
Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως τον Μάρτιο του 2026
Με την προμήθεια και αξιοποίηση προηγμένου λογισμικού, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί να θωρακίσει πλήρως τη ροή των φορολογικών δεδομένων, κλείνοντας ένα από τα πιο γνωστά «παράθυρα» που χρησιμοποιούνταν για την απόκρυψη τζίρου και την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.
Το νέο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2,15 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού πληροφοριακού συστήματος το οποίο, αξιοποιώντας τεχνολογίες διαλειτουργικότητας, θα συνδέει άμεσα τις συναλλαγές των τερματικών POS με τις ταμειακές μηχανές και εν συνεχεία με τα ψηφιακά βιβλία (MyData) της ΑΑΔΕ.
Η προμήθεια του λογισμικού και η υλοποίηση του έργου προβλέπονται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η υλοποίηση ξεκινά στο τέλος Μαΐου 2025 και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως τον Μάρτιο του 2026.
Το νέο ψηφιακό εργαλείο θα «κουμπώσει» με τα συστήματα της ΑΑΔΕ και των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, θα διασφαλίζει την άμεση, αυτόματη και πλήρη καταγραφή κάθε συναλλαγής που πραγματοποιείται μέσω POS, εξαλείφοντας τη δυνατότητα παράκαμψης της ταμειακής μηχανής.
Με τον τρόπο αυτό, οι φορολογικές αρχές αποκτούν δυνατότητα εποπτείας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, ενώ κάθε διαρροή ή ασυνέπεια στη ροή των δεδομένων θα μπορεί να εντοπίζεται άμεσα. Στόχος της δράσης είναι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων, η θωράκιση του ελεγκτικού μηχανισμού και η ενίσχυση του θεμιτού ανταγωνισμού, με ωφελούμενους τόσο τις ΜμΕ όσο και το δημόσιο ταμείο.
Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει τη μετάπτωση δεδομένων από το υπάρχον σύστημα στο νέο, καθώς και την εκπαίδευση των στελεχών της ΑΑΔΕ, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές του για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και του ελεγκτικού μηχανισμού.
Η αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
-Μητρώο Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ)
-Μητρώο Συναλλαγών, με αναλυτική αποτύπωση κάθε POS κίνησης
-Σύστημα Ενορχήστρωσης Διαδικασιών, για την αυτόματη διαχείριση της ροής
-Σύστημα Ελέγχου και Ανίχνευσης Φοροδιαφυγής, με αλγορίθμους εντοπισμού ύποπτων προτύπων
-Σύστημα Διασύνδεσης με Τρίτα Πληροφοριακά Συστήματα, για ευρύτερη φορολογική εικόνα
-Σύστημα Αναφορών και Αξιοποίησης Μεγάλων Δεδομένων (Big Data)
-Σύστημα Διαχείρισης Στόχων, για στοχευμένη αξιολόγηση και δράση των υπηρεσιών
-Mobile εφαρμογή Appodixi, που ενισχύει και την εμπλοκή του πολίτη στον έλεγχο
Με αυτό το βήμα, η ΑΑΔΕ ενισχύει σημαντικά την επιχειρησιακή της ικανότητα να ανιχνεύει και να προλαμβάνει πρακτικές φοροδιαφυγής, ενώ το κράτος αποκτά ένα κρίσιμο εργαλείο για τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Παράλληλα, οι ίδιες οι επιχειρήσεις –ιδίως οι μικρομεσαίες– οδηγούνται σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης διαφάνειας και ασφάλειας, ενισχύοντας τον υγιή ανταγωνισμό και αναβαθμίζοντας την ψηφιακή τους υποδομή.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών