Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φαρμάκι ο ΕΝΦΙΑ 2024 - Καταφθάνει η λυπητερή του λογαριασμού για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες, στα 2,4 δισ. ευρώ ο φόρος

Φαρμάκι ο ΕΝΦΙΑ 2024 - Καταφθάνει η λυπητερή του λογαριασμού για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες, στα 2,4 δισ. ευρώ ο φόρος
Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 11 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025
‘Έφθασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με την ΑΑΔΕ να προχωρεί από σήμερα στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους υπόχρεους με το συνολικό λογαριασμό πληρωμής να φθάνει τα 2,4 δισ. ευρώ.
Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 11 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.
Οι εκπτώσεις στον φόρο ξεκινούν από 10% για όσους είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές και τους 12 μήνες του 2023, ανεβαίνουν στο 50% για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και στο 90% για όσους διόρθωσαν τα λάθη στο E9 ενώ προβλέπεται και πλήρη απαλλαγή.
Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου, λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται έως εξής:

Έκπτωση έως 10%: Για πάνω από 450.000 ιδιοκτήτες κατοικιών που τις είχαν ασφαλίσει ολόκληρο το 2023 για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα και η αξία στο συμβόλαιο ήταν τουλάχιστον 900 ευρώ το τ.μ. το ποσό του φόρου θα είναι κουρεμένο κατά 10%. Για τους υπόλοιπους με μικρότερη διάρκεια ασφάλισης το κέρδος θα είναι μικρότερο και συγκεκριμένα για 9 μήνες 7,5%, για 6 μήνες 5% και για 3 μήνες 2,5% ενώ δεν υπάρχει καμία έκπτωση για τις κατοικίες με χρόνο ασφάλισης λιγότερο των τριών μηνών.

Μείωση 50%: Ο φόρος θα είναι ψαλιδισμένος στο μισό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

Πλήρη απαλλαγή: Δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

- Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

«Φουσκωμένο» φόρο: «Βαθύτερα το χέρι στη τσέπη» θα υποχρεωθούν να βάλουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2023:

- Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

- Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

- Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9

- Εμφάνισαν με την υποβολή της δήλωσης στους δήμους μεγαλύτερη επιφάνεια ακινήτων σε σχέση με αυτή που είχαν αποτυπώσει στο Ε9

- «Πάγωμα» λογαριασμού: Ίδιο σε σχέση με πέρυσι ποσό φόρου θα κληθούν να πληρώσουν όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 δηλαδή δεν απέκτησαν η δεν μεταβίβασαν ακίνητα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης