Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκρέκας: Μόνο η Ελλάδα έχει νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία - Η πρώτη πολυεθνική με πρόστιμο μείωσε 25% τις τιμές

Σκρέκας: Μόνο η Ελλάδα έχει νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία - Η πρώτη πολυεθνική με πρόστιμο μείωσε 25% τις τιμές
"Οι προσφορές πρέπει να είναι πραγματικές, να μην είναι παραπλανητικές. Θέλουμε να βάλουμε μία τάξη σε αυτό", εξήγησε ο Κ. Σκρέκας
"Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία και τον εφαρμόζει. Έχουμε επιβάλλει πρόστιμα σε 4 πολυεθνικές και η πρώτη έριξε τις τιμές μέχρι 25% κάτω. Τα πρόστιμα ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ και έχουν εισπραχθεί τα 5,5 εκατομμύρια", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την ακρίβεια, που όπως είπε, "είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία, είναι δύσκολο θέμα, είναι ευρωπαϊκό", αναφέρθηκε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της.
"Έχουμε προχωρήσει σε ελέγχους για αισχροκέρδεια. Ωστόσο η ακρίβεια δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό, έχει να κάνει και με αντικειμενικές συνθήκες όπως για παράδειγμα η αύξηση πρώτων υλών, που τώρα βλέπουμε μείωση, ανέφερε και πρόσθεσε ότι στην πρωτοβουλία "Μόνιμης Μείωσης Τιμής", ο στόχος ήταν 500 προιόντα και πλέον έχουμε 890 που έχουν ενταχθεί και έχουν το ειδικό καρτελάκι για 6 μήνες τουλάχιστον με σταθερά μειωμένη τιμή σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Περί τιμών

"Ο πληθωρισμός των τροφίμων από τον Σεπτέμβριο του '21 έως και τον Οκτώβριο του '23 στην Ευρωζώνη είναι 25%, στην Ισπανία 28%, στη Γερμανία 28%, στην Ελλάδα 27%. Είμαστε στον μέσο όρο της Ευρώπης και λίγο χαμηλότερα -ή πολύ κοντά- και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες", ανέφερε ο υπουργός.
Για τις τιμές της Ελλάδας σε σχέση με το εξωτερικό, ο κ. Σκρέκας είπε πως "εκατοντάδες προϊόντα υπάρχουν πιο φθηνά στην Ελλάδα από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μπορεί να βρούμε ένα προιόν μιας συγκεκριμένης μάρκας, για ένα χρονικό διάστημα να είναι φθηνότερο στη Γερμανία, αλλά αν πάρουμε όλα τα υπόλοιπα για παράδειγμα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην ελλαδα και εξάγονται, τότε είναι φθηνότερα".

Για προσφορές και Black Friday

Ακόμη, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι "ποτέ κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν θέλει να καταργήσει τις προσφορές, δεν το είπε ποτέ κανένας αυτό. Είπαμε πως οι προσφορές πρέπει να είναι πραγματικές, να μην είναι παραπλανητικές. Θέλουμε να βάλουμε μία τάξη σε αυτό".
Για την Black Friday σημείωσε πως "όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε συλλέξει τιμές, τις οποίες θα συγκρίνουμε μετά την Black Friday σε σχέση με τις τιμές πριν την περιόδο αυτή. Τα πρόστιμα του Αυγούστου έφεραν αποτέλεσμα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης