Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το αφήγημα είναι καλύτεροι από τους άλλους, κατέρρευσε… – Σοκ σε νέο ιστορικό ρεκόρ το δημόσιο χρέος 407 δισ

Το αφήγημα είναι καλύτεροι από τους άλλους, κατέρρευσε… – Σοκ σε νέο ιστορικό ρεκόρ το δημόσιο χρέος 407 δισ
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος με όρους κεντρικής διοίκησης έχει εκτιναχθεί στα 407,059 δισεκ. ευρώ που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, ποτέ το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είχε φθάσει σε αυτό το επίπεδο ρεκόρ...
Το αφήγημα ότι η κυβέρνηση αυτή είναι καλύτερη από τους προηγούμενους έχει καταρρεύσει…
Είναι το ίδιο χάλια με τους προηγούμενους και για να μην θεωρηθεί η προσέγγιση αυτή απλουστευμένη θα παρουσιάσουμε ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία… που δείχνουν ότι όσοι κυβερνούν την Ελλάδα είναι τραγικές μετριότητες…

Κεφαλαιακό μαξιλάρι…

Επί εποχής του επικίνδυνου ΣΥΡΙΖΑ όπου η κυβέρνηση τους σχεδόν κινδύνευσε να ρίξει στα βράχια την Ελλάδα… τελικά έγινε και ένα καλό.
Δημιουργήθηκε ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι για το χρέος και ένα απόθεμα ρευστότητας ασφαλείας…
Σε γενικές γραμμές αυτό το μαξιλάρι ήταν το 2019 περίπου 33 δισεκ. ευρώ όσο είναι και σήμερα.
Παρά την ανάπτυξη αυτό το απόθεμα ασφαλείας δεν άλλαξε.
Προσέξτε… μεταξύ 2019 και 2024 πέρασαν 5 χρόνια και το απόθεμα δεν άλλαξε…
Βέβαια το απόθεμα ήταν επαρκές και ίσως να μην χρειάζεται αύξηση αλλά αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει νέο αποθεματικό.

Πραγματική ανάπτυξη… χωρίς Ταμείο Ανάκαμψης… σχεδόν 0%

Εάν αφαιρέσουμε τον αντίκτυπο των 31 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω του Covid που απλά σήμερα είναι εάν σχεδόν αδιάφορο θέμα… η πραγματική ανάκαμψη της Ελλάδος με όρους ΑΕΠ είναι 0%.
Για να είμαστε ακριβείς σωρευτικά μεταξύ 2019 και 2024 η αύξηση του ΑΕΠ από τα 183 δισεκ. το 2019 στα 220 δισεκ. το 2023 δηλαδή αύξηση 37 δισεκ. ευρώ οφείλεται σε ποσοστό 70% στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Χωρίς αυτό οι εσωτερικές δυνάμεις παραγωγής εθνικού πλούτου κινούνται σε στάσιμα νερά.
Η συμμετοχή της εσωτερικής οικονομίας, χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης στο διάστημα 2019 με 2024 είναι μόλις 16 δισεκ. ευρώ δηλαδή 2,8 με 3 δισεκ. τον χρόνο. 

Σοκ σε νέο ρεκόρ το δημόσιο χρέος στα 407,5 δισ

Εδώ και καιρό αναφέρουν πολλοί ότι το δημόσιο χρέος μειώνεται.
Αυτό είναι ψευδέστατο.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος με όρους κεντρικής διοίκησης έχει εκτιναχθεί στα 407,059 δισεκ. ευρώ που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, ποτέ το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είχε φθάσει σε αυτό το επίπεδο.
Όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2012... είχε χρέος 367 δισεκ. ευρώ

Η αιτία της εκτίναξης του χρέους ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός τα repos που έφθασαν τα 53 δισεκ. ευρώ.
Εάν σε αυτά συμπεριλάβουμε και τις κρατικές εγγυήσεις που είναι εγγυήσεις και όχι πραγματικό χρήμα π.χ. για τις τράπεζες οι κρατικές εγγυήσεις φθάνουν τα 16,96 δισεκ. ευρώ… τότε αποδεικνύεται το εξής… ότι απλά η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της…
Όταν ένας ιδιώτης έχει ένα καταναλωτικό δάνειο 5.000 ευρώ και το πληρώνει μεν αλλά δεν μπορεί να το μειώσει η τράπεζα άτυπα το εντάσσει στην κατηγορία των NPEs….
Ότι η Ελλάδα αδυνατεί να μειώσει το κρατικό της χρέος και παραμένει όχι μόνο στάσιμο αλλά αυξανόμενο είναι απόδειξη αποτυχίας.
Το ελληνικό χρέος έχει την εξής δομή
Ομόλογα δημοσίου 105 δισεκ.
Δάνεια μηχανισμών στήριξης 235 δισεκ.
Repos 53,5 δισεκ.

xreosbnIoun2024.png

xreos_iounios_2022.png
Επενδύσιμη οικονομία… όταν πουλάμε στους ξένους με προκλητικά ζημιά την ελληνική περιουσία

Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα πρέπει να γραφεί στο Βιβλίο Γκίνες για την πιο αποτυχημένο μοντέλο ιδιωτικοποίησης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.
Το κράτος επένδυσε 43 δισεκ. και πήρε πίσω περίπου 4 δισεκ. μαζί με το νέο placement στην Εθνική που θα υλοποιηθεί Νοέμβριο 2024.
Οπότε όταν ένα σπίτι… που σου κόστισε 100.000 ευρώ, το πουλάς 10.000 ευρώ αυτό δεν λέγεται επιτυχημένη πώληση, ούτε οι επενδυτές ήρθαν στην Ελλάδα επειδή είναι επενδύσιμη οικονομία… ήρθαν στην Ελλάδα επειδή ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα αγοράσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία τσάμπα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης