Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΕ: «Πράσινο φως» στο 4ο αίτημα της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης - Δάνεια 2,3 δισ. ευρώ

ΕΕ: «Πράσινο φως» στο 4ο αίτημα της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης - Δάνεια 2,3 δισ. ευρώ
Οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω δανείων
Σχετικά Άρθρα
Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα 14/6 το 4ο αίτημα πληρωμή της Ελλάδας για 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια (χωρίς να υπολογίζεται η προχρηματοδότηση), στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αποτελεί το επίκεντρο του NextGenerationEU.
Σε συνέχεια της αξιολόγησης του αιτήματος πληρωμής που υπέβαλε η Ελλάδα στις 17 Απριλίου 2024, η Κομισιόν κατέληξε στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει ικανοποιητικά τον στόχο που καθορίστηκε στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την 4η δόση του δανείου.
Το αίτημα πληρωμής καλύπτει σημαντικά βήματα για την υλοποίηση επενδύσεων που θα προωθήσουν θετικές αλλαγές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα στους τομείς της πράσινης μετάβασης, της ψηφιοποίησης, της αύξησης της εξαγωγικής ικανότητας, των οικονομιών κλίμακας και της καινοτομίας.
Ο στόχος σε αυτό το αίτημα πληρωμής απαιτεί την υπογραφή σωρευτικών δανειακών συμβάσεων ύψους 4,5 δισ. ευρώ από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με εταιρείες, για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων. Αποτελεί μέρος της δανειακής διευκόλυνσης, η οποία είναι το μεγαλύτερο μέτρο στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας.
Η δανειακή διευκόλυνση θεσπίστηκε στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του χαμηλού επιπέδου ιδιωτικών επενδύσεων και, ως εκ τούτου, την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της οικονομικής μεγέθυνσης.
Στοχεύει στη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω δανείων, καθώς και από τη στήριξη μετοχικού κεφαλαίου για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Παραδείγματα χρηματοδοτούμενων επενδύσεων είναι η αντικατάσταση των υφιστάμενων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συστημάτων μέτρησης με ψηφιακούς μετρητές, οι επενδύσεις σε κατασκευαστικά έργα και έργα πολιτικού μηχανικού, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου, η κατασκευή αιολικών πάρκων και η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων με την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής.
Το αίτημα εκταμίευσης των δανείων είχε υποβληθεί τον Απρίλιο, καθώς εκπληρώθηκε νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό ο στόχος της συμβασιοποίησης 4,52 δισ. ευρώ δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ακολούθησε πριν λίγες ημέρες, στις 6 Ιουνίου, το αίτημα εκταμίευσης για το σκέλος των επιχορηγήσεων του ΤΑΑ, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε σχετικά: «Η νέα θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 4ο αίτημα εκταμίευσης επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνέχεια ανάλογων αποφάσεων για την μέχρι τώρα επιτυχή πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση της συνέπειας της χώρας ως προς την τήρηση των προ απαιτούμενων οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με σχέδιο, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τη μεταρρυθμιστική πολιτική κάνοντας πράξη όλα όσα δεσμευτήκαμε, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες, την περιφερειακή και την κοινωνική συνοχή, την κάλυψη του επενδυτικού κενού, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας καθώς και της επιχειρηματικότητας».
Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, δήλωσε: «Η σημερινή, θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αίτημα πληρωμής των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιβεβαιώνει ότι το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 προχωρά με σταθερά βήματα προς την εκπλήρωση των στόχων του. Η επικείμενη εκταμίευση των 2,3 δισ. ευρώ του δανειακού σκέλους που θα ακολουθήσει στο προσεχές χρονικό διάστημα, θα αποτελέσει ακόμη μία τονωτική ένεση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την ιδιωτική οικονομία, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης