Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Μαίρη Σαρπ ως πρόεδρος του ΣτΕ απέρριψε αίτημα της Βασιλικής Θάνου

Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Μαίρη Σαρπ ως πρόεδρος του ΣτΕ απέρριψε αίτημα της Βασιλικής Θάνου
Το… χθες και το σήμερα συναντήθηκαν με σκοπό την κάλυψη μιας θέσης
Το «προσκήνιο» και το «παρασκήνιο» θα συναντηθεί με το πλήρωμα του χρόνου όταν η πρώτη κυβερνητική θέση μείνει άδεια και πρέπει να καλυφθεί.
Αυτό ήταν το θέμα συζήτησης στο περιθώριο του ετήσιου Συνεδρίου Διεθνούς Διαφάνειας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Το λιγοστό ακροατήριο και οι ομιλητές στο διάλειμμα των εργασιών σχημάτισαν «πηγαδάκια» με τους προέδρους Ανεξάρτητων Αρχών έχοντας ως κοινό θέμα συζήτησης την τοποθέτηση της κας Αϊρίν Έβελυν Μικέλα Μαίρη Σαρπ ως προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία να σημειωθεί ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επιδίκασε την προσφυγή της κας Βασιλική Θάνου που διεκδικούσε την παραμονή της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού διότι διεκόπη με νόμο διότι πριν αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατείχε θέση συμβούλου στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και προσδιορίστηκε ως ασυμβίβαστο.
Η πρώην πρόεδρος του ΣτΕ «έκοψε» τα φτερά της κας Θάνου.
Το ΣτΕ υπό την προεδρία της Αϊρίν Έβελυν Μικέλα Μαίρη Σαρπ απέρριψε την προσφυγή της για αναλάβει στη συνέχεια τη θέση του προέδρου ο κ Ιωάννης Λιανός.
Με κυβερνητική απόφαση η πρώην πρόεδρος του ΣτΕ ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει τη θέση του πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στην Επιτροπή της Βουλής που ενέκρινε την τοποθέτησή της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο νυν πρόεδρος Ιωάννης Λιανός

Το παρόν στο Συνέδριο έδωσε και ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός , ο οποίος στο διάλλειμα του των εργασιών του εμφανίστηκε να αποχωρεί ικανοποιημένος από την Ανεξάρτητη Αρχή σε βαθμό που τον λύτρωσε η αποδέσμευση του αναζητώντας το επόμενο βήμα του σε μία νέα χώρα που του πρότεινε να συνεργαστεί σε θέματα ανταγωνισμού.
Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει από την κυβέρνηση της χώρας τον Ιανουάριο του 2024.

Τι είπε για τις υποκλοπές και την ΕΥΠ η Παπανικολάου

Οι ομιλητές του Συνεδρίου της Διεθνούς Διαφάνειας ανέδειξαν μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα προσλήψεων προσωπικού για τις Ανεξάρτητες Αρχές εξασφαλίζοντας έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα εργασιακού βίου ενώ σήμερα λειτουργεί με το καθεστώς της απασχόλησης του ενός και των δύο χρόνων με αποτέλεσμα, οι υπάλληλοι να επιστρέφουν στις αρχικές τους υπηρεσίες επιβαρύνοντας υπέρμετρα το λιγοστό προσωπικό των Αρχών.
Η υποχρέωση του προέδρου της ΑΔΑΕ για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Ωστόσο αίσθηση έκανε η παρέμβαση της κας Αικατερίνη Παπανικολάου η οποία αναφέρθηκε στο «καυτό» θέμα των υποκλοπών σημειώνοντας ότι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι υποχρέωση του προέδρου της ΑΔΑΕ με βάση τον Κανονισμό της Βουλής , επισημαίνοντας ότι η υποχρέωση της ενημέρωσης προβλέπονται από τη νομοθεσία για την άρση του απορρήτου.
Αναφέρθηκε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κάνοντας λόγο για αντινομία, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίος έως αυτονόητος ένας βαθμός μυστικότητας σε ότι αφορά τον χειρισμό ζητημάτων που άπτονται της Εθνικής Ασφάλειας.
Η κα Παπανικολάου είπε ότι δύο πράγματα συμβαίνουν : Πρώτον δεν μπορεί και δεν πρέπει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν μπορεί να ταυτιστεί με τη νομολογία των δημοσίων υπηρεσιών και η δράση της πρέπει να περιβάλλεται από μυστικότητα.
Όμως η ανάγκη για λελογισμένη εξαιρετικότητα να αποκλείει κάθε μορφής ελέγχου λειτουργίας και των πεπραγμένων της ότι κάτι τέτοιο απάδει προς τα στοιχειώδη του δημοκρατικού πολιτεύματος ενώ δημιουργεί ένα ιδανικό πλαίσιο για κατάχρηση εξουσίας .
Τέλος να σημειωθεί ότι η κα Παπανικολάου και άλλα μέλη της ΑΔΑΕ έχουν κατηγορηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επί θητείας του κ Ντογιάκου ότι έκαναν τις διαρροές για τις παρακολουθήσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης