Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκρέκας: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να κάνει ελέγχους – Θα συνεχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα

Σκρέκας: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να κάνει ελέγχους – Θα συνεχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα
Ελέγχονται 7 πολυεθνικές για τις τιμές τους, ανέφερε ο  Κ. Σκρέκας
«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή και οφείλει και αυτή να κάνει ελέγχους. Θέλουμε αποτελέσματα, δεν θέλουμε ρεπορτάζ, το ρεπορτάζ το κάνει ο καταναλωτής κάθε μέρα όταν πάει στο σούπερ μάρκετ. Από την στιγμή που υπάρχει υποψία για εναρμονισμένη πρακτική ή δεσπόζουσα θέση από εταιρείες για τις τιμές στο ράφι, θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Επιπλέον και το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ και οι αρμόδιες διευθύνσεις των περιφερειών ελέγχουν το περιθώριο κέρδους, ενώ γίνεται και ηλεκτρονικός έλεγχος», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας.
Μιλώντας ο κ. Σκρέκας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «έχουν γίνει 15.000 έλεγχοι από την παραγωγή μέχρι το ράφι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5 εκατομμυρίων ευρώ και τα πρόστιμα εισπράττονται».
Σημείωσε ότι από τις χώρες της Ευρώπης, μόνο η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα για αισχροκέρδεια, ενώ πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο και σε πολυεθνική, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως «επιβάλλονται και θα συνεχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα».
Εξήγησε ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε πρόσφατα οδήγησε την εταιρεία στο να μειώσει κατά 25% τις τιμές στο ράφι.
Περί ελέγχων

«Η απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι να επιβληθούν πρόστιμα. Έχουμε πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το Ελληνικό Κράτος δεν υπολείπεται ελεγκτών και ελεγκτικών μηχανισμών. Εμείς θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε εταιρείες, εφόσον διαπιστωθεί αισχροκέρδεια», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.
Ξεκαθάρισε πως «δεν θα αφήσουμε απροστάτευτη την ελληνική οικογένεια απέναντι στην ακρίβεια. Πρώτη προτεραιότητα είναι να έχουν τα νοικοκυριά πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης σε προσιτές τιμές».
Όπως είπε «απορρυπαντικά, σαμπουάν, τρόφιμα, όλα τα προϊόντα που απασχολούν τα νοικοκυριά εμείς τα ελέγχουμε για το περιθώριο κέρδους».
Πρόσθεσε ότι αυτό το διάστημα ελέγχονται και 7 πολυεθνικές για τις τιμές τους, ενώ μία ελέγχεται και για την τιμή στο ελαιόλαδο «και εφόσον προκύψει παράβαση, θα επιβληθεί πρόστιμο».
Ακόμη, ανέφερε ότι έχουν αρχίσει και αναρτώνται στα σούπερ μάρκετ οι ταμπέλες για τα προϊόντα με έκπτωση, που ξεκινάει από 5% για τουλάχιστον έξι μήνες, πρωτοβουλία στην οποία μέχρι στιγμής συμμετέχουν 323 προϊόντα από 7 βασικές κατηγορίες, με στόχο να γίνουν 500.

Ακρίβεια

«Κινούμαστε σε δύο άξονες για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά με την ακρίβεια: ελέγχους για να μην υπάρξει κερδοσκοπία και γνώση στον καταναλωτή για να μπορεί να επιλέγει από εκεί που μπορεί να το αγοράσει φθηνότερα», ανέφερε ο κ. Σκρέκας, εκτιμώντας πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.
Για τις τιμές στα οπωροκηπευτικά υπενθύμισε ότι εδώ και μία εβδομάδα τα σούπερ μάρκετ αναρτούν τις τιμές στην πλατφόρμα e-katanalotis, οι τιμές τους αλλάζουν σχεδόν κάθε εβδομάδα και συγκρίνονται οι διακυμάνσεις σε σχέση με τις μεγάλες αγορές της Βαρκελώνης και της Ιταλίας.
Τέλος, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των καταναλωτικών οργανώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης