Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προσοχή σφίγγει τον κλοιό η ΑΑΔΕ - Ηλεκτρονικό ραντάρ θα πιάνει ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα

Προσοχή σφίγγει τον κλοιό η ΑΑΔΕ - Ηλεκτρονικό ραντάρ θα πιάνει ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα
Θεσπίζονται κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας
Δόκανο για τον εντοπισμό οχημάτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ στήνει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ με την ενεργοποίηση ειδικού αυτόματου μηχανισμού.
Την ίδια στιγμή έρχεται νέο ποινολόγιο με κλιμακωτά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που πληρώνουν εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας.

Αναλυτικότερα οι τρεις ανατροπές που έρχονται ειναι οι εξής:


- Εφαρμογή αυτόματου συστήματος εντοπισμού των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα χωρίς να είναι ασφαλισμένα. Μέσω μιας νέας πλατφόρμας η ΑΑΔΕ θα ελέγχει και θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα και θα επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.
Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα ενημερώνονται για την παράβαση και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο με τη μορφή παράβολου έως 250 ευρώ που θα πρέπει να εξοφλήσουν προκειμένου στη συνέχεια να ασφαλίσουν στη το όχημά τους.
Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

- Μέσω του μόνιμου μηχανισμού για τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.
Στους κατόχους των οχημάτων θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ ενώ αν η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 400 ευρώ.

- Επιβολή κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών από το 2025 ενώ με βάση το σημερινό καθεστώς το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ακόμα και εάν η πληρωμή των τελών καθυστερήσει κατά μια ημέρα. Με το νέο ποινολόγιο όσο νωρίτερα μετά την λήξη της προθεσμίας εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο.
Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε διασταύρωση για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, τον Ιούνιο του 2017, μετά την οποία, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.
Την πενταετία 2018-2022 η τροχαία «έριξε» πρόστιμα πάνω από 21,6 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 100.000 ιδιοκτήτες οχημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι για το 2024 οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν περιθώριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 Κερδισμένοι είναι και όσοι προτίθενται να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών καθώς μπορούν για ακόμα δύο μήνες να κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης