Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός, με αύξηση 6,41% - Πως διαμορφώνονται οι τριετίες

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός, με αύξηση 6,41% - Πως διαμορφώνονται οι τριετίες
Η αύξηση είναι μεγαλύτερη κατά 2,41% από τις προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και του ΚΕΠΕ, ενώ υπολείπονται κατά 10% από τις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ
Στο 6,41% «κλείδωσε» την αύξηση στον κατώτατο μισθό ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 830 μικτά από 780 ευρώ για τους 600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τους κατώτατους μισθούς.
Οι αυξήσεις αυτές θα ενσωματωθούν από την 1η Απριλίου, με το υπουργείο Εργασίας να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εφαρμογή του νόμου για τις τριετίες, που θα ενισχύσουν επιπλέον στα εισοδήματα ως 36,41% για όσους μπαίνουν στην 3η τριετία στην ίδια δουλειά.
Η αύξηση είναι μεγαλύτερη κατά 2,41% από τις προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και του ΚΕΠΕ, ενώ υπολείπονται κατά 10% από τις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ.
Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι σε πραγματικούς όρους ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο επίπεδο της περιόδου 2004-2006.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, έχει τον 9ο χαμηλότερο ονομαστικό κατώτατο μισθό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-22 το 2024. Οι αυξήσεις δε των τελευταίων ετών είναι χαμηλότερες του μέσου όρου των αυξήσεων στα κράτη μέλη που έχουν εθνικό κατώτατο μισθό, ακόμη και σε σύγκριση με εκείνα που έχουν υψηλότερο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα, όπως είναι η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία, η οποία μάλιστα εμφανίζει τη μεγαλύτερη σωρευτική αύξηση. Η αύξηση συμπαρασύρει και σειρά επιδομάτων , όπως το επίδομα ανεργίας που συνδέεται άμεσα από τα 479 στα 509 ευρώ
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτομάτως αυξάνονται και οι τριετίες που αντιστοιχούν στο 10% του εκάστοτε βασικού μισθού. Η προσαύξηση καταβάλλεται για κάθε συμπληρωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τα 9 έτη, δηλαδή συνολική προσαύξηση30% για όσους έχουν συμπληρώσει 9 έτη προϋπηρεσίας (3 τριετίες).

Πως επενεργούν οι τριετίες στην αύξηση μισθών

Εκτιμάται ότι το ξεπάγωμα των τριετιών θα ωφελήσει φέτος περί του 100.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που συμπληρώνουν τριετία μέσα στο έτος και άρα θα έχουν επιπλέον αύξηση μισθού 10%.
Οι νέοι εργαζόμενοι που έπιασαν δουλειά τον τελευταίο χρόνο, δεν θα έχουν καμία αύξηση από τριετία, καθώς θα πρέπει να τη συμπληρώσουν, που σημαίνει ότι θα λάβουν το 10% από το 2027 και μετά.
Με τον κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ η προσαύξηση για κάθε τριετία θα είναι 83 ευρώ. Έτσι ένας εργαζόμενος με μια τριετία θα παίρνει 913 ευρώ, με δυο τριετίες θα παίρνει 996 ευρώ και με 3 τριετίες και άνω θα παίρνει 1.079 ευρώ.
Να σημειωθεί τέλος ότι το συνολικό ύψος των μισθών έχει σημειώσει σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση να καταγράφεται στο 7,1% με τον μέσο μισθό να διαμορφώνεται στα 1.250 ευρώ από 1.379 ευρώ το 2009.

Αντιδρά η ΓΣΕΕ

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ η οποία μιλά για κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων. Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
Η ΓΣΕΕ έχει λάβει απόφαση και διοργανώνει με δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Πίνακας: Oι νέες αμοιβές μαζί με τις τριετίες

                                          

                                           Άγαμοι                Έγγαμοι

Χωρίς προϋπηρεσία         830                              913

Μία τριετία                        913                              996

Δύο τριετίες                        996                            1.079

Τρείς τριετίες                      1.079                        1.162


Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης