Τελευταία Νέα
Chania
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Αποχαρακτηρισμός ανεπίδεκτων οφειλών ύψους 10 δισ. ευρώ για αναστροφή του χρέους

ΑΑΔΕ: Αποχαρακτηρισμός ανεπίδεκτων οφειλών ύψους 10 δισ. ευρώ για αναστροφή του χρέους
Δεν σημαίνει διαγραφή, αλλά προσωρινή μεταφορά εκτός του ενεργού μητρώου
Σχετικά Άρθρα
Σε νέο ξεσκαρτάρισμα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία προχωρά η ΑΑΔΕ, απομακρύνοντας προσωρινά οφειλές ύψους 10 δισ. ευρώ που κρίνονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
Πρόκειται για χρέη που παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες παραμένουν ανείσπρακτα επί χρόνια, και για τα οποία δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα μέσα για την εισροή αυτών των χρημάτων στα δημόσια ταμεία.
Ο χαρακτηρισμός «ανεπίδεκτο είσπραξης» δεν σημαίνει διαγραφή, αλλά προσωρινή μεταφορά εκτός του ενεργού μητρώου, ώστε η Εφορία να επικεντρωθεί σε οφειλές που μπορούν να αποπληρωθούν.
Η διαδικασία προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και εφαρμόζεται όταν ο οφειλέτης δεν διαθέτει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, δεν μπορεί να ασκηθεί ή έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη, ή έχουν περάσει τουλάχιστον 10 χρόνια από την εκκαθάριση μιας επιχείρησης χωρίς να προκύψει αξιόλογο ενεργητικό.

Οι ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές παραμένουν καταγεγραμμένες για δέκα χρόνια, με αναστολή της παραγραφής. Στο διάστημα αυτό, ο οφειλέτης δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα ή να μεταβιβάσει περιουσία, ενώ οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες του μπορεί να δεσμευτούν. Αν προκύψουν νέα δεδομένα, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε είσπραξη.
Με αυτή τη στρατηγική, η ΑΑΔΕ αποφορτίζει το σύστημα από ανενεργές υποθέσεις και στρέφει την προσοχή της σε οφειλέτες με πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Οκτωβρίου του 2024 ανήλθε στα 108,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023.

Σημειώνεται ότι ποσοστό 24,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος από το σύνολο των κόκκινων χρεών προέρχεται από φυσικά και νομικά πρόσωπα με υπέρογκες και πρακτικά ανεξόφλητες οφειλές που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα οι εισπρακτικές προσπάθειες να εστιάζονται σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ένα χρέος χαρακτηρίζεται «ανεπίδεκτο είσπραξης» όταν:

1. Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων.

2. Έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

3 Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος να πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.

4. Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.

5. Για χρέη εταιριών που τελούν υπό κρατικό έλεγχο και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, απαιτείται η αναγγελία του Δημοσίου στις διαδικασίες αυτές.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης