Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τον Almunia (Κομισιόν) διαψεύδει η... ΝΔ! – «Η εξόφληση των δανείων πραγματοποιείται κανονικά, παρά τα υψηλά επιτόκια»

tags :
Τον Almunia (Κομισιόν) διαψεύδει η... ΝΔ! – «Η εξόφληση των δανείων πραγματοποιείται κανονικά, παρά τα υψηλά επιτόκια»
Tι απαντά η "Δράση" στη ΝΔ
Τους ισχυρισμούς του Ευρωπαίου Επίτροπου Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia περί «στάσης πληρωμών» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς τις τράπεζες, διαψεύδει κατηγορηματικά το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριξε χθες, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του ευρωβουλευτή Θεόδωρου Σκυλακάκη, πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν σταματήσει να αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις από τον Ιανουάριο του 2013!
«Η Νέα Δημοκρατία εξοφλεί κανονικά τα δάνειά της, παρά τα υψηλότατα επιτόκια που πληρώνει» υποστήριξε εκ μέρος του κυβερνώντος κόμματος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά, Γ. Μουρούτης.
«Αν διαβάσετε τον κ. Almunia δεν αναφέρεται ονομαστικά στη Ν.Δ. Ο κ. Σκυλακάκης ερμηνεύει όπως νομίζει τον κ. Αlmunia» πρόσθεσε το «γαλάζιο» στέλεχος.
Μετά την εν λόγω ανακοίνωση, η «Δραση» της οποίας επικεφαλής είναι ο Θ. Σκυλακάκης, επικαλούμενη εκ νέου τον Ισπανό Επίτροπο, απάντησε πως «τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013».
Από τα δύο κόμματα, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με βάση τους δικούς τους ισολογισμούς η ΝΔ είχε ήδη 145 εκατ. χρέη το τέλος του 2012, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε κάπως λιγότερα.
«Συνεπώς, είναι αδύνατον και η " συντριπτική πλειοψηφία" (δηλαδή το 70-80%), των δανείων των δύο κομμάτων να μην εξυπηρετούνται όπως λέει η απάντηση Αλμούνια και ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία - που έχει τουλάχιστον το 50% αυτών των δανείων να εξυπηρετεί κανονικά τα δάνειά της, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μουρούτης. Ένας εκ των δύο δεν λέει την αλήθεια» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, η «Δράση» επισημαίνει πως «βάσει δε του τελευταίου επιτοκίου που γνωρίζουμε (πάνω από 8%), από πλευράς Αγροτικής που είχε την συντριπτική πλειοψηφία των δανείων της Ν.Δ., για τόκους μόνο (όχι επιστροφή κεφαλαίου), η ΝΔ θα έπρεπε να πληρώνει 11 με 12 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, πολύ περισσότερο από την ετήσια κρατική επιχορήγηση της ΝΔ το 2013 που είναι της τάξεως των έξι εκατ. ευρώ».

Τι μετέδιδε χθες, 10 Φεβρουαρίου, το bankingnews.gr:
Στην αποκάλυψη πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν κηρύξει «στάση πληρωμών», μη αποπληρώνοντας τις δανειακές τους υποχρεώσεις, προέβη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της «Δράσης» και Έλληνα ευρωβουλευτή, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο Ισπανός Επίτροπος διαμήνυσε πως «το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν σταματήσει από τις αρχές του 2013 να εξυπηρετούν την συντριπτική πλειοψηφία των δανείων που έχουν λάβει».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δράσης, η επίσημη χρεοκοπία των δύο κομμάτων, η οποία αποκρύπτεται από τον ελληνικό λαό εδώ και έναν χρόνο, θα οδηγήσει σε ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τον φορολογούμενο πολίτη, μια που κατά κύριο λόγο αφορά κρατικές τράπεζες (η πλειοψηφία των σχετικών δανείων είχε ληφθεί από την Αγροτική). Τα συνολικά δάνεια των δύο κομμάτων ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ.

Η απάντηση του Joaquin Almunia:
Στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, το Μνημόνιο Συνεννόησης για τους Ειδικούς Όρους της Οικονομικής Πολιτικής προβλέπει τον διορισμό εντολοδόχου παρακολούθησης σε όλες τις τράπεζες που τελούν υπό αναδιάρθρωση. Τον Ιανουάριο του 2013, οι εντολοδόχοι παρακολούθησης ξεκίνησαν εργασίες παρακολούθησης σε τέσσερις κεντρικές τράπεζες. Οι εντολοδόχοι επαληθεύουν την ορθή διακυβέρνηση και τη χρήση εμπορικών κριτηρίων σε σημαντικές αποφάσεις πολιτικής. Στο έργο της παρακολούθησης υπάγεται επίσης η διαδικασία έκδοσης νέων δανείων και η αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστώσεων προς τους συνδεδεμένους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κομμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2013 δεν χορηγήθηκε κανένα νέο δάνειο σε πολιτικό κόμμα. Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης