Πρώτα ήρθαν υποχρεωτικά τα POS και τώρα συζητάμε για τις προμήθειες;
Η νεοσύστατη πλατφόρμα της Τράπεζας της Ελλάδος θα παρέχει πληροφορίες στις επιχειρήσεις, στους καταθέτες και στους δανειολήπτες για τα προϊόντα τους τα οποία θα είναι άμεσα συγκρίσιμα μεταξύ τους.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αφού υποχρεώνει την διοίκηση της ΤτΕ να το υλοποιήσει από τις αρχές του νέου έτους με σκοπό οι συναλλασσόμενοι να έχουν την πλήρη εικόνα των χρεώσεων ανά τράπεζα μέσα από μία πλατφόρμα.
Χθες 16/12, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προχώρησε στη εξήγηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα βήμα της Βουλής.
Πρώτα ήρθαν υποχρεωτικά τα POS και τώρα συζητάμε για τις προμήθειες;
Η κυβέρνηση έκανε υποχρεωτική την εισαγωγή των POS επί των συναλλαγών και εκ των υστέρων έρχεται με μικρές ρυθμίσεις να «ψαλιδίσει» τις προμήθειες.
Συνολικά δέκα είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες διαμορφώνου νέο τοπίο στην τραπεζική αγορά.
Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς στην παρουσίαση των μέτρων είπε ότι οι πρωτοβουλίες έγιναν σε βαθμό έτσι ώστε να μην προκληθεί αναταραχή στον κλάδο.
Ένα από τα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πελάτες των τραπεζών είναι η κοινή χρήση ενός ΑΤΜ σε μία επαρχιακή πόλη.
Στο μηδέν οι αναλήψεις και η ενημέρωση του υπολοίπου από τα ATMs
Πιο συγκεκριμένα: Μηδενικές θα είναι οι χρεώσεις πλέον για την ανάληψη μετρητών σε δημοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο ενός τραπεζικού ιδρύματος, όπου σήμερα οι
αντίστοιχες χρεώσεις ανέρχονται από 0-3 ευρώ ανά συναλλαγή.
Αντίστοιχα, καθιερώνονται μηδενικές χρεώσεις για ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε όλη τη χώρα, όπου σήμερα το κόστος ανέρχεται σε 0,2 ευρώ.
Στην επαρχία ένα ATM θα εξυπηρετεί τα σύνολο των συναλλασσόμενων ανεξάρτητα σε ποια τράπεζα έχουν τα χρήματά τους χωρίς προμήθεια.
Η προμήθεια των 0,5 ευρώ για συναλλαγή έως 20 ευρώ
Η κυβέρνηση επεκτείνει τη μείωση κατά 50% των προμηθειών για αγορές από τα 10 ευρώ στα 20 ευρώ μέσω POS στην λεγόμενη «μικρή λιανική».
Έτσι, ο όγκος συναλλαγών που καλύπτεται ανέρχεται πλέον σε 2 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ κατ΄ έτος.
Ισχύει από τον περασμένο Απρίλιο αλλά δεν εφαρμόζεται.
Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή από την περασμένο Απρίλιο στην «μικρή λιανική».
Το ποσό των 10 ευρώ αυξήθηκε στα 20 ευρώ.
Όμως το ΥΠΕΘΟ δεν έχει σαφή γνώση αν εφαρμόζεται το μέτρο.
Ο γενικός γραμματέας του ΣΑΤΑ κ. Πάρης Ορφανός είπε στο ΒΝ πως μετά από επτά μήνες δεν έχουν κατανοήσει αν εφαρμόζεται στην πράξη διότι η διαχείριση των συναλλαγών όπως και ο τρόπος εκκαθάρισης δεν μας εξασφαλίζει ότι εφαρμόζεται από όλες τις τράπεζες.
Οι προμήθειες των POS για τους αυτοκινητιστές κυμαίνονται από 0,8 έως 1,65% επί των συναλλαγών.
Σύμφωνα με γενικό γραμματέα η Viva Wallet έχει χρέωση 1.65% αλλά επιστρέφει πίσω το ύψος της προμήθειας όταν χρησιμοποιήσεις την ίδια κάρτα για την αγορά πετρελαίου κίνησης..
Τόνισε ότι οι αυτοκινητιστές είχαν κάνει συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την εγκατάσταση POS στα Ταξί με προμήθεια τα 0,5 ευρώ ανά συναλλαγή.
Όσοι επέλεξαν αντίστοιχα μηχανήματα άλλων τραπεζών οι προμήθειες είναι υψηλότερες και δεν ισχύει η προμήθεια για συναλλαγή έως 10 ευρώ η οποία πλέον θα είναι στα 20 ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Καπνοπωλών κ. Μανδάλη, ο οποίος λέει με βεβαιότητα ότι δύο τράπεζες δεν εφαρμόζουν την αρχική κυβερνητική απόφαση και οι προμήθειες κάτω των 10 ευρώ βασίζεται στην αρχική συμφωνία των δύο πλευρών που είναι υψηλότερη από αυτή που όρισε η κυβέρνηση.
Τα σούπερ μάρκετ δεν μπαίνουν στην ρύθμιση
Να σημειωθεί ότι το μέτρο παρά την αύξηση του στα 20 ευρώ δεν εντάχθηκαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ όταν η μέση αξία συναλλαγής είναι τα 25 ευρώ.
Σήμερα οι αλυσίδες πληρώσουν προμήθειες 0,8 επί των συναλλαγών η οποία θα μειώνονταν στο 0,5%.
Η προοπτική αυτή θα μείωνε το κόστος του λιανεμπορίου και ένα μέρος από τα οφέλη θα επέστρεφαν στους καταναλωτές σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των ΣΜ.
Το IRIS ως σανίδα σωτηρίας
Το μέτρο για την ενίσχυση του IRIS αφού επιτρέπεται η πληρωμή έως 1000 ευρώ από 500 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.
Οι καταναλωτές μπορούν να το αξιοποιήσουν για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών και άλλων προϊόντων χωρίς η επιχείρηση να πληρώνει προμήθεια επί της συναλλαγής.
Τα κυβερνητικά μέτρα αφορούν και τις προμήθειες για την μεταφορά εμβασμάτων.
Οι προμήθειες για την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος , νερού και των ΟΤΑ μηδενίζονται. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι προκαλεί ετήσια απώλεια εσόδων περί τα 35 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες κάτι που μεταφράζεται σε αντίστοιχη ανακούφιση για τους πολίτες.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών