Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «καπέλωμα» από το ΠΑΣΟΚ φοβούνται οι «58» και απειλούν ακόμα και με αποχώρηση από την «Ελιά» - Κρίσιμη συνάντηση σήμερα με τον Βενιζέλο

Το «καπέλωμα» από το ΠΑΣΟΚ φοβούνται οι «58» και απειλούν ακόμα και με αποχώρηση από την «Ελιά» - Κρίσιμη συνάντηση σήμερα με τον Βενιζέλο
Κύρια αιτία προστριβής η «σταυροδοσία» ενόψει Ευρωεκλογών
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος με στελέχη της Πρωτοβουλίας των «58» μια και διακυβεύεται ακόμα και η συνοχή του εγχειρήματος για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς.
Αιτία για τις νέες προστριβές μεταξύ των δύο πλευρών είναι η πρόσφατη πρόταση των κ.κ.Σαμαρά και Βενιζέλου για τη «σταυροδοσία» των υποψηφίων ενόψει των Ευρωεκλογών.
Οι «58» ανησυχούν ότι με την εξέλιξη αυτή θα πραγματοποιηθούν δύο από τους χειρότερους «εφιάλτες» τους αναφορικά με τη συμπόρευση τους με το ΠΑΣΟΚ.
Πρώτον, ότι η πρωτοβουλία τους θα «καπελωθεί» και δεύτερον ότι η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν θα συνοδεύεται από ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.
Και οι δύο αυτές ανησυχίες είναι βάσιμες.
Διότι η «σταυροδοσία» συνεπάγεται ότι έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα τα προβεβλημένα πολιτικά στελέχη που έχουν και αναγνωρισιμότητα και εμπειρία και μπορούν να λάβουν στήριξη από τον κομματικό μηχανισμό.
Τέτοια στελέχη έχει το ΠΑΣΟΚ.
Αλλά δεν έχουν οι «58».
Για αυτό πρόκειται να θέσουν συγκεκριμένους όρους και αιτήματα στη σημερινή τους συνάντηση με τον Βενιζέλο, προειδοποιώντας ότι αν δεν ικανοποιηθούν, μπορεί ακόμα και να αποχωρήσουν.
Ανάμεσα στους όρους είναι ότι θα πρέπει να έχουν όχι μόνο σημαίνοντα λόγο αλλά και το δικαίωμα να ασκήσουν και βέτο στην επιλογή των υποψηφίων του ψηφοδελτίου.
Ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή που να διασφαλίζει την ισότιμη προβολή των υποψηφίων από τα ΜΜΕ
Είναι προφανές ότι ο κ.Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ έχουν το «πάνω χέρι» κατόπιν του «αιφνιδιασμού» με τη «σταυροδοσία».
Κυρίως διότι τους δίνει τη δυνατότητα αφενός να «απορούν» με τις ανησυχίες των «58» και αφετέρου να επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι μια «στροφή» προς τη Δημοκρατία, καθώς οι ίδιοι οι πολίτες θα επιλέγουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εκτιμάται ότι ο κ.Βενιζέλος κατά τη σημερινή συνάντηση, θα δώσει διαβεβαιώσεις για τις ειλικρινείς προθέσεις του απέναντι στο συλλογικό εγχείρημα της «Ελιάς», διαμηνύοντας ότι όλες οι κινήσεις και οι φορείς της «Ελιάς» θα εκπροσωπηθούν στο κοινό ευρωψηφοδέλτιο της Κεντροαριστεράς και ότι όλοι οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν επί ίσοις όροις την εκλογή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η στάση αυτή είναι προς όφελος του ΠΑΣΟΚ και ιδίως του κ.Βενιζέλου.
Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρει ότι η «Ελιά» ίσως να λάβει από 7% έως και διψήφιο ποσοστό στις Ευρωεκλογές τη στιγμή που οι περισσότεροι πολίτες δηλώνουν ότι επιθυμούν στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς να συμμετάσχουν οπωσδήποτε η ΔΗΜΑΡ και οι «58» και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ μέσω της «Ελιάς» μπορεί να λάβει ποσοστά που η αυτόνομη κάθοδος του δεν υπήρχε περίπτωση να του δώσει, κάτι που επιβεβαιώνει και η θέση των πολιτών που αποδίδουν δευτερεύουσα σημασία στη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς.
Εύρημα που αποτελεί μια ηχηρή απάντηση (ενδεχομένως και δικαίωση της πολιτικής) του κ.Βενιζέλου και στην εσωκομματική αντιπολίτευση που του ασκείται εντός του ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του να συμπορευθεί με τους «58».
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης