Τελευταία Νέα
Πολιτική

Για αύριο αναβλήθηκε η συνάντηση Βενιζέλου με τον υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ, J.Kerry – Ποια η ατζέντα των συνομιλιών

Για αύριο αναβλήθηκε η συνάντηση Βενιζέλου με τον υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ, J.Kerry –  Ποια η ατζέντα των συνομιλιών
Διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών



Αύριο τελικά θα συναντηθεί με τον Αμερικάνο ομόλογο του John Kerry ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στις ΗΠΑ.
Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για σήμερα αλλά όπως ανακοίνωσε το State Department ο κ.Kerry δεν θα έχει καμία συνάντηση σήμερα, εξέλιξη που μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί στο ότι υπήρξε καθυστέρηση στην επιστροφή του στις ΗΠΑ από το Κουβέιτ, όπου και συμμετείχε σε διάσκεψη για τη Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή συνάντησή του με τον κ.Kerry θα συζητήσει θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και τα εθνικά θέματα (Κυπριακό και ονομασία της ΠΓΔΜ), ενώ εκτιμάται ότι η αμερικάνικη πλευρά θα θέσει ζήτημα τρομοκρατίας με αφορμή την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού.
Ήταν χαρακτηριστική άλλωστε η τοποθέτηση του State Department στην απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, στην οποία αφού αναφερόταν ότι ο δραπέτης ήταν από τα πλέον επικίνδυνα μέλη της 17Ν, καλούνταν οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην άμεση σύλληψη του.
Για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα επαναλάβει τη θέση της Ουάσιγκτον περί «ευκαιρίας για λύση» ενώ δεν αποκλείεται να διαμηνυθεί πως η κυβέρνηση Obama ενδέχεται να διαδραματίσει ένα «πιο ουσιαστικό» ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ.Kerry έχει ενημερωθεί εκτενώς από τον κ. Βενιζέλο για τις ελληνικές θέσεις στην προηγούμενη συνάντησή τους, τον περασμένο μήνα, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στο θέμα της Συρίας, αλλά και στο Παλαιστινιακό, στην κατάσταση στην Αίγυπτο και στο θέμα που προέκυψε με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.
Πριν τη συνάντηση του με τον κ.Kerry, ο Έλληνας  υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών, Jack Lew, τον οποίο και θα ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψής του κ. Βενιζέλου, στην Ουάσιγκτον, περιλαμβάνει συναντήσεις στο Κογκρέσο με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Δημοκρατικό Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανό Εντ Ρόις.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί σήμερα και αύριο με στελέχη δεξαμενών σκέψης (think tanks), καθώς και με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών και ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης