Τελευταία Νέα
Οικονομία

Περίπτωση ακραίας ελληνικής παρωδίας - Το δημόσιο του χρωστάει, αλλά το σπίτι βγαίνει στον πλειστηριασμό από servicers

Περίπτωση ακραίας ελληνικής παρωδίας - Το δημόσιο του χρωστάει, αλλά το σπίτι βγαίνει στον πλειστηριασμό από servicers
Δανειολήπτες αξιοποιώντας την ηλεκτρονική αλληλογραφία κάνουν γνωστό στο ΒΝ ότι δεν έχουν την ενημέρωση που δικαιούνται από τους servicers
«Κενό γράμμα» η πρωτοβουλία «Κρατάμε την Ελπίδα - Κρατάμε το σπίτι» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρότι βελτιώθηκε το θεσμικό πλαίσιο προς όφελος των δανειοληπτών εν τούτοις παραμένουν αρκετά «ψιλά γράμματα».
Η ανανεωμένη ιστοσελίδα «Κρατάμε την Ελπίδα – Κρατάμε το σπίτι μας» έχει εικόνα φροντιστηριακής ύλης για δανειολήπτες φοιτητές με σκοπό να περάσουν το «μάθημα» ενώ το διακύβευμα είναι η απώλεια της κατοικίας.
Η Ειδική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κα Θεώνη Αλαμπάση, άφησε να χαθούν οι «καλές» νομοθετικές πρωτοβουλίες ενώ τα προβλήματα των δανειοληπτών πολλαπλασιάζονται παρότι διαβάζουν τον νέο νόμο!
Δανειολήπτες αξιοποιώντας την ηλεκτρονική αλληλογραφία κάνουν γνωστό στο ΒΝ ότι δεν έχουν την ενημέρωση που δικαιούνται από τους servicers, οι οποίοι όμως δεν επιθυμούν να κάνουν καταγγελία διότι οι servicers είναι αυτοί που θα διαχειριστούν αργότερα το πρόβλημά τους.

Σε 10 ημέρες χάνει την πρώτη του κατοικία!

Πάντως ο κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος έχει τη δική του ιστορία που αναδεικνύει ότι δεν είναι όλα «καλώς καμωμένα».
Σε λιγότερο από 10 ημέρες η πρώτη του κατοικία βγαίνει στο σφυρί στην πλατφόρμα e auction από την do Value.
Το αρχικό χρέος ήταν 70.000 ευρώ και αφορά μία κατοικία 84 τετραγωνικών μέτρων στο Κερατσίνι.
Ο διαχειριστής του δανείου ζήτησε 20.000 ευρώ ως προκαταβολή για να «παγώσει» τον πλειστηριασμό ενώ ο υπόχρεος αποπληρωμής του δανείου περιμένει από τα μέσα του 2022 να πάρει τη σύνταξη όπως και το εφάπαξ που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δανειολήπτη.
Η σύζυγος του είναι συνταξιούχος με 850 ευρώ το μήνα και ο ίδιος λαμβάνει έναντι ενώ η do Value τους ζητά μηνιαία δόση 850 ευρώ ως μηνιαία δόση για την αποπληρωμή του δανείου που φτάνει τις 100.000 ευρώ.

Χρωστάει 100.000 και το σφυρί χτυπάει στις 130.000 ευρώ (!)

Η αξία του σπιτιού που βγαίνει στο σφυρί ανέρχεται σε 130.000 ευρώ.
Ο διαχειριστής του δανείου το οποίο προήλθε από την Εθνική Τράπεζα δεν εξυπηρετείται από τον Ιανουάριο του 2021.
Ο servicer έχει επιλέξει την σκληρή γραμμή στη συγκεκριμένη περίπτωση παρότι το βασικό επιχείρημα του οφειλέτη – δανειολήπτη είναι η αναβολή του πλειστηριασμού γα ένα διάστημα έξι μηνών καθώς το κράτος και ο Ασφαλιστικός του Φορέας πρέπει να του καταβάλει το εφάπαξ όπως και ολόκληρη τη μηνιαία σύνταξη αφού ο χρόνος έκδοσης της σύνταξης έχει ξεπεράσει του 15 μήνες ενώ είναι άγνωστος ο χρόνος καταβολής των χρημάτων.

Κρατάς το σπίτι σου (!)

Το κράτος οφειλέτης έναντι του δανειολήπτη δεν του παρέχει ασφαλιστική δικλείδα έναντι του servicer που επιμένει να προχωρήσει στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας στις 24 Απριλίου.
Όλα θα κριθούν από την ευαισθησία που θα επιδείξει η διοίκηση της εταιρείας που διαχειρίζεται το δάνειο να δώσει χρόνο στο δανειολήπτη μέχρι το Δημόσιο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι του απόμαχου της δουλειάς και δανειολήπτη.
Η ιστοσελίδα «Κρατάμε την Ελπίδα – Κρατάμε το σπίτι μας» με τις αυτοματοποιημένες ερωτήσεις και απαντήσεις δεν βρήκαμε την ερώτηση – απάντηση πώς κρατάς το σπίτι σου όταν σου χρωστάει το Δημόσιο;

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης