Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πήραν φωτιά οι πωλήσεις ακινήτων για Golden Visa - Έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ το 2024 στα κρατικά ταμεία

Πήραν φωτιά οι πωλήσεις ακινήτων για Golden Visa - Έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ το 2024 στα κρατικά ταμεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των αιτήσεων για Golden Visa στο πρώτο δίμηνο του 2024 αγγίζει ήδη τις 1.299
«Φωτιά» έχουν πάρει οι αγοραπωλησίες ακινήτων για την απόκτηση της Χρυσής βίζας με την κυβέρνηση να δέχεται καταιγισμό αιτημάτων από επενδυτές που έχουν σπεύσει να κλείσουν συμφωνίες με προκαταβολή για να προλάβουν τους αυστηρότερους όρους και τα νέα αυξημένα ποσά που μπαίνουν σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των αιτήσεων για Golden Visa στο πρώτο δίμηνο του 2024 αγγίζει ήδη τις 1.299 και συνεχίζει να καλπάζει πράγμα που σημαίνει ότι το πρόγραμμα φέτος θα σημειώσει νέο ρεκόρ με το ύψος των επενδύσεων να κινείται πάνω από το «φράγμα» των 3 δισ. ευρώ.
Πέρυσι τα κεφάλαια που εισέρευσαν από το εξωτερικό ξεπέρασαν τα 2,54 δις. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2022 με τις υποβληθείσες αιτήσεις να φθάνουν τις 8.516 και τις τελικές εγκρίσεις για το πρόγραμμα να διαμορφώνονται σε 1.802. Η Χρυσή Βίζα της Ελλάδας παραμένει η πιο περιζήτητη στον κόσμο καθώς από το 2021 έως το 2023 το πρόγραμμα προσέλκυσε 4,3 δις. ευρώ συνολικά από 7.387 ξένες επενδύσεις.
Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν σχεδόν μηδενική αξιοποίηση άλλων οδών απόκτησης Golden Visa πέραν της αγοράς ακινήτου που παραμένει σταθερά πρώτη στις προτιμήσεις των επενδυτών. Παρά το γεγονός ότι η άδεια διαμονής χορηγείται και για χρηματοοικονομικές επενδύσεις με την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ή μετοχών αξίας 400.000 ευρώ ή προθεσμιακών καταθέσεων 500.000 ευρώ το ενδιαφέρον παραμένει εξαιρετικά ισχνό. Μάλιστα τα όρια αυτής της επένδυσης παρέμειναν σταθερά και δεν ακολούθησαν τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στην αγορά κατοικίας με τις μεγάλες αναπροσαρμογές στα ποσά για την αναχαίτηση της στεγαστικής κρίσης.
Την δεδομένη στιγμή πάντως χιλιάδες επενδυτές από Κίνα, Τουρκία, Λίβανο, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία ακόμη και από Ουκρανία έχουν αποδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου μέσω των εταιριών real estate αλλά και άλλων συναφών fund σε μια προσπάθεια να προλάβουν να αγοράσουν διάφορες κατοικίες ανά την Ελλάδα με τις σημερινές αξίες που θα είναι έως το τέλος Αυγούστου μειωμένες.
Στο πλαίσιο αυτό κάνουν προσύμφωνα ή δίνουν προκαταβολές έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της επένδυσης έως το τέλος του χρόνου να εξασφαλίσουν το «χρυσό διαβατήριο» για την χώρα μας καθώς μετά τον πυρετό στην κτηματαγορά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σύντμησε κατά ένα μήνα την προθεσμία της μεταβατικής περιόδου με τα νέα αυξημένα ποσά για την απόκτηση της «Χρυσής Βίζας» που κανονικά θα ξεκινούσε από 1ης Οκτωβρίου. Εκτός από την Αττική και τα νησιά του Αιγίου που αποτελούν την δημοφιλέστερη επιλογή για τους επενδυτές άλλες περιοχές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι από τις περιφέρειες της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, την Κρήτη, την Μακεδονία και την Θεσσαλία.
Πάντως από 1ης Σεπτεμβρίου αλλάζει ο χάρτης στην Χρυσή Βίζα και μπαίνουν νέοι κανόνες. Συγκεκριμένα:
1. Πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024 μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα.
2. Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο πάντα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα αλλά όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025.
Με το νέο καθεστώς που ψηφίζεται στην Βουλή, για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών θα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:
- Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.
- Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.
- Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης