Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τονωτικές ενέσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων τον Δεκέμβριο – Οι 7 παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οι δικαιούχοι

Τονωτικές ενέσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων τον Δεκέμβριο – Οι 7 παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οι δικαιούχοι
Αναλυτικά οι ημερομηνίες καταβολής
«Τρέχει» αντίστροφα ο χρόνος για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος αρκετών πολιτών μέσα στον Δεκέμβριο, μέσα από τις μόνιμες και τις έκτακτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μεταξύ αυτών που θα δουν να στηρίζεται το εισόδημά τους, σε μια προσπάθεια να απαλύνουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας, είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, που θα πληρωθούν προκαταβολικά τους μισθούς του Ιανουαρίου, αφού στις αμοιβές τους ενσωματωθούν οι αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί.
Επιπλέον, για πρώτη φορά θα λάβουν οι νέοι ηλικίας 18 και 19 ετών το youth pass που θεσπίστηκε πρόσφατα, θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης, προχωρά η επέκταση του market pass 2 για όσους κατοικούν σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, ενώ οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν από τον Δεκέμβριο μόνιμη αύξηση 8% και οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα το λάβουν πριν τα Χριστούγεννα.

Ποιοι θα λάβουν τι

Συγκεκριμένα, επιπλέον χρήματα στους λογαριασμούς τους θα δούν:
- Περίπου 660.000 Δημόσιοι υπάλληλοι, που μετά από 14 χρόνια, θα λάβουν από την 1/1/2024 αυξήσεις στις αποδοχές τους. Όλοι οι βασικοί μισθοί, αυξάνονται κατά 70 ευρώ με τους περισσότερο κερδισμένους να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης , αλλά και εκείνοι με παιδιά που θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, καθώς και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί. Για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται κατά 20 ευρώ (από τα 50 ευρώ σήμερα σε 70 ευρώ) και όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά θα δουν το επίδομά τους αυξημένο κατά 50 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά. Η καταβολή των αυξημένων μισθών θα γίνει το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.
-Περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ θα λάβουν αύξηση 3% (από 25 ευρώ έως 60 ευρώ το μήνα μικτά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης). Εκτιμάται ότι από αυτούς 1,5 εκατ. θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση του 3% και 300.000 θα λάβουν μέρος της αύξησης, αφού θα συμψηφιστεί με το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Η καταβολή των αυξημένων συντάξεων θα πραγματοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα.
- Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, περίπου 210.000, θα λάβουν από τον Δεκέμβριο μόνιμη αύξηση 8%.
- Πριν τα Χριστούγεννα θα λάβουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες. Δικαιούχοι είναι οι οικογένειες που εισπράττουν το επίδομα τέκνων του ΟΠΕΚΑ και θα λάβουν αύξηση 150% στο ποσό του μηνιαίου επιδόματος για τον Δεκέμβριο. Οι συνταξιούχοι με αποδοχές έως 700 ευρώ, χωρίς προσωπική διαφορά, θα λάβουν 150 ευρώ. 'Ατομα με αναπηρία που εισπράττουν το αναπηρικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν 200 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πάρουν 50% προσαύξηση στο επίδομα που λαμβάνουν.

Τα επιδόματα

Επιπλέον, μέσα στον Δεκέμβριο θα καταβληθούν:
- το επίδομα θέρμανσης: Η πρώτη πληρωμή θα γίνει έως τις 22 Δεκεμβρίουκαι θα αφορά αιτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως 30 Νοεμβρίου 2023, υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των παραστατικών έως και τις 8 Δεκεμβρίου 2023.
-Market pass: Επίδομα και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023 θα λάβουν οι κάτοικοι - που είναι δικαιούχοι - από τις πληγείσες περιοχές. Η διαδικασία θα είναι αυτόματη και με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις. Η καταβολή θα γίνει στις 20/12, ενώ για όσους κάνουν νέες αιτήσεις η πληρωμή θα γίνει αργότερα.
-Youth Pass: Έως και την Τρίτη 5/12 οι δικαιούχοι του Youth Pass θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ. Δικαιούχοι είναι περίπου 200.000 νέοι και νέες δικαιούχους ηλικίας 18 και 19 ετών. Το ποσό σε πιστωθεί μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Η πίστωση θα γίνει μέχρι τις 10/12.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης