Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόκληση - Με νέα διοίκηση, αύξηση δαπανών «απαντά» το Υπερταμείο στις ζημιές των 205 εκατ. ευρώ στην ΕΤΑΔ

Πρόκληση - Με νέα διοίκηση, αύξηση δαπανών «απαντά» το Υπερταμείο στις ζημιές των 205 εκατ. ευρώ στην ΕΤΑΔ
O κύκλος εργασιών της ΕΤΑΔ ανήλθε σε 48,4 εκατ. ευρώ έναντι 37,45 εκατ. ευρώ
Ούτε η πώληση ολόκληρης της Ακτής Βουλιαγμένης δεν σώζει την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ, καθώς οι δικαστικές απαιτήσεις του ξενοδόχου Π. Μαντωνανάκη οδήγησαν σε εγγραφή προβλέψεων επίδικων υποθέσεων, ύψους 257,3 εκατ. ευρώ.
Ύστερα από τις προβλέψεις, η ΕΤΑΔ το 2022 εμφάνισε ζημιές 205 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 25,4 εκατ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με τον ισολογισμό ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου.
Αποτέλεσμα των επίδικων υποθέσεων ήταν να αυξηθεί το λειτουργικό κόστος σε 302 εκατ. ευρώ ήτοι 623%.
Όπως θα δούμε, όμως, το πρόβλημα της ΕΤΑΔ δεν περιορίζεται στις απαιτήσεις του Μαντωνανάκη, αλλά η προβληματική εικόνα της ΕΤΑΔ ξεκινά από την μητρική εταιρεία Υπερταμείο ( Γρ. Δημητριάδης ) με την διαρκή αλλαγή διοικήσεων και αθρόων προσλήψεων στελεχών στην ΕΤΑΔ.
Το προσωπικό της ανέρχεται σε 377 άτομα

Αύξηση εισιτηρίου κατά 50% - Χάος με τα ακίνητα

Για να αντισταθμιστούν δε –όπως θα δούμε– τα υπέρογκα έξοδα των διοικήσεων και των νέων στελεχών η προηγούμενη διοίκηση της ΕΤΑΔ
αύξησε το εισιτήριο στην Ακτή Βουλιαγμένης κατά 50% την καλοκαιρινή περίοδο (15 ευρώ από 10 ευρώ) ενώ προχώρησε σε μίσθωση μέρους της παραλίας σε γνωστό επιχειρηματία της εστίασης έναντι 500 χιλ. ευρώ ετησίως.
Ακολούθησε ο αποτυχημένος διαγωνισμός πώλησης του κτιρίου (καφετέρια Ωκεανίδα ) όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγοραστές απαίτησαν την παραχώρηση και του μέρους της παραλίας κάτω από το κτίριο της Ωκεανίδας.
Το αποτέλεσμα των σπασμωδικών αποφάσεων ήταν να αυξηθεί ο τζίρος της Ακτής Βουλιαγμένης μόλις κατά 712 χιλ. ευρώ, και την ίδια ώρα το “μάρμαρο” της διαχείρισης της εταιρικής διακυβέρνησης από το Υπερταμείο πλήρωσαν χιλιάδες λουόμενοι.
Συνολικά, ο κύκλος εργασιών της ΕΤΑΔ ανήλθε σε 48,4 εκατ. ευρώ έναντι 37,45 εκατ. ευρώ και τα μεγαλύτερα έσοδα προκύπτουν από τα μισθώματα 37,3 εκατ. ευρώ έναντι 29 εκατ. ευρώ – για τα οποία όμως δεν γίνεται καμία αναφορά στις λογιστικές καταστάσεις.
Η χαοτική και συνάμα προβληματική κατάσταση της ΕΤΑΔ αποτυπώνεται στα ακίνητα όπου μέσα σε ένα χρόνο (2022 ) από χιλιάδες ακίνητα κατέγραψε, αποτίμησε και καταχώρησε μόλις 26 ακίνητα αξίας 23 εκατ. ευρώ.

Αύξηση εξόδων ΔΣ και στελεχών και νέα διοίκηση και μη εκτελεστικά μέλη στις 18 Δεκεμβρίου 2023

Την ίδια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία προχωρούσε σε εθελούσια έξοδο προσωπικού (μέχρι το τέλος του 2023) την ίδια ώρα πραγματοποιούνται προσλήψεις διευθυντικών στελεχών και νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Και τα έξοδα της διοίκησης δεν μειώθηκαν, όπως διαφημίζει το Υπερταμείο.
Την περίοδο της προηγούμενης διοίκησης (ceo Σ. Βλαστός) το 2022 οι αμοιβές διευθυντικών στελεχών αυξήθηκαν σε 1,2 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ ενώ οι αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου αυξήθηκαν σε 453 χιλ. ευρώ από 409 χιλ. ευρώ.
Μετά την διοίκηση του Σ. Βλαστού, στις 18 Δεκεμβρίου 2023 το Υπερταμείο διόρισε ως διευθύνουσα σύμβουλο την κ. Ηρώ Χατζηγεωργίου και δυο μη εκτελεστικά μέλη την κ. Μ. Ιωαννίδου ( Καταστήματα Αφορολογήτων ειδών) Μ. Καββαθά.
Δηλαδή, το Υπερταμείο ή καλύτερα ο Γρηγόρης Δημητριάδης για να ενισχύσει τον “ισχυρό” ισολογισμό της εταιρείας πρόσθεσε άλλα δυο μη εκτελεστικά μέλη. Πάντως στις 11 Ιανουαρίου και εφόσον λειτουργήσουν τα δικαστήρια η ΕΤΑΔ αντιμετωπίζει στο εφετείο μια αγωγή του Μαντωνανάκη όπου στο πρώτο βαθμό, η εταιρεία ακινήτου του Δημοσίου υποχρεούται να καταβάλλει 43,9 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης