Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πλην ίσως Moody’s, απίθανη νέα αναβάθμιση το 2024 – Προσοχή στις μετοχές… - Για ποιον Πρόεδρο τράπεζας χτυπάει η καμπάνα;

Πλην ίσως Moody’s, απίθανη νέα αναβάθμιση το 2024 – Προσοχή στις μετοχές… - Για ποιον Πρόεδρο τράπεζας χτυπάει η καμπάνα;
Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch, DBRS και Moody’s επικαλέστηκαν ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα της Standard and Poor’s τις προηγούμενες εβδομάδες για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αναβαθμιστεί με όρους προοπτικών πολλώ δεν μάλλον με όρους βαθμολογίας
Η κίνηση της Standard and Poor’s να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος σε θετικές αλλά να διατηρήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα ήταν κίνηση χαμηλής αξιοπιστίας και πολιτικά υπαγορευμένη.
Πλην της Moody’s είναι απίθανο να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος εντός του 2024 και μετά τις ευρωεκλογές οι παραινέσεις μειώνονται σε ουδέτερες πολιτικούς χρόνους…

Θα επιμείνουμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο χρήζει μεγάλης προσοχής αφού πέραν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανικό και Ισραήλ, ήδη οι μετοχές έχουν αρχίσει να γίνονται ακριβές έως πολύ ακριβές…
Εδώ και δύο μήνες το ανοδικό σενάριο έχει εξαντληθεί... ο Μάιος θα είναι κρίσιμος για το μέγεθος και το βάθος της διόρθωσης.

Για ποιον Πρόεδρο τράπεζας χτυπάει η καμπάνα;
Ναι για κάποιον πρόεδρο τράπεζας θα υπάρξουν συνταρακτικές αποκαλύψεις… ανηθικότητας και απάτης.

Χαμηλής αξιοπιστίας η απόφαση της Standard and Poor’s

Η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος σε θετικές από σταθερές με προοπτική εντός 24 μηνών να αναβαθμίσει ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s και την πιστοληπτική ικανότητα γεννά πολλά ερωτηματικά αφού… τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε… ήταν παρόμοια με άλλων οίκων αξιολόγησης οι οποίοι δεν προέβησαν σε καμία αλλαγή στις αξιολογήσεις της Ελλάδος.
Η πιστοληπτική ικανότητα παρέμεινε αμετάβλητη στο ΒΒΒ- αλλά η επιχειρηματολογία ήταν σαθρή.
Επικαλέστηκε τις μεταρρυθμίσεις και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με την χειρότερες βαθμολογίες στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.
Ενώ επικαλείται ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση κάνει λόγο για τις αλλαγές που σημειώθηκαν αρχές 2024 ότι είναι στοχευμένες και θετικές…
Επικαλέστηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και το Next Generation δηλαδή εξωτερικές πηγές να τροφοδοτούν την ανάπτυξη και όχι οι εγχώριες δυνάμεις.
Σχολιάζει την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών αγνοώντας ή παραβλέποντας την ζημιά των 40 και πλέον δισεκ. ευρώ που υπέστη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή το ελληνικό κράτος.
Επικαλείται την μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ για να καταδείξει ότι η Ελλάδα ανέκαμψε και βελτιώνει το δημόσιο χρέος το οποίο αδυνατεί να μειώσει σε απόλυτους αριθμούς.

Το εντυπωσιακό στοιχείο…

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch, DBRS και Moody’s επικαλέστηκαν ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα της Standard and Poor’s τις προηγούμενες εβδομάδες για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αναβαθμιστεί με όρους προοπτικών πολλώ δεν μάλλον με όρους βαθμολογίας.
Δηλαδή η Fitch αξιολόγησε την Ελλάδα και δεν προέβη σε καμία αλλαγή ενώ αποτίμησε με την ίδια μεθοδολογία τις οικονομικές επιδόσεις.
Να σημειωθεί ότι όλες οι παρεμβάσεις αξιολογήθηκαν, όπως και η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Ο καναδικός οίκος DBRS και ο αμερικανικός οίκος Moody’s επίσης ανέλυσαν τα ίδια δεδομένα και δεν προέβησαν σε καμία αλλαγή.
Η μεθοδολογία αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας ή των προοπτικών είναι σχεδόν πανομοιότυπη σε όλους τους οίκους αξιολόγησης, οπότε 3 οίκοι ήρθαν, είδαν και δεν προέβησαν σε καμία αλλαγή και ξαφνικά η Standard and Poor’s… είδε φως εκεί που δεν υπάρχει….

Η Standard and Poor’s παίζει πολιτικά παιχνίδια

Και στο παρελθόν έχουμε δει την Standard and Poor’s που έχει αναλάβει πολλές δουλειές για το ελληνικό δημόσιο να προβαίνει σε κραυγαλέες κινήσεις.
Θεωρούμε ότι η Standard and Poor’s προέβη σε μια υποστηρικτική προς την κυβέρνηση κίνηση παραμονές των ευρωεκλογών πιστεύοντας ότι θα στείλει ένα μήνυμα ότι οι αμερικανικοί οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης αναγνωρίζουν το ελληνικό οικονομικό θαύμα…
Θεωρούμε ξεκάθαρα ότι η κίνηση της Standard and Poor’s είναι χαμηλής αξιοπιστίας, αφενός γιατί εναντιώνεται στα μοντέλα αξιολόγησης άλλων 3 οίκων αξιολόγησης, αφετέρου γιατί ο χρόνος που το επέλεξε είναι 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.
Η Standard and Poor’s ξεκάθαρα παίζει πολιτικά παιχνίδια αλλά για την ώρα δεν τόλμησε να αλλάξει την βαθμολογία γιατί θα έχανε κάθε ίχνος σοβαρότητας.

Συμπέρασμα

Θεωρούμε ότι υπάρχουν κίνητρα και ελατήρια πίσω από την απόφαση της Standard and Poor’s και όταν ένας οίκος αξιολόγησης θεωρεί το 2% αύξηση του ΑΕΠ θαύμα… πιστεύουμε ότι έχει χαθεί το μέτρο της σοβαρότητας όταν μάλιστα οι εσωτερικές δυνάμεις είναι σε αδράνεια και ακόμη η Ελλάδα υποστηρίζεται από κεφάλαια της ΕΕ.

Τι μας περιμένει;

1)Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024... αλλά και η Moody’s δεν είναι σίγουρη.
Το πάρτι με τις κατασκευασμένες αναβαθμίσεις τελείωσε.

Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου 2024 - Βαθμολογία BBB-
Scope 12 Ιουλίου 2024 και 6 Δεκεμβρίου 2024 - Βαθμολογία BBB-
DBRS 6 Σεπτεμβρίου 2024 - Βαθμολογία BBB Low
Moody’s 13 Σεπτεμβρίου 2024 - Βαθμολογία Ba1 και θα αναβαθμιστεί σε Baa3 (50% πιθανότητα)
Fitch 22 Νοεμβρίου 2024 - Βαθμολογία BBB-

Ειδικά η Moody’s ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το σοκ του 2012… είχε δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα την περίοδο 2008 με 2010 και υπέστη σοκ αναξιοπιστίας όταν βαθμολογούσε την αναξιόπιστη Ελλάδα με βαθμολογίες Α1 το 2005.
Βαθμολογία Α1 σημαίνει 5 κλίμακες από τα ΑΑΑ την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα που μπορεί να λάβει ένα κράτος.
Η βαθμολογία Ba1 με την οποία αξιολογείται σήμερα η Ελλάδα απέχει από την κλίμακα ΑΑΑ συνολικά 10 βαθμίδες.
Η Moody’s ήταν βέβαιο ότι θα ήταν τελευταία που θα αναβάθμιζε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα… οπότε η επόμενη αξιολόγηση μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο 2024 και ούτε τότε είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσει…

2)Η μεγάλη ήττα της Ελλάδος θα έρθει με την εμπλοκή της σε δύο πολέμους,
Η αδύναμη Ελλάδα έστειλε οπλικά συστήματα στην Ουκρανία σε ένα διαφθαρμένο καθεστώς το οποίο έχει ηττηθεί.
Άπαξ και η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει το καθεστώς των διεφθαρμένων και ηττημένων συμμετέχει στην ήττα, είναι στην πλευρά των ηττημένων.... όχι όμως η καθολική πλειοψηφία των ελλήνων που είναι σωστά με τους Ρώσους.
Την ίδια στιγμή πρέπει να αξιολογηθεί ότι στην Ερυθρά Θάλασσα από τότε που η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει ενεργό μέλος των ανόητων που συνασπίστηκαν για να επιτεθούν στην Υεμένη… τα ελληνικών συμφερόντων πλοία έγιναν στόχος…και ο ΟΛΠ ήδη έχει υποστεί συνέπειες.
Η Ελλάδα λοιπόν με όρους εξωτερικής πολιτικής πάει από το κακό στο χειρότερο… ήττα στην Ουκρανία, στόχος στην Ερυθρά Θάλασσα, φιλίες με τους Ισραηλινούς που εκτελούν γενοκτονία.

3)Η Ελλάδα κατασκεύασε ένα ψευδεπίγραφο αφήγημα η οικονομία ανθεί το ΑΕΠ αυξάνεται, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται, οι τράπεζες επιτυγχάνουν υπερκέρδη αλλά όλα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, η Ελλάδα στηρίζεται σε πρόσκαιρους μηχανισμούς υψηλής απόδοσης που δεν θα υπάρχουν.
Το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει και το Euribor επίσης τελειώνει…
Ενώ όλοι μιλάνε για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται για 9ο τρίμηνο στην Ελλάδα.

4)Η πορεία αύξησης του ΑΕΠ θα προσγειωθεί στην κανονικότητα… και η κανονικότητα είναι το 2% αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος όλα τα υπόλοιπα είναι συγκυριακά ή πρόσκαιρα.
Όλοι τώρα μιλάνε για 2%, το BN προειδοποιεί εδώ και πολλούς μήνες.

5)Βαφτίσαμε την αποτυχία… επιτυχία… πούλησε το ελληνικό δημόσιο τις συμμετοχές στις τράπεζες με ζημία 40 δισεκ. και αυτό η κυβέρνηση το αποσιώπησε…
Πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία που το δημόσιο έχει υποστεί τέτοια ζημιά και πρώτη φορά που το δημόσιο χαίρεται που πήρε από τα 44 δισεκ. επένδυση… 4 δισεκ. ευρώ και αυτό βαφτίστηκε επιτυχία.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το λάθος των ανακεφαλαιοποιήσεων, έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να χάσει το δημόσιο και το σωστό της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων που ωστόσο ήταν αργά η ζημιά είναι βιβλική και δεν μπορεί να καλυφθεί αλλά ότι τα 40 δισεκ. ζημιά είναι υπαρκτή… δεν χωράει καμία αμφιβολία είναι 100% έτσι ακριβώς.

6)Η Ελλάδα δημιούργησε από το 2017 με 2018 ένα μαξιλάρι ασφαλείας για το χρέος 34 δισεκ. εκ των οποίων τα 24 δισεκ. αφορούν το δημόσιο χρέος.
Το μαξιλάρι αυτό παραμένει αναλλοίωτο ωστόσο η παροχολογία δεν βοήθησε την συνετή οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθεί μια προβληματική οικονομία όπως η Ελλάδα

7)Με όρους χρηματιστηρίου, να είστε έτοιμοι όχι για την διόρθωση που νομοτελειακά θα έρθει αλλά για την μείωση των στόχων για το 2024... κατασκευάστηκε μια προσδοκία που στηρίζεται σε πήλινα πόδια...

8)Η Ελλάδα μπορεί να προβάλλει επικοινωνιακά ορισμένες αλλαγές που έχουν σημειωθεί αλλά π.χ. σε ορισμένους τομείς η χώρα είναι άρρωστη.
Το σύστημα δικαιοσύνης είναι απόλυτα διεφθαρμένο, η δικαστική εξουσία παίρνει εντολές από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει ανεξαρτησία και όλα αυτά δείχνουν ότι ακόμη η Ελλάδα παραμένει αγκιστρωμένη στα λάθη του παρελθόντος…

9)Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ βελτιώνεται λόγω της αύξησης του ΑΕΠ αλλά σε απόλυτα μεγέθη το συνολικό χρέος παραμένει στην ζώνη των 403 δισεκ. ευρώ στα ιστορικά υψηλά.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει σε απόλυτα μεγέθη το χρέος της με αξιόλογο ρυθμό.
Το υψηλό χρέος παραλύει την προοπτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης