Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: «Χωρίς σύνορα» οι έλεγχοι στον ίδιο νομό - Τι προβλέπει η νέα απόφαση Πιτσιλή, που «σπάει» τους περιορισμούς

Εφορία: «Χωρίς σύνορα» οι έλεγχοι στον ίδιο νομό - Τι προβλέπει η νέα απόφαση Πιτσιλή, που «σπάει» τους περιορισμούς
Οι έλεγχοι θα είναι αυτοματοποιημένοι και θα εκτελούνται με την βοήθεια ειδικού αλγόριθμου
Σχετικά Άρθρα
Σε κάθε γωνιά του ίδιου νομού θα «χτυπά» η Εφορία με τη νέα απόφαση Πιτσιλή που «σπάει» τους χωρικούς περιορισμούς στους ελέγχους για τις δύο μονάδες κρούσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη δίνοντας τη δυνατότητα για διευρυμένους εφόδους.
Οι έλεγχοι θα είναι αυτοματοποιημένοι και θα εκτελούνται με την βοήθεια ειδικού αλγόριθμου που θα λαμβάνει υπόψη την πληρότητα των υπαλλήλων, το πλήθος των υποθέσεων, την κατηγορία και το είδος.
Με αυτό τον τρόπο το ελεγκτικό σαφάρι θα στήνεται από το γραφείο καθώς με τα νέα ψηφιακά εργαλεία οι εφοριακοί μπορούν να συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να εντοπίζουν την φοροδιαφυγή. Τη σκυτάλη θα παίρνουν τα ειδικά συνεργεία ελέγχου που θα εφορμούν στην έδρα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για να διαπιστώσουν και να καταγράψουν τις παραβάσεις.
Όπως ορίζει η σχετική απόφαση η γενική αρμοδιότητα των Ελεγκτικών Κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης εφεξής επεκτείνεται και σε φορολογουμένους που υπάγονται σε Δ.Ο.Υ άλλης μονάδας του ίδιου νομού.
Στην παρούσα φάση διατηρούνται ορισμένες από τις ειδικές ελεγκτικές αρμοδιότητες των Ελεγκτικών Κέντρων στις περιπτώσεις για τις οποίες λόγω της φύσης τους, ο έλεγχος απαιτείται να διενεργείται από συγκεκριμένο Κέντρο.
Όπως για παράδειγμα έλεγχοι επιστροφών φόρου όταν απαιτείται αυτοψία, έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου, υποθέσεις φορολογίας πλοίων, έλεγχοι σε εγγεγραμμένους σε ειδικά καθεστώτα του Κώδικα ΦΠΑ, έλεγχοι σε πρόσωπα αλλοδαπής στα οποία έχει αποδοθεί ΑΦΜ οίκοθεν, έλεγχοι υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, κ.α.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024 θα διενεργηθούν 73.000 έλεγχοι σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων με τη χρήση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΕλεγχοςLive» που «τρέχει» στα τάμπλετ των ελεγκτών και τους δίνει τη δυνατότητα να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Ειδικότερα για το 2024 έχουν προγραμματιστεί:

- 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.), πλην των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).
Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων αυτών θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα θα γίνει με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και ενός αυτοματοποιημένου μοντέλο τελικής μοριοδότησης
- 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων που θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ.
- 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
- 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι που θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)
- τουλάχιστον 885 έλεγχοι - έρευνες φοροδιαφυγής.
Ψηλά στην λίστα του ελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται:
- αγορές ακινήτων με μετρητά με στόχο να διερευνηθεί εάν τα χρήματα δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι αγοραστές. Σε διαφορετική περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη προέλευση τους θα χρεωθούν με έξτρα φόρο 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού καθώς θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας
- αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές προκειμένου να εντοπιστούν «τριγωνικές» μεταβιβάσεις ακίνητων και χρημάτων
- βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς όσοι αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει από το νέο έτος να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να καταβάλλουν ΦΠΑ. Με εξπρές διασταυρώσεις θα εντοπίζονται περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία τους και τη διάρκεια της εκμίσθωσης.
- υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε 35 νέες κατηγορίες επαγγελματιών μεταξύ των οποίων ταξιτζήδες, λαϊκές αγορές, μεσίτες οι οποίοι παράλληλα θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες και με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία I.R.I.S.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης