Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι απαντά για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους ο Κωστής Χατζηδάκης που βλέπει…μείωση

Τι απαντά για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους  ο Κωστής Χατζηδάκης που βλέπει…μείωση
Σχολιάζοντας την κριτική για το δημόσιο χρέος, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως ενώ όλες σχεδόν οι χώρες πιέστηκαν σημαντικά από την ανάγκη αύξησης των δημοσίων δαπανών
Συνταγή που πετυχαίνει δεν την αλλάζεις», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, που ανέβηκε στο βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας για να διαβεβαιώσει ότι το 2024, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την ίδια συνταγή που ακολούθησε και τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο οι απαντήσεις, που έδωσε για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους στα επίπεδα των 405 δισεκ. ευρώ δεν ήταν καθόλου πειστικές.
Σχολιάζοντας την κριτική για το δημόσιο χρέος, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως ενώ όλες σχεδόν οι χώρες πιέστηκαν σημαντικά από την ανάγκη αύξησης των δημοσίων δαπανών, και επομένως την ανάγκη αύξησης της δανειακής επιβάρυνσης, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού, η Ελλάδα από 180,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χρέος το 2019, με βάση την Κομισιόν, μείωσε το χρέος της στις 172,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2022.

Ταχύτερη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη!

«Είναι η ταχύτερη μείωση χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη!
Και θα το μειώσει περαιτέρω στις 160,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2023, και στις 151,9 το 2024!
Δέσμευσή μας, άλλωστε, είναι έως το 2027 το χρέος να έχει υποχωρήσει στο 140% του ΑΕΠ!», είπε ο υπουργός Οικονομικών και απευθύνθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση, λέγοντας: «Αν ίσχυαν όσα λέτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πώς θα μας αναβάθμιζαν, και μάλιστα τόσες πολλές φορές, όλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης;
Είναι όργανά μας; Συνωμοτούν υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης;
Μόλις την Παρασκευή, προχωρήσαμε στην πρόωρη εξόφληση δανείων από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του 1ου Μνημονίου συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ που έληγαν το 2024 και το 2025. Ενώ, ένα χρόνο πριν, το 2022, η Ελλάδα εξόφλησε το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται το προφίλ του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και οι όροι δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές».
Στο κλίμα αυτό, υπενθύμισε ότι πριν από λίγες ημέρες, το γνωστό οικονομικό περιοδικό Risk.net βράβευσε τον ΟΔΔΗΧ και τα στελέχη του.
Τους βράβευσε, όπως είπε, για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο χειρίζονται το πράγματι υψηλό, αλλά συνεχώς μειούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ, ελληνικό δημόσιο χρέος.
«Αντί να τους επικρίνουμε, ας ευχαριστήσουμε όλες και όλοι μαζί τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ για την υποδειγματική δουλειά που κάνουν! Με την οποία εξοικονομούνται αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους!», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης