Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αύξηση κατώτατου μισθού: Ξεκινούν ο διαβουλεύσεις – Η διαδικασία και ο στόχος για το τελικό ύψος της αύξησης

Αύξηση κατώτατου μισθού: Ξεκινούν ο διαβουλεύσεις – Η διαδικασία και ο στόχος για το τελικό ύψος της αύξησης
Σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.
Ήδη, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζεται την τροπολογία που ορίζει το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί μέχρι την εισήγηση της αρμόδιας υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.
Στόχος είναι οι διαβουλεύσεις να προχωρήσουν, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από το τρέχον έτος και στους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.
Αρχικά θα αποσταλεί έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και θα πραγματοποιηθεί η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης.
Θα ακολουθήσει σε επόμενο στάδιο, η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση.
Στη συνέχεια, ακολουθεί η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης.
Τέλος, υποβάλλεται η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.
Κριτήριο για το τελικό ύψος που θα «κλειδώσει» το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Θα προσμετρηθούν οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, οι αντοχές της οικονομίας, αλλά και οι ανάγκες των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ.
Στόχος της κυβέρνησης σε ορίζοντα της 4ετίας είναι ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης