Τελευταία Νέα
Chania
Οικονομία

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές στις 24 Απριλίου με 30ετές ομόλογο για να αντλήσει 2,5 δισ με εκτιμώμενο επιτόκιο 3,8% με 3,95%

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές στις 24 Απριλίου με 30ετές ομόλογο για να αντλήσει 2,5 δισ με εκτιμώμενο επιτόκιο 3,8% με 3,95%
Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει νωρίς το πρωί της Τετάρτης
Στην έκδοση 30ετούς ομολόγου προχωράει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος στις 23 Απριλίου 2024.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έδωσε εντολή στις 7 τράπεζες BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Τράπεζα Πειραιώς που λειτουργούν ως ανάδοχοι της έκδοσης να τρέξουν την διαδικασία βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις των επενδυτών. 
Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ενώ η ημερομηνία λήξης του νέου 30ετούς ομολόγου θα είναι στις 15 Ιουνίου του 2054. 
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε πρόσφατα στην επανέκδοση ομολόγου λήξης 2035, με την απόδοση στο 3,57%, ενώ οι προσφορές ανήλθαν σε 714 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής το δημόσιο έχει δανειστεί 4,9 δις. ευρώ, ποσό που καλύπτει το 50% των μεικτών δανειακών αναγκών για το 2024 αφού οι καθαρές είναι μόλις 5,5 δις. ευρώ ενώ στο σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ είναι η μείωση του στοκ των εντόκων γραμματίων κατά 3 δις. ευρώ στα 8,7 δις. ευρώ και αντικατάσταση τους με ομόλογα διάρκειας μεγαλύτερη του ενός έτους.
Η δανειακή στρατηγική για το 2024 προβλέπει πρόωρες αποπληρωμές χρέους 12 δις. με μειώσεις εντόκων γραμματίων, πρόωρες αποπληρωμές δανείων και άλλες πράξεις διαχείρισης. Οι συνολικές δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 18,9 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα καταβάλει 5,4 δισ. ευρώ για χρεολύσια, 4,8 δισ. ευρώ για τόκους. Επίσης αναμένονται έσοδα 4,1 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές, όπως Ταμείο Ανάκαμψης, και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μείωση των ταμειακών διαθέσιμων κατά 3,62 δισ. ευρώ. Η μείωση του χρέους εκτιμάται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο δίνει βαρύτητα στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, συνοδευόμενη από τη μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους, την προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου χρέους και η διατήρηση ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος.
Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς και στοχευμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των περιουσιακών στοιχείων.

Σχέδιο για νέα εξαγορά ακριβών δανείων έως 5,3 δις. ευρώ από το πρώτο Μνημόνιο – Εστάλη στον ESM το ελληνικό αίτημα

«Πλώρη» για νέα εξαγορά ακριβών ευρωπαϊκών δανείων βάζει ο ΟΔΔΗΧ με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας βρίσκεται πλέον εντός της επενδυτικής βαθμίδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιθετικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει τη προεξόφληση δόσεων ύψους 5,29 δις. ευρώ που λήγουν το 2026 και το 2027 από τα ακριβά διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου. Η αποπληρωμή των δανείων θα γίνει με τα χρήματα που υπάρχουν στο «μαξιλάρι « των διαθεσίμων που ανέρχονται σε 35 - 36 δις. ευρώ και ήδη οι επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν αποστείλει αίτημα στον ESM με το οποίο τον ενημερώνουν για τις νέες κινήσεις.
Υπάρχει και το ήπιο σενάριο που προβλέπει την εξαγορά των δανείων του 2026 ύψους 2,645 δισ. ευρώ με επαναχάραξη του σχεδιασμού ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Να σημειωθεί ότι θα είναι τρίτη κατά σειρά προεξόφληση μετά τα 2,645 δισ. ευρώ που επιστράφηκαν στους εταίρους την άνοιξη του 2022 ενώ τον ίδιο χρόνο βγήκαν από τον χάρτη και οι υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ.
Επισημαίνεται ότι τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δις. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως τα 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά καθώς το Euribor 3μηνου είναι 3,94%.
Επίσης, από φέτος τρέχει και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF ύψους 141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056 ενώ από το 2034 προστίθενται τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM ως το 2060.
Σύμφωνα με τους αναλυτές,  μέχρι το 2034 η χώρα μας θα πρέπει να έχει αποκλιμακώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100% ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν. Για το 2024 προβλέπεται νέα συρρίκνωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,3% του ΑΕΠ το 2023 ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά θα μειωθεί και σε απόλυτα μεγέθη στα 356 δις. ευρώ από 355 δις. ευρώ το 2023.
Εξαιτίας των ευνοϊκών χαρακτηριστικών του δεν υπάρχει κανένας ορατός κίνδυνος για το χρέος βραχυπρόθεσμα της επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος ωστόσο τονίζει ότι αυτά δεν είναι μόνιμα και για την ώρα παρέχουν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να παραμείνει βιώσιμο κατά την επερχόμενη σταδιακή λήξη και αντικατάσταση των ευνοϊκών δανείων, που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων, με νέο δανεισμό σε όρους αγοράς.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης