Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης: Τους πρώτους μήνες του 2025 η παρέμβαση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Συζητάμε με τις τράπεζες

Χατζηδάκης: Τους πρώτους μήνες του 2025 η παρέμβαση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Συζητάμε με τις τράπεζες
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβερνητική παρέμβαση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2025
Σχετικά Άρθρα
Σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την εξεύρεση λύσης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την αντίστχη παρέμβαση να αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2025.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και οι περισσότερες χώρες δεν το έχουν αντιμετωπίσει. Παρότι υπάρχουν δύο αρνητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου που θεωρούν ότι οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες πήραν ρίσκο, εμείς έχουμε πει ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ανακούφιση στους δανειολήπτες αυτούς» είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Σκάι. «Συζητάμε με τις τράπεζες και θα συζητήσουμε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να βρεθεί μια λύση δίκαιη και βιώσιμη χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον "Ηρακλή" και τελικά στους φορολογούμενους. Ισχύει η δημόσια δήλωσή μου εδώ και 1,5 μήνα ότι θα υπάρξει παρέμβαση στους πρώτους μήνες του 2025» τόνισε ο ίδιος.

Το πρόβλημα

Κατά την περίοδο των ετών 2006-2008, οι περισσότεροι μπήκαν στον «πειρασμό» να λάβουν δάνειο σε ελβετικό φράγκο, καθώς η ισοτιμία των δύο νομισμάτων ανερχόταν στο 1,6, δηλαδή με 1 ευρώ αγόραζες 1,6 ελβετικά φράγκα.
Η ισοτιμία αυτή όμως το 2009 άρχισε να πέφτει και να ακολουθεί συνεχή πτωτική πορεία, μέχρι και το 2011, οπότε σταθεροποιήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας στο 1,20.
Εντούτοις από 15.1.2015 η ισοτιμία «ξεκλείδωσε» εκ νέου με αποτέλεσμα σήμερα να διαμορφώνεται σχεδόν στο 1 προς 1.
Όσο λοιπόν, το ευρώ υποτιμούνταν έναντι του ελβετικού φράγκου τόσα περισσότερα ευρώ χρειαζόταν μηνιαία ο δανειολήπτης για να αγοράζει τα ελβετικά φράγκα της κάθε μηνιαίας δόσης.
Ταυτόχρονα αυξάνεται και η συνολική οφειλή του άληκτου κεφαλαίου του δανείου, διότι παρότι αυτό μειώνεται με τις καταβολές των δόσεων αντίστοιχα το ποσό αυτό όπως αντιστοιχεί σε ευρώ αυξάνεται.
Για παράδειγμα, ένα δάνειο 150.000 ελβετικών φράγκων το έτος 2007 αντιστοιχούσε σε 93.750 ευρώ με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων τότε στο 1,6. Το ίδιο δάνειο σήμερα αντιστοιχεί σε 150.000 ευρώ, καθώς η ισοτιμία των δύο νομισμάτων ανέρχεται σε 1 προς 1.
Η συγκεκριμένη συνθήκη είχε ως συνέπεια οι οφειλές όσων είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο να αυξάνονται διαρκώς, ενώ πολλοί από τους δανειολήπτες έφτασαν να χρωστούν 70% περισσότερο από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania