Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επί τάπητος το Παλαιστινιακό στη συνάντηση Βενιζέλου (υπ. Εξωτερικών) με τον παλαιστίνιο ομόλογό του

Επί τάπητος το Παλαιστινιακό στη συνάντηση Βενιζέλου (υπ. Εξωτερικών) με τον παλαιστίνιο ομόλογό του
Η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ της δημιουργίας ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο έλληνας υπουργός
Το Παλαιστινιακό τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλου, με τον παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ Αλ Μάλκι, με τον κ. Βενιζέλο να τονίζει ότι η Ελλάδα ειναι σταθερά υπέρ της δημιουργίας ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.
Αναφερόμενος στην ειρηνευτική πρωτοβουλία του αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι με την αποδοχή της τόσο η παλαιστινιακή όσο και η ισραηλινή ηγεσία επέδειξαν πολιτικό θάρρος και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η στιγμή για να επιδείξουν όλοι εποικοδομητικό πνεύμα και θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρόκειται για τη μόνη λύση που μπορεί να απαντήσει ικανοποιητικά στο διαχρονικό αίτημα των Παλαιστινίων για κράτος και του Ισραήλ για ασφάλεια», ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα, με τη συνδρομή της Ε.Ε. και της Διεθνούς Κοινότητας γενικότερα, θα προκύψει επωφελής, για όλες τις πλευρές, λύση.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη ότι η Ε.Ε. έχει ήδη προβεί στην επεξεργασία ενός πακέτου στήριξης προς τις δύο πλευρές, το οποίο θα εξειδικευθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή την επαύριον της επίτευξης της επιθυμητής συμφωνίας και παράλληλα εξέφρασε προς τον κ. Μάλκι την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει την ειρηνευτική προσπάθεια, εάν και με όποιο τρόπο της ζητηθεί.
Παράλληλα, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., ο έλληνας ΥΠΕΞ απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Μάλκι να επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα, στις 10 Ιουνίου, κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε.- Αραβικού Συνδέσμου, που, όπως είπε, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας και απόδειξη ότι οι σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο έχουν κεντρική θέση στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ Αλ Μάλκι, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για τη θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα των σημερινών τους συνομιλιών και στάθηκε ιδιαίτερα στον ειδικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., για την επίλυση του Παλαιστινιακού.
Ερωτηθείς σχετικά με το τι πρέπει να αποφύγουν οι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί για να μην αποτύχει και η νέα προσπάθεια για την επίλυση του Παλαιστινιακού, ο κ. Μάλκι είπε ότι είναι αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστής, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει πράξεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης.
Περάσαμε από αντίστοιχες καταστάσεις και στο παρελθόν, σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι δεν θέλουμε να απογοητευτούμε ξανά. Ωστόσο, εξέφρασε την ευχή να συνεχισθεί η προσπάθεια του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ώστε να υπάρξει η βάση για επίλυση και ταυτόχρονα υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ σε αυτή την προσπάθεια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης