Τελευταία Νέα
Οικονομία

Όργιο κερδοσκοπίας στην άναρχη αγορά - Τιμή παραγωγού για το πορτοκάλι 0,25 λεπτά το κιλό και στη λιανική στα 2 ευρώ

Όργιο κερδοσκοπίας στην άναρχη αγορά - Τιμή παραγωγού για το πορτοκάλι 0,25 λεπτά το κιλό και στη λιανική στα 2 ευρώ
Η εγχώρια παραγωγή δεν ακολουθεί τις διεθνείς τιμές που καλπάζουν
Σχετικά Άρθρα
Με τιμολόγια «φωτιά» φτάνουν οι χυμοί πορτοκαλιού και οι ποσότητες ελαιολάδου στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα οποία είναι αυξημένα έως 40%.
Πρόκειται για τα νέα τιμολόγια των προμηθευτών τα οποία «ζαλίζουν» και τα εξειδικευμένα στελέχη των σούπερ μάρκετ που ασχολούνται με τις προμήθειες.
Οι χυμοί πορτοκαλιού ως απαραίτητο προϊόν για τα νοικοκυριά θα κοστίζει «χρυσάφι» από το νέο έτος.
Η τιμή του των 500 ml χυμού πορτοκαλιού από το 1,09 ευρώ θα πιάσει λιανική τιμή κοντά στο 1,5 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Οι νέες λιανικές τιμές των χυμών πορτοκαλιού πιθανόν να δώσουν ώθηση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που θα σπεύσουν να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών δίνοντας πιο χαμηλές τιμές.
Για την άνοδο της τιμής του πορτοκαλιού είχε αναφερθεί ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος καθώς διαχειρίζεται την εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί» και ειχε καταλάβει έγκαιρα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ένα ακόμη βασικό αγροτικό προϊόν όπως είναι το πορτοκάλι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς που καταγράφει σε μηνιαία βάση την πορεία των τιμών για το μήνα Δεκέμβριο είχε προσδιορίσει ότι ο ένας τόνος χυμού πορτοκαλιών κόστιζε 7.315,94 ευρώ. Η τιμή του από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί 72,21% σε διάστημα 12 μηνών κατά 67,38% και σε επίπεδο τριετίας το κόστος έχει ενισχυθεί κατά 246,48 %.

Η εγχώρια παραγωγή πορτοκαλιού δεν ακολουθεί τη διεθνή τάση

Να σημειωθεί ότι πρόκειται γα διεθνείς τιμές, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λεωνιδίου κ Ηλία Πουλίτσας, λέει στο ΒΝ ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική για τους καλλιεργητές , οι οποίοι με δυσκολία δίνουν τα πορτοκάλια τους σε τιμές υψηλότερες των 0,25 λεπτών το κιλό. Πρόκειται για τιμή πώλησης που δεν αφήνει το παραμικρό κέρδος για τους καλλιεργητές των δένδρων πορτοκαλιού.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι προσφερόμενες τιμές στον παραγωγό δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες ενώ οι τελικές λιανικές τιμές των πορτοκαλιών είναι οκτώ φορές πιο ψηλές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας e- katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης προκύπτει ότι οι τιμές ανά κιλό κυμαίνονται από το 1,09 έρως το 1,98 ευρώ.
Οι τελικές λιανικές τιμές σε σχέση με τις τιμές παραγωγού έχουν αδικαιολόγητη απόσταση σε βαθμό που δείχνουν έντονα κερδοσκοπικά φαινόμενα στην συγκεκριμένη κατηγορία. Πάντως ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λεωνιδίου λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας σε προϊόν με τους παραγωγούς να περιμένουν καλύτερες τιμές αλλά δεν τις βλέπουν στο ορίζοντα.

Η τιμή παραγωγού του ελαιολάδου έπιασε τα 9,10 ευρώ τα λίτρο

Κατά 30% πιο ψηλά είναι η τιμή παραγωγού για το ένα λίτρο ελαιολάδου από 7 ευρώ το λίτρο ως μέση τιμή που ήταν για την περίοδο 2022-2023.
Το 2024 οι τιμές του ελαιολάδου θα σκαρφαλώσουν πιο ψηλά λόγω της τιμής του παραγωγού αλά οι τιμές των 17 ευρώ ανά λίτρο δεν δικαιολογούνται καθώς είναι αυξημένες έως 70%.
Τα νοικοκυριά για να καλύψουν τις ανάγκες σε ελαιόλαδο θα στραφούν σε PL προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και πλήθος νοικοκυριών θα συνεχίσει να προμηθεύεται το ελαιόλαδο της χρονιάς απευθείας από τους παραγωγούς με το παραδοσιακό «τενεκέ» ο οποίο φέτος πωλείται προς 170 ευρώ τα 17 κιλά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης