Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικοί εντυπωσιασμοί και ανέξοδη σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες Τσίπρα - Δεν πείθει το πολιτικό σύστημα

Πολιτικοί εντυπωσιασμοί και ανέξοδη σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες Τσίπρα - Δεν πείθει το πολιτικό σύστημα
Αδυνατεί να προσεγγίσει τους πολίτες
Η κόντρα που εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το εάν είναι υλοποιήσιμα και εφαρμόσιμα τα όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας  από το βήμα της ΔΕΘ ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να επισημάνει «τον κίνδυνο που συνιστούν για τη Δημοκρατία ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός» ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «εθνικό διχασμό εξαιτίας της δημαγωγίας και της παροχολογίας της αντιπολίτευσης».
Ωστόσο, δεν έκαναν καμία αναφορά στην απειλή που συνιστά για τη Δημοκρατία και για το έθνος η διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικής συνοχής, όπως τουλάχιστον αυτή έχει προκύψει από την ασκούμενη πολιτική τους.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρει ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα αποτελούν «δείγμα προγραμματικής ωρίμανσης και πολιτικής ενηλικίωσης», επισημαίνει ότι η αντίδραση Βενιζέλου για αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί ένδειξη ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την ήττα της στις επερχόμενες εκλογές.
Παρόλο αυτά οι εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζονται αν όχι με καχυποψία τουλάχιστον με σοβαρές επιφυλάξεις από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, το οποίο δεν πείθεται από τα λόγια και τις προθέσεις του κ.Τσίπρα.
Σε ομιλία του στο Φόρουμ «Δημοκρατία υπό πίεση» ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανέφερε, απευθύνοντας σαφείς αιχμές προς τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά, ότι πολύ συχνά τα κόμματα «μπορούν και να κάνουν και στροφή 180° στις απόψεις τους για να διατηρηθούν στην εξουσία».
Μια αναδρομή στα όσα υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ μόλις τον Σεπτέμβριο του 2011 μπορεί να είναι ενδεικτική για να ενισχύσει το παραπάνω επιχείρημα.
Ενδιαφέρουσα – και στο ίδιο μήκος κύματος – ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε Το Ποτάμι για τις εξαγγελίες Τσίπρα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας είπε όντως στη Θεσσαλονίκη «λεφτά υπάρχουν», αλλά οι «κορυφαίοι» του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να παριστάνουν τους έκπληκτους καθώς ήταν η επίσημη προεκλογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και κανείς τότε δεν αντέδρασε, ούτε βέβαια ο κ. Βενιζέλος παρότι γνώριζε - με λεπτομέρειες - ότι η χώρα ήταν με το ένα πόδι στη χρεοκοπία» υπογραμμίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «όσο για τους γαλάζιους κυβερνητικούς που τώρα εξανίστανται με την επιπολαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να θυμηθούν ότι πριν γίνουν υπουργοί ήταν και αυτοί στελέχη του αντιμνημονιακού μετώπου».
Αναφορά γίνεται και στο ΣΥΡΙΖΑ: «Ας μην πανηγυρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τους Νεοδημοκράτες αντιγράφουν. Είναι παλιά, λοιπόν, η φαρσοκωμωδία του παλαιοκομματικού συστήματος, κομμάτι του οποίου είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ που όσο πλησιάζει την εξουσία, δείχνει ότι δεν έχει μάθει τίποτα και δεν έχει ξεχάσει τίποτα».
Αλλά ακόμα και Το Ποτάμι, το οποίο αποτελεί ότι πιο νέο έχει να επιδείξει το πολιτικό σύστημα, δεν καταφέρνει να πείσει την κοινωνία.
Είναι προφανές πως το σημερινό πολιτικό σύστημα βιώνει τα αδιέξοδα της διαχρονικής στρατηγικής του χωρίς να μπορεί να προσεγγίσει και να απευθυνθεί στην κοινωνία με μια ειλικρινή διάθεση.
Ωστόσο το βασικό του αδιέξοδο είναι ότι δεν μπορεί να πείσει το εκλογικό σώμα, διότι μεταξύ άλλων δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τον ίδιο του τον εαυτό και να σαρώσει όλα τα κακώς κείμενα του.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης