Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Προς νέα παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Φορολογικές δηλώσεις: Προς νέα παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Σε σύνολο 4.692.122 δηλώσεων οι 2.235.796 είναι μηδενικές
Σενάριο παράτασης έως το τέλος Αυγούστου φέρνουν οι χαμηλές ταχύτητες υποβολής των φετινών δηλώσεων καθώς 13 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία της 26ης Ιουλίου ένας στους τρείς φορολογούμενους δεν έχει «πατήσει το κουμπί».
Την ίδια στιγμή και τα νομικά πρόσωπα «σπεύδουν βραδέως» στο ραντεβού με την Εφορία.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.692.122 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ. δηλαδή υπολείπονται περίπου 1,9 εκατ. δηλώσεις, πράγμα που βάζει στο τραπέζι σενάριο παράτασης της προθεσμίας για ένα ακόμα μήνα, έως το τέλος Αυγούστου αλλά σε μια τέτοια περίπτωση όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα κληθούν να καταβάλλουν δύο δόσεις μαζί.
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν έξτρα φόρο και από αυτούς ένας στους πέντε έχει επιστροφή φόρου.

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός της εφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

• Το 47,65% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 4.692.122 δηλώσεων οι 2.235.796 είναι μηδενικές.

• Για το 20,92 % των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 304 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 981.592 φορολογούμενοι.

• Το 31,43% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.474.734 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.426 ευρώ και είναι αυξημένος κατά 20% .

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή ρου φόρου θα γίνει σε γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2025.
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.
Επίσης οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση η σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις στην αρχική δήλωση έως τις 26 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση πέραν του εντύπου Ε1, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3.
Για όσους επιλέξουν την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση η οποία μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική.
Ακόμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης δεν προβλέπεται πρόστιμο εφόσον ο πρόσθετος φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης