Τελευταία Νέα
Οικονομία

Sales and Lease Back: Ένας θεσμός που έρχεται με 10 χρόνια καθυστέρηση… - Η πρόταση που είχε απορριφθεί το 2014

Sales and Lease Back: Ένας θεσμός που έρχεται με 10 χρόνια καθυστέρηση… - Η πρόταση που είχε απορριφθεί το 2014
Πλέον, ο νέος θεσμός θα δώσει λύσεις σε επιχειρήσεις αλλά και σε ιδιώτες δανειολήπτες μέσα από την ίδρυση εταιριών παροχής πιστώσεων που αναμένεται να αδειοδοτηθούν φέτος στο πλαίσιο του νέου Νόμου
Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση το sales and lease back υιοθετείται και από τη χώρα μας δίνοντας διέξοδο σε πολλούς χρεωμένους για την κατοικία τους δανειολήπτες που με τη μέθοδο αυτήν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους χωρίς να χάσουν την περιουσία τους.
Ο θεσμός ήδη από τις αρχές του έτους εφαρμόζεται στην γειτονική Κύπρο σε ότι αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες.
Η συγκεκριμένη ωστόσο πρόταση υποβλήθηκε για πρώτη φορά το 2014 από τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα όταν διεφάνη το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, που στο πλαίσιο των μνημονίων ήρθε και έπνιξε χιλιάδες δανειολήπτες, οδηγώντας στην απώλεια σημαντικών περιουσιών με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα για τις τράπεζες.
Παρ’ όλα αυτά και ενώ αποτελούσε ουσιαστικά τη μόνη λύση που θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση σε ένα γιγάντιο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη, η τρόικα τότε δεν επέτρεψε την εφαρμογή της διαπνεόμενη από την γνωστή τιμωρητική της λογική.
Την λύση όμως αυτήν απέρριψε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, όπως και στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας τεράστιες ζημιές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οδηγώντας σε καταστροφή χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.
Με αυτό το σκεπτικό όλα τα προηγούμενα χρόνια, βιώσαμε μια βίαιη ανακατανομή πλούτου που αδίκησε σφοδρά τη μεσαία τάξη και την απλή μεσοαστική, μικροαστική και εργατική οικογένεια.
Πλέον, ο νέος θεσμός θα δώσει λύσεις σε επιχειρήσεις αλλά και σε ιδιώτες δανειολήπτες μέσα από την ίδρυση εταιριών παροχής πιστώσεων που αναμένεται να αδειοδοτηθούν φέτος στο πλαίσιο του καινούριου Νόμου.
Οι συγκεκριμένες εταιρίες θα αγοράζουν το δάνειο από την τράπεζα ή τον servicer με σχετικό κούρεμα και ο ιδιώτης δανειολήπτης θα τους εκχωρεί το ακίνητο που θα είναι συνδεδεμένο με το δάνειο αυτό.
Στη συνέχεια θα συνάπτουν με τον ιδιώτη σύμβαση leasing για το ακίνητο αυτό.
Στην τελευταία δόση του leasing το ακίνητο θα επιστρέφει στον αρχικό του κύριο.
Αν η πρόταση αυτή είχε εφαρμοστεί εγκαίρως, το sales and lease back θα είχε υλοποιηθεί από τις ίδιες τις τράπεζες και τα ποσοστά κόκκινων δανείων δεν θα είχαν φθάσει στα δυσθεώρητα ύψη που οδήγησαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις με σημαντικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μέσα από αυτήν την διαδικασία θα μπορούσαν να έχουν αναχρηματοδοτηθεί και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με την επίλυση ενός ακόμη χρόνιου προβλήματος.
Βεβαίως κάλιο αργά παρά ποτέ!
Και στις τρέχουσες συνθήκες το Sales and Lease Back θα βοηθήσει πολλούς δανειολήπτες να διατηρήσουν έστω και την ύστατη στιγμή την περιουσία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης