Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πατέλης (σύμβουλος πρωθυπουργού): Δεν θα αλλάξει ριζικά η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Πατέλης (σύμβουλος πρωθυπουργού): Δεν θα αλλάξει ριζικά η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών
Ο Αλέξης Πατέλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αναθεώρησης της μεταρρύθμισης για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών
Στην εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση ριζικής αναθεώρησης της και σε αλλαγές στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίες θα γίνουν μετά το καλοκαίρι αναφέρθηκε ο προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού της προεδρίας της κυβέρνησης, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τίτλο: «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο».
Ο Αλ. Πατέλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αναθεώρησης της μεταρρύθμισης για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν προσφύγει ενάντια στον φόρο που τους έχει καταλογιστεί «δεν είναι υψηλός».
Προανήγγειλε επίσης νέες αλλαγές στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, μετά το καλοκαίρι, με παρεμβάσεις στα χρονικά όρια και τη φορολόγηση, διαβεβαιώνοντας ότι «σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει περίοδος προσαρμογής» για την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.
Η ενίσχυση του ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους, μεταξύ των οποίων και ο τραπεζικός, θα είναι από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Μιλώντας για τις «Επενδύσεις στην Ελλάδα και το Διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον», ο Αλ. Πατέλης τόνισε ότι «η τόνωση του ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους, και όχι μόνο στον τραπεζικό, θα είναι ένας στόχος της κυβέρνησης. Να σκεφτούμε ότι την δεκαετία της κρίσης πολλές εταιρείες χρεοκόπησαν περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό στην αγορά. Κάτι ανάλογο έγινε και στον τραπεζικό κλάδο. Πρέπει να δούμε πώς θα τονώσουμε τον ανταγωνισμό σε όλους τους κλάδους».
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το αν αυτό θα συνοδευτεί από αύξηση των κρατικών δαπανών και χορήγηση περισσότερων επιδομάτων, ο Αλ. Πατέλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
«Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έγινε στις αγορές μετά τις εκλογές στη Γαλλία» σημειώσει. «Το κόστος για το γαλλικό ομόλογο αυξήθηκε, καθώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν ένα μεγαλύτερο ρίσκο. Πρέπει να διαφυλάξουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια και αποδίδει με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις και ταχύτερη ανάπτυξη. Ο λαός δε ζήτησε δημοσιονομική χαλαρότητα, αντιθέτως το κόμμα που πρότεινε δαπάνες με επιπλέον 45 δισεκατομμύρια ευρώ έλαβε 15%.
Ο κόσμος ζήτησε βελτίωση της καθημερινότητάς του, βελτίωση του κράτους, μεταρρυθμίσεις, καλύτερη υγεία και μεταφορές, να αυξηθούν ταχύτερα οι μισθοί».
Ο Αλ. Πατέλης προανήγγειλε μεταρρύθμιση στο ευρύτερο καθεστώς χορήγησης των επιδομάτων, με βασικό άξονα τις σχετικές προτάσεις του ΟΟΣΑ. Για παράδειγμα, μελέτη του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας για το επίδομα ανεργίας, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με το ύψος του μισθού και την προϋπηρεσία των δικαιούχων.
ADVERTISEMENT
Επίσης, ο Αλ. Πατέλης χαρακτήρισε ως «αντικίνητρο» για την είσοδο στην αγορά εργασίας το εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.
«Οι επενδυτές ζητούν πιο γρήγορη δικαιοσύνη, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερους εργαζόμενους» ανέφερε, τονίζοντας ότι η διεύρυνση του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα μπορεί να προέλθει από τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των γυναικών, των νέων, των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, των ΑΜΕΑ αλλά και με την επιστροφή Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης