Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο βάσει του κοινωνικού φιλελευθερισμού υπόσχεται ο Σαμαράς – Στις ΗΠΑ η ευθύνη για την κρίση, σύμφωνα με τον Barnier

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο βάσει του κοινωνικού φιλελευθερισμού υπόσχεται ο Σαμαράς – Στις ΗΠΑ η ευθύνη για την κρίση, σύμφωνα με τον Barnier
Eκδήλωση με κεντρικό θέμα «Τολμήστε τη Δημοκρατία»
Νέο κοινωνικό συμβόλαιο υπόσχεται στον ελληνικό λαό ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διαμήνυσε πως θα «χτίσει» μία νέα κοινωνία βάσει των αρχών του «κοινωνικού φιλελευθερισμού».
Στο περιθώριο συνεδρίου υπό τον τίτλο «Τολμήστε τη Δημοκρατία» και το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα των Le Nouvel Observateur, «Καθημερινή» και Μέγαρο Μουσικής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οφείλουμε να τολμήσουμε τη μεγάλη σύνθεση και να αποκαταστήσουμε την ισορροπία», ενώ κατέστησε αναγκαία την υπέρβαση των στερεοτύπων της ελληνικής πραγματικότητας.
Σκιαγραφώντας το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο θα εδράζεται στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, απαρίθμησε τις εξής ανάγκες:
•    Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι μονοπώλιο καμιάς παράταξης και σίγουρα δεν είναι μονοπώλιο της αριστεράς
•    Η ασφάλεια δεν είναι μονοπώλιο καμιάς παράταξης και σίγουρα δεν είναι μονοπώλιο της δεξιάς
•    Κανείς δεν μπορεί να αναδιανέμει πλεόνασμα που δεν παράγει
•    Το κύριο πρόταγμα είναι το κοινό καλό και όχι το καλό των συμφερόντων ή των συντεχνιών
•    Σύγκλιση και ενότητα στην Ευρώπη συνολικά

Barnier: Για την κρίση… ευθύνονται οι ΗΠΑ
Από τις ευθύνες για την τρέχουσα κρίση απαλλάσσει την Ευρώπη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Michel Barnier.
Eιδικότερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες δεν θεωρούνται υπαίτιες για τα διογκωμένη χρέη των εθνικών κρατών.
Παράλληλα, απέρριψε το σύνολο της ευθύνης στις ΗΠΑ και τη σκανδαλώδη όπως την αποκάλεσε, συμπεριφορά των τραπεζιτών.
«Η Ευρώπη δεν έπρεπε να υποστηρίξει μία καρικατούρα φιλελευθερισμού χωρίς κανόνες προστασίας από καταχρήσεις και αδικίες. Υπήρξαν λάθη, αλλά πήραμε τις σωστές αποφάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, με έμφαση στην αυτορύθμιση της αγοράς (28 σχετικοί νόμοι)» τόνισε εν συνεχεία.

Βενιζέλος: Εργαστήριο η Ελλάδα
Ως εργαστήριο, όπου η Ευρώπη δοκιμάζει τις ικανότητες της στην διαχείριση της κρίσης, χαρακτήρισε την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως υποστήριξε, η Ευρώπη δεν είναι απλώς μία αγορά αλλά και μία πολιτική συνιστώσα, η οποία χρειάζεται «περισσότερη δημοκρατία».
«Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός είναι πια έντονα γραφειοκρατικός και αδιαφανής», ενώ «οι πολίτες δεν κατανοούν τι συμβαίνει» παραδέχθηκε παράλληλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης