Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δήμας (υφ. Οικονομικών): Η κυβέρνηση διευθετεί οριστικά τις εκκρεμότητες στη ΛΑΡΚΟ

Δήμας (υφ. Οικονομικών): Η κυβέρνηση διευθετεί οριστικά τις εκκρεμότητες στη ΛΑΡΚΟ
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, η δέσμη των νέων παρεμβάσεων περιλαμβάνει μέτρα μεταβατικής κάλυψης των εργαζομένων, που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες επιχειρήσεις, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
κυβέρνηση έχει προβεί σε δέσμη παρεμβάσεων, για την οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με τη ΛΑΡΚΟ, με γνώμονα την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του δημοσίου, η οποία αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, βαρύνοντας τους φορολογούμενους", δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, απαντώντας στην κριτική που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η τροπολογία, με την οποία επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες του ειδικού διαχειριστή στη ΛΑΡΚΟ.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, η δέσμη των παρεμβάσεων αυτών περιλαμβάνει μέτρα μεταβατικής κάλυψης των εργαζομένων, που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες επιχειρήσεις, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης στις αρχές του 2020 και ενώ είχε φτάσει προ πολλού σε οικονομικό αδιέξοδο, είπε ο κ. Δήμας και επισήμανε ότι τα χρέη μόνο στη ΔΕΗ ξεπερνούσαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ.
ΛΑΡΚΟ σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Στο διάστημα αυτό, από το 2020 η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται από το δημόσιο, με δαπάνη που έχει ξεπεράσει, μέχρι στιγμής τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία.
Ο διαγωνισμός για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ ολοκληρώθηκε το 2023 αλλά έκτοτε εκκρεμεί προσφυγή ενός από τους συμμετέχοντες στο ΣτΕ", είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε στα μέτρα που έχει καταλήξει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση ειδικού προγράμματος απασχόλησης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, μέσω της ΔΥΠΑ, που θα έχει διάρκεια έως 2 έτη, για όσους είναι έως 55 και έως 7 έτη για τους άνω των 55 ετών, με ακαθάριστη μηνιαία αμοιβή τα 1200 ευρώ.
Οι φορείς υποδοχής των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι Περιφέρειες, Δήμοι, Κέντρα Υγείας, η ΔΥΠΑ, σε περιοχές κατά το δυνατόν πλησίον των κατοικιών τους. "Στόχος του προγράμματος, για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών είναι η συμπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότησή τους.
Για δε τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών, στόχος του προγράμματος είναι η μεταβατική τους κάλυψη, μέχρι να βρουν απασχόληση, μέσω του νέου επενδυτή της ΛΑΡΚΟ ή κάποιου άλλου", είπε ο κ. Δήμας.
Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα ανασφάλιστα οχήματα που εισάγεται προς ψήφιση στην ολομέλεια, αύριο Πέμπτη.
Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την τροπολογία ακραία και εξόφθαλμη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη και ζήτησε την άμεση απόσυρσή της.
Κατήγγειλε ειδικότερα ότι η τροπολογία κατατέθηκε ενόψει του ότι χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαζόταν η προσφυγή - αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των 781 εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, "για την προστασία της εργασίας τους και εναντίον των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ". Ενώ λοιπόν στη δίκη αυτή το ελληνικό δημόσιο είχε εξαιρεθεί από διάδικος, αφού οι εργαζόμενοι είχαν στραφεί μόνο κατά της εταιρείας, το ελληνικό δημόσιο διεκδίκησε να παρασταθεί ως διάδικος, όπως επισήμανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, που πρόσθεσε ότι το δημόσιο επικαλέστηκε την συγκεκριμένη τροπολογία, που κατατέθηκε στις έντεκα το βράδυ της 17ης Ιουνίου, παραμονή της δικασίμου, με στόχο να μην λάβουν προστασία οι εργαζόμενοι.
Οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, ισχυρίστηκαν ότι δεν έχει αντικείμενο η δίκη διότι υπάρχει η τροπολογία.
Το επιχείρημα όμως αυτό απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
"Για ποιον λόγο η κυβέρνηση επισπεύδει μια τέτοια τροπολογία που είναι επιζήμια για 781 εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, που ζουν στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, που όλα αυτά τα χρόνια το φυλάσσουν και το συντηρούν; Μιλάμε για ένα εργοστάσιο που στις εγκαταστάσεις του υπάρχει δεξαμενή με 30 τόνους προπάνιου και αντιλαμβάνονται όλοι τι θα συμβεί αν οτιδήποτε δεν πάει καλά…", είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί η ΛΑΡΚΟ γιατί είναι προς το δημόσιο συμφέρον η λειτουργία της επιχείρησης και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, με την τεχνογνωσία που έχει το προσωπικό. "Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα ενώπιον της δικαιοσύνης, σε αστικές υποθέσεις που αφορούν σε συμφέροντα μεγάλων και ισχυρών παραγόντων της χώρας. Η πρώτη ήταν με τα λιπάσματα Καβάλας", είπε ο κ. Γαβρήλος και τόνισε ότι είναι προσβολή, για το πολιτικό σύστημα, τέτοιες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο στην τροπολογία. "Όλο αυτό το άγχος να μην έχει κανέναν εργαζόμενο μπροστά του ο εργοδότης, βάζει σε υποψίες", είπε ο βουλευτής και σχολίασε: "Η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα διαγωνισμό. Έχει την πλειοψηφία, είχε τη δυνατότητα θεσμικά να το κάνει. Αναδείχθηκε υποτίθεται κάποιος ανάδοχος. Στην προηγούμενη περίοδο της Βουλής συνέβησαν αυτά. Τώρα, τι ακριβώς σκοπιμότητα υπήρχε; Λέει η κυβέρνηση από τη μεριά της, ότι θα παραμείνουν οι εργαζόμενοι εκεί στον οικισμό. Γιατί τότε να φέρετε μια τέτοια τροπολογία;".
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης είπε ότι η κυβέρνηση "ξεδιάντροπα", κλιμακώνει την πολιτική την οποία καταδίκασε ο ελληνικός λαός στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. "Η κυβέρνηση κατέθεσε μια τερατόμορφη τροπολογία, σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, οδηγώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία, και των πέντε νομών της χώρας, σε μαρασμό", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η εκκαθάριση της επιχείρησης από τους εργαζόμενους και η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ. "Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να σας περάσει. Πήρατε την πρώτη απάντηση, με μαζική και ακαριαία παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με την παρουσία και της ΚΟ του ΚΚΕ. Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε ο ΓΓ του ΚΚΕ στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου οι εργαζόμενοι πέτυχαν ξανά την παραμονή στην εργασία τους.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος αναφέρθηκε στη σημασία της ΛΑΡΚΟ για την ελληνική βιομηχανία και χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσπάθεια παρέμβασης της κυβέρνησης στο έργο της δικαιοσύνης, μέσω της τροπολογίας.
Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ είναι "κατάπτυστη" και πρέπει άμεσα να αποσυρθεί. "Δεν γίνεται την ώρα που 781 εργαζόμενοι βρίσκονται στα δικαστήρια και διεκδικούν, δια της δικαστικής οδού, να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας τους απέναντι στην εργοδότρια εταιρεία, να έρχεται το ελληνικό δημόσιο να καταθέτει νύχτα την τροπολογία, προκειμένου να την εμφανίσει την επόμενη μέρα στο δικαστήριο για να τερματίσει τη δίκη. Είναι ανεπίτρεπτο, είναι ανήκουστη και πρωτοφανής κατάχρηση εξουσίας, να προσπαθεί να παρεισφρήσει στη δίκη", είπε η κ. Αχτσιόγλου.
Ο ειδικός αγορητής της "Νίκης" Ανδρέας Βορύλλας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και πρόσθεσε ότι με την προωθούμενη διάταξη, το ενεργητικό της εταιρείας θα μεταβιβαστεί σε κατάσταση παύσης λειτουργίας ενώ ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε μεταβίβαση εν ενεργεία στον επενδυτή.
Ο ειδικός αγορητής των "Σπαρτιατών" Ιωάννης Κόντης ζήτησε επίσης την απόσυρση της τροπολογίας, σημειώνοντας ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια χρυσοφόρος επιχείρηση και ότι δεν είναι οι εργαζόμενοι που την έριξαν έξω.
Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι ενώ η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι η τελευταία ελπίδα των εργαζομένων να δικαιωθούν, η κυβέρνηση, σε μια ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, έσπευσε να καταθέσει την τροπολογία στις έντεκα τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας. "Αυτό είναι μνημείο παρέμβασης στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Οι εργαζόμενοι ζητούν να διατηρήσουν την εργασία τους.
Συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η κυβέρνηση τους έφερε τα ΜΑΤ, για μια ειρηνική συγκέντρωση ανθρώπων που ήθελαν να μιλήσουν με το υπουργείο για την προστασία των θέσεων εργασίας τους.
Γιατί τους φέρεστε με αυτό τον τρόπο;", είπε ο κ. Καζαμίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης