.
 
Όμως, η μείωση ή αύξηση των αποθεμάτων θα επηρεάζει την τιμή του προϊόντος την τρέχουσα περίοδο καθώς πολλές περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει το μάζεμα της ελιάς και θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, μεγάλες εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου δεν εφοδιάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ με τους ρυθμούς που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν με αποτέλεσμα αρκετοί κωδικοί να μην αναπληρώνονται.
Στελέχη της αγοράς δεν λένε ακόμη για ελλείψεις αλλά διαπιστώνουν ζητήματα στην ομαλή τροφοδοσία των καταστημάτων της λιανικής.
Οι ελπίδες τους για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς στηρίζονται στη νέα παραγωγή η οποία είναι  βέβαιο ότι θα είναι μειωμένη διότι  οι καλές  αποδόσεις  καταγράφηκαν πέρυσι.
Οι παραγωγοί ξέρουν ότι στα ελαιόδεντρα μετά από μια καλή χρονιά, πέφτει η απόδοσή τους στο 50% της παραγωγής.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου θα πέσει πολύ κάτω από τους 200.000 τόνους, από 350.000 τονους που ήταν πέρυσι. Η εγχώρια αγορά  κατανάλωσης ανέρχεται σε 150.000 τόνους. Στο ενδεχόμενο οι εκτιμήσεις να επιβεβαιωθούν για τη μειωμένη παραγωγή δεν αποκλείουν οι λιανικές τιμές να εκτοξευθούν όταν  παρουσιαστεί ζήτηση  από το εξωτερικό.
Οι τιμές του ελαιολάδου έχει γίνει ο «φόβος και ο τρόμος» των νοικοκυριών καθώς φέτος καλούνται να πληρώσουν έως 100% υψηλότερη τιμή για την αγορά ενός λίτρου.

Πέφτει η τιμή του ελαιολάδου που φθάνει έως 18 ευρώ - Σε μία εβδομάδα υποχώρησε κατά 0,20 ευρώ...

Το έξτρα παρθένο λάδι πωλείται άνω των 15 ευρώ το λίτρο με το βιολογικό συσκευασμένο σε μπουκάλι των 750 ml να πωλείται προς 18 ευρώ η συσκευασία.
Πάντως το BN σε έρευνα αγοράς για τις τιμές του ελαιολάδου, εντόπισε δύο κωδικούς προϊόντων με χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην αλυσίδα «Σκλαβενίτης» το παρθένο ελαιόλαδο XENIA του ενός λίτρου έχει μειωμένη τιμή  κατά 20 λεπτά και διαμορφώνεται στα 12,60 ευρώ από 12,80 ευρώ που ήταν την περασμένη εβδομάδα.
Ακόμη, το προϊόν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Altis η τιμή του έπεσε κατά 10 λεπτά και διαμορφώνεται στα 12,40 ευρώ από 12,50 πριν από μία εβδομάδα.
Το ελαιόλαδο Χωριό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας, πωλείται προς 13,55 ευρώ το λίτρο  απ 13,70 ευρώ πριν από μία εβδομάδα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης