Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αντιδρούν οι βιοτέχνες - ΒΕΘ: Το φορολογικό νομοσχέδιο στοχοποιεί μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Αντιδρούν οι βιοτέχνες - ΒΕΘ: Το φορολογικό νομοσχέδιο στοχοποιεί μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Aλγεινή εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση για αμειβόμενη καταγγελία

Την αντίθεση του σε οριζόντια μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ισονομία που επιζητούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ενώ είναι άδικο να αντιμετωπίζονται εκ προοιμίου όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.
«Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο γινόμαστε αποδέκτες ενός αδιανόητου «τσουβαλιάσματος» των επιχειρήσεων.
Υπάρχουν επιχειρηματίες που δηλώνουν κάτω από τον βασικό μισθό γιατί αυτά είναι τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι γιατί η φοροδιαφυγή είναι επιλογή τους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης.
Τόνισε πως «την ώρα που τα δημόσια έσοδα ενισχύονται, ενώ η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο και η κατανάλωση περιορίζεται καθημερινά, η κυβέρνηση με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή - που όλοι συμφωνούμε πως όταν υφίσταται πρέπει να πατάσσεται - αποφασίζει να αυξήσει τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Για πολλοστή φορά θύματα είναι οι μικρές, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που πέρασαν και περνούν τα πάνδεινα, για να επιβιώσουν τόσο την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής ύφεσης και της υγειονομικής, μετέπειτα, κρίσης, όσο και την τελευταία διετία εξαιτίας του πληθωρισμού, των αυξημένων τιμών στις πρώτες ύλες, του μεγάλου ενεργειακού κόστους που τις ταλανίζουν».

Οριζόντια φορολόγηση

Επίσης συμπλήρωσε πως «δυστυχώς είναι ένας οριζόντιος τρόπος που αποτελεί “χάδι” για μεγάλους φοροφυγάδες τιμωρώντας παραδειγματικά, την ίδια ώρα, τους αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες» αναφέρει ο κ. Καπνοπώλης επισημαίνοντας πως «είναι λανθασμένη τακτική η φοροδιαφυγή να αποδίδεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και δη στους πολύ μικρούς όταν το παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο και η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα ζουν και βασιλεύουν στη χώρα μας χωρίς να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ «η κυβέρνηση μέσω ενός δικαίου φορολογικού νομού θα πρέπει να ελέγχει με σοβαρά μέτρα τη φοροδιαφυγή στηρίζοντας, ωστόσο, τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση και τον ελεύθερο επαγγελματία και όχι να τους συνθλίβει».
Καταλήγοντας ο κ. Καπνοπώλης επισημαίνει πως αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση για αμειβόμενη καταγγελία, η οποία «θα ενισχύσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, θα εδραιώσει την εκδικητικότητα δημιουργώντας, μάλιστα, κόστος τόσο στους «καταγγελόμενους», όσο και στον ελεγκτικό μηχανισμό, μέχρι την τελική απόδειξη της αληθούς ή ψευδούς υπόστασής της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης