Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορολογική δήλωση χωρίς… κλικ για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους - Ποιοι απαλλάσσονται

Φορολογική δήλωση χωρίς… κλικ για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους - Ποιοι απαλλάσσονται
Ποιοι απαλλάσσονται το 2024 από την υποχρέωση της υποβολής φορολογικής δήλωσης
Τέλος παίρνει το βάσανο της συμπλήρωσης και της υποβολής της φορολογικής δήλωσης για 1 εκατ. πολίτες με την ΑΑΔΕ να δρομολογεί από φέτος την αυτόματη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Γ. Πιτσιλή οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα χρειαστεί να κάνουν απολύτως τίποτα.
Το έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο από τη φορολογική διοίκηση και απλά θα ρίξουν μία ματιά στα προσωπικά τους στοιχεία και μία δεύτερη στα ποσά από μισθούς, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα που είναι προσυμπληρωμένα από την υπηρεσία.
Όσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα πατήσουν απλά το κουμπί της υποβολής της δήλωσης ενώ την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και θα εκδοθεί ο φορο-λογαριασμός.
Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν τίποτα από όλα αυτά η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί κανονικά από τον υπόχρεο.
Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους προσυμπληρώμενους κωδικούς για τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει και δεν έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου.
Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, μέτρο το οποίο θα βάλει τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων που παίζεται κάθε χρόνο. Επίσης ίδιο θα είναι και φέτος το ημερολόγιο με τις πληρωμές για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιούλιου είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Προσυμπλήρωση δηλώσεων του 2025

Την ίδια ώρα το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ προβλέπει προσυμπλήρωση δηλώσεων του 2025 για εισοδήματα από ενοίκια ( έντυπο E2), συμμετοχές στο κεφάλαιο επιχειρήσεων ενώ σε δεύτερη φάση οι φορολογικές αρχές θα προχωρήσουν στη συμπλήρωση των κωδικών για τα έσοδα και τις δαπάνες των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία για τις συναλλαγές που αποστέλλονται στη πλατφόρμα myData.
Πέραν των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος σε «αυτόματο πιλότο» μπαίνει και το Ε9. Οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να δηλώνουν οι ίδιοι τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσίας τους καθώς το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Σήμερα η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το μέτρο εφαρμόζεται για 6 στις 10 δηλώσεις ακινήτων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης