Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατά τα άλλα πάμε καλά - Πάνω από τα 3 δισ. ευρώ το φέσι του Δημοσίου στην αγορά, αγγίζουν το 1,4% του ΑΕΠ

Κατά τα άλλα πάμε καλά - Πάνω από τα 3 δισ. ευρώ το φέσι του Δημοσίου στην αγορά, αγγίζουν το 1,4% του ΑΕΠ
Μεγάλο «βαρίδι» τα χρέη των νοσοκομείων
Έκρηξη καταγράφεται στα φέσια του δημοσίου προς την αγορά καθώς στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 κινήθηκαν πάνω από το φράγμα των 3 δισ. ευρώ φθάνοντας στο 1,4% του ΑΕΠ με τα μισά από αυτά να χρωστούν τα νοσοκομεία.
Παρά τις κυβερνητικές δράσεις και το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα οι «κόκκινες» οφειλές του κράτους αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς με αποτέλεσμα να είναι διογκωμένες κατά 730 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022 που είχαν φθάσει στα 2,3 δισ. ευρώ.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό τα κρατικά φέσια ανέρχονται σε 2,376 δισ. ευρώ και μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 590 εκατ. ευρώ και τις οφειλές από τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης φθάνουν τα 3,065 δισ. ευρώ.
Το μόνο θετικό είναι ότι οι φόροι που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανέρχονται στο ποσό των 210 εκατ. ευρώ από 403 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο.
Πάντως, η καθυστέρηση στις πληρωμές δείχνει ότι το δημόσιο ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πρακτική όταν είναι να πληρώσει σε αντίθεση με τους φορολογούμενους, οι οποίοι εάν δεν εξοφλήσουν στην ώρα τους φόρους, τα τέλη και τις εισφορές επιβαρύνονται αφενός με επιτόκια και πρόστιμα ενώ κινδυνεύουν και με κατασχέσεις.
Ειδικότερα η ακτινογραφία με τα φέσια έχει ως εξής:

*Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές να φθάνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 1,374 δισ. ευρώ από 907 εκατ. ευρώ που ήταν το «στοκ» των οφειλών τον Δεκέμβριο του 2022. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένο κονδύλι 400 εκατ. ευρώ το 2024 για την Υγεία για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα νοσοκομεία.
*Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν στα 545 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 505 εκατ. ευρώ που είχαν συσσωρευτεί τον Δεκέμβριο.
*Στους ΟΤΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους έφθασαν τον Σεπτέμβριο στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022 και 82 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021.
α ληξιπρόθεσμα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στα 207 εκατ. ευρώ από 148 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης