Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ευθεία αμφισβήτηση Βενιζέλου κλυδωνίζει το ΠΑΣΟΚ - Ο ανασχηματισμός το τελευταίο χαρτί για να αποτραπεί η διάλυση

Η ευθεία αμφισβήτηση Βενιζέλου κλυδωνίζει το ΠΑΣΟΚ - Ο ανασχηματισμός το τελευταίο χαρτί για να αποτραπεί η διάλυση
Η ιδεολογική αμφιθυμία και το εκλογικό αποτέλεσμα προμηνύουν ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις...
Σε αναζήτηση… ταυτότητας βρίσκεται το καταρρέον ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τελεί υπό αμφισβήτηση, καθώς κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπης τον θεωρούν υπεύθυνο για την σημερινή «κατάντια» του πάλαι κραταιού κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου.
Παρά την απόπειρα του Ευ. Βενιζέλου να ωραιοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα του 8,02%, αρκετά στελέχη εμφανίζονται πλήρως απογοητευμένα, στοχοποιώντας ως μοναδικό υπεύθυνο το σημερινό πρόεδρο.
Η αποπομπή του αριστερού πρόσημου από το ιδεολογικό τόξο του κόμματος και ο στιγματισμός του ΠΑΣΟΚ ως συνιστώσα της ΝΔ, έχουν διαιρέσει τα «πράσινα» στελέχη σε δύο στρατόπεδα.
Από την μία πλευρά, οι λεγόμενοι «Βενιζελικοί» επιδιώκουν τη διατήρηση του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση και την ταυτόχρονη ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και του Στ. Θεοδωράκη. Για τη συγκεκριμένη ομάδα, η παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αποτιμάται ως σωτήρια για το κόμμα, καθώς αφενός καταδεικνύει την υπευθυνότητα της Χ. Τρικούπη και αφετέρου πιστοποιεί την εκτίμηση πως «ΠΑΣΟΚ εκτός κυβέρνησης δεν υπάρχει…».
Από την άλλη πλευρά, οι αντιδρώντες αντιτίθενται στην παραμονή του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση, καθώς εκτιμούν πως το κόμμα έχει στιγματιστεί ως μία συνιστώσα της ΝΔ. Παράλληλα, δεν λησμονούν το γεγονός πως οι «πράσινοι» βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν δυσβάσταχτα και νεοφιλελεύθερα μέτρα, τα οποία αφενός, προκαλούν συνειδησιακά προβλήματα στο «αριστερό» τους προφίλ και αφετέρου, τους καθιστούν μη δημοφιλείς στο εκλογικό κόμμα. Γι’ αυτό το λόγο, επιδιώκουν μία αριστερή στροφή, η οποία πλαισιώνει ακόμη και το ΣΥΡΙΖΑ.

Θέμα ηγεσίας
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την αρχή της προεδρίας του, διαθέτει ελάχιστους εσωκομματικούς συμμάχους, καθώς η πλειονότητα των «πράσινων» στελεχών εξαναγκάστηκαν - εξαιτίας των συνθηκών - σε μία συναίνεση μαζί του.
Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για όλους αυτούς, οι οποίοι ορμώμενοι από το χαμηλό ποσοστό του κόμματος, έθεσαν - άλλοι άμεσα και άλλοι έμμεσα - ζήτημα αλλαγής της ηγεσίας.
Μωραΐτης, Κεδίκογλου, Όθωνας, Κασσής, Μπατζελή, Σκανδαλίδης, Παπανδρέου, Καρχιμάκης και Πάγκαλος έχουν εκφραστεί «ανοιχτά» εναντίον των επιλογών του Ευ. Βενιζέλου.
Για τους συγκεκριμένους αλλά και τους ομοϊδεάτες τους, η προτιμητέα λύση είναι η αλλαγή της ηγεσίας, η έξοδος από την κυβέρνηση - με όποιες συνέπειες και αν συνεπάγονται - και η προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόβλημα κυβέρνησης
Φυσικά, ο εμφύλιος πόλεμος και η αμφιθυμία του ΠΑΣΟΚ επηρεάζει άμεσα και την κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εσωκομματικές εξελίξεις.
Μία τυχόν εσωκομματική «ανατροπή» του Ευ. Βενιζέλου θέτει σε σκληρή δοκιμασία την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Εάν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο γίνει πραγματικότητα, τότε οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα συνιστούν μονόδρομο.

Ανασχηματισμός
Βέβαια, ο Ευ. Βενιζέλος επενδύει το πολιτικό το μέλλον στον επικείμενο ανασχηματισμό. Προκειμένου να διασωθεί αλλά και να αντεπεξέλθει στους εσωτερικούς σκοπέλους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την αύξηση της δυναμικής του κόμματος εντός της κυβέρνησης, με τα «πράσινα» στελέχη να αναλαμβάνουν περισσότερα και «ποιοτικότερα» υπουργεία.
Βέβαια, το εκλογικό αποτέλεσμα του 8% συνιστά τροχοπέδη στην προσπάθεια αναβάθμισης του ΠΑΣΟΚ εντός της κυβέρνησης, καθώς οι πολιτικοί συσχετισμοί μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι σαφώς δυσμενείς για το ΠΑΣΟΚ.

Από τον Οκτώβριο τα σπουδαία…
Ορόσημο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και του Ευ. Βενιζέλου είναι το προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο, συνέδριο του κόμματος.
Το συγκεκριμένο συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο ιστορικών αλλαγών για το ΠΑΣΟΚ, καθώς τα όσα συμφωνηθούν θα καθορίσουν το πολιτικό μέλλον τόσο του Κινήματος όσο και του Ευ. Βενιζέλου.
Σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα του κόμματος αναμένεται να διαδραματίσουν ο Γ. Παπανδρέου, ο Στ. Θεοδωράκης και η ΔΗΜΑΡ. Εάν ο Ευ. Βενιζέλος καταφέρει να άρει τους διαχωρισμούς και να ενώσει τις ετερόκλητες οντότητες της κεντροαριστεράς, τότε διαθέτει αρκετές πιθανότητες να παραμείνει στο «τιμόνι» του ΠΑΣΟΚ.
Εάν όμως το εγχείρημα της ενωμένης κεντροαριστεράς, με ή χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ, αποτύχει παταγωδώς - όπως ακριβώς απέτυχε και στις ευρωεκλογές - και το ΠΑΣΟΚ διατηρηθεί στην κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΝΔ, τότε το μέλλον του Ευ. Βενιζέλου προδιαγράφεται δυσοίωνο και οι εσωκομματικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης