«Το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από 8, αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της 4ετίας να πάμε στα 950 ευρώ», ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης
Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, έχουμε ανακοινώσει ήδη πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκατ. ευρώ. Όλο αυτό είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας. Νοιαζόμαστε να μην φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπεί. Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία».
Στο Μαξίμου την Τρίτη 13/2 οι αγρότες
Εν αναμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών την Τρίτη 13/2 στο Μαξίμου, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε πως «απέναντι στους αγρότες, ανεξαρτήτως των κομμάτων, όλοι τρέφουμε μία συμπάθεια. Αισθανόμαστε κοντά στους ανθρώπους αυτούς και τα προβλήματά τους και τα καταννοούμε. Φαντάζομαι ότι και οι ίδιοι κατανοούν ότι υπάρχουν κάποια όρια. Εμείς εξαντλούμε τα περιθώρια και για αυτό ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τα καύσιμα θα επιστραφεί. Αυτό είναι πάνω από 80 εκατ. κόστος για το δημόσιο. Από εδώ και πέρα, μελετούμε με ποιον τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται να επιστραφεί αυτό».
Κληθείς να απαντήσει εάν είναι αισιόδοξος για την συνάντηση, ανέφερε πως «οι ίδιοι θα καταλάβουν την καλή διάθεση της κυβέρνησης. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε μαζί τους. Πιστεύουμε στον ανοικτό διάλογο, με ανοικτούς δρόμους. Αν ακολουθήσουν και οι ίδιοι μία μετριοπαθή γραμμή, όπως ακολουθεί και η κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να βρούμε ένα αποτέλεσμα. Ένας καλόπιστος διάλογος θα οδηγήσει στο σωστό αποτέλεσμα. Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες».
Σημείωσε δε, πως «πρέπει να δούμε τη δομή του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι μαζί να δούμε θέματα λειτουργίας των ομάδων παραγωγών, των συνεταιρισμών, που πάνε τα χρήματα που παίρνουμε από την Ε.Ε. Πρέπει να μιλήσουμε και για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στον αγροτικό τομέα για να έχουν ένα μόνιμο και βιώσιμο εισόδημα».
Ο υπουργός τόνισε ότι «στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ για να μειωθεί το χρέος. Αυτό θα το κρατήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις παροχές που έχουμε δεσμευτεί. Και αν υπάρχει περίσσευμα στο τέλος της χρονιάς, θα δούμε όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στο επίπεδο των εσόδων».
Αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου - Άνω των 800 ευρώ
Για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μιθμού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως αυτό θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου και θα είναι άνω των 800 ευρώ.
«Το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από 8, αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της 4ετίας να πάμε στα 950 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, αναφερόμενος στο μέσο μισθό, σημείωσε πως έχει αυξηθεί περίπου 20% τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ.
«Παραλάβαμε τον μέσο μισθό 1.046 ευρώ και τώρα είναι 1.258 ευρώ, σχεδόν 20% αύξηση», τόνισε ο υπουργός.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η νέα αύξηση θα κινείται μεταξύ του 4,5% έως 6% και ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να κυμανθεί από 820 έως 830 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς θα χρειαστούν τέσσερις ετήσιες αυξήσεις μέχρι το 2027 της τάξεως των 40 - 45 ευρώ για να επιτευχθεί ο προεκλογικός στόχος.
Η κυβερνητική δέσμευση προβλέπει τη διαμόρφωση του κατώτατου από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ από τα 1.176,5 ευρώ σήμερα.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί μέχρι την εισήγηση έως τις 22/3 της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, προς το υπουργικό συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών που θα ισχύσουν από 1/4/2024, οι προθεσμίες έχουν ως εξής:
-Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 26 Φεβρουαρίου 2024.
- Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προς σύνταξη του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 1η Μαρτίου 2024.
-Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου 2024.
-Η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου 2024.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών