Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανοίγουν αύριο οι ευρώ-κάλπες σε Ολλανδία και Μ.Βρετανία – Ανησυχία στην ΕΕ για τη δυναμική των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων

Ανοίγουν αύριο οι ευρώ-κάλπες σε Ολλανδία και Μ.Βρετανία – Ανησυχία στην ΕΕ για τη δυναμική των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων
Την πρώτη θέση φαίνεται να κερδίζει άνετα η Marine Le Pen στη Γαλλία
Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις εκλογικές επιδόσεις που μπορεί να καταγράψουν τα ακροδεξιά και τα ευρωσκεπτικιστκά κόμματα στα περισσότερα κράτη της ΕΕ, ανοίγουν αύριο οι κάλπες των Ευρωεκλογών σε Ολλανδία και Μ.Βρετανία.
Στη Μ.Βρετανία, ο Nigel Farage από το ευρωσκεπτικιστικό UKIP φέρεται σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις να ξεπερνά σε ποσοστά τόσο το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα όσο και τους Εργατικούς, ενώ άνοδο των ποσοστών του αναμένεται να καταγράψει και το Κόμμα της Ελευθερίας του Ολλανδού Geert Wilders, στόχος του οποίου – όπως έχει πει ο ίδιος ο Wilders – είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να καταστραφεί εκ των έσω.
Εντυπωσιακή άνοδο αναμένεται να καταγράψει και η Marine Le Pen με το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου με τα ποσοστά της να ανέρχονται στο 24%, αφήνοντας το κεντροδεξιό Συντηρητικό κόμμα στο 22% και τους Σοσιαλιστές του Προέδρου Francois Hollande στο 17,5%.
Είναι ενδεικτικό άλλωστε το δημοσίευμα της έγκριτης γαλλικής εφημερίδας Le Monde ότι την Κυριακή, νικητής στη Γαλλία θα είναι είτε η Le Pen είτε η αποχή είτε και οι δύο.
Αντίστοιχη άνοδο στη δυναμική τους αναμένεται να καταγράψουν τα ακροδεξιά κόμματα και στην Αυστρία, και στη Σουηδία και στη Δανία, καθώς και εκεί ενισχύονται οι φωνές κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθούν οι Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που εντυπωσιακή είναι η άνοδος των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα αλλά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo στην Ιταλία.
Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και στη Γερμανία, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έχει εναντιωθεί στις διασώσεις ευρωπαϊκών κρατών, θα καταφέρει να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αν και το AfD αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία των γερμανικών ΜΜΕ ως περιθωριακό και σχεδόν γραφικό, εκτιμάται ότι θα λάβει το 6% με 7% των ψήφων.
Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που Γερμανία και Γαλλία, η «καρδιά» της Ευρώπης, θα εκπροσωπηθούν με ευρωσκεπτικιστές βουλευτές.
Βάσει δημοσκοπήσεων και μετρήσεων, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να συγκεντρώσουν σχεδόν το ένα τέταρτο των 751 εδρών, γεγονός που εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πιο «αντιευρωπαϊκό» Κοινοβούλιο στην ιστορία της ΕΕ.
Άλλωστε και οι Ευρωπαίοι πολίτες, όπως αποτυπώνεται και στην τελευταία μέτρηση του Ευρωβαρόμετρου, διαμηνύουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι η εμπιστοσύνη τους απέναντι στην ΕΕ ολοένα και μειώνεται. Είναι χαρακτηριστικό πως από 57% που ήταν το ποσοστό των Ευρωπαίων που εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και όραμα το 2007, το ποσοστό αυτό έχει πέσει σήμερα στο 31%.
Τη «σκυτάλη» από τη Μ.Βρετανία και την Ολλανδία, θα λάβουν την Παρασκευή η Τσεχία και η Ιρλανδία, για να ακολουθήσουν το Σάββατο η Λετονία, η Μάλτα, η Σλοβακία και η Ιταλία. Στις υπόλοιπες χώρες η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή, όταν και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από όλες τις χώρες της ΕΕ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης